Skocz do zawartości
Outlander

RAID10 i marna wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest następujący, złożyłem kompa do obróbki wideo i szybkość jego działania nie powala. Po krótkich testach znalazł się winny, jest nim RAID 10 (pasek 64) złożony na czterech dyskach Samsung F3 500GB przy pomocy intelowskiego ICH10R.

Wyniki testów:

post-6901-1269945402,42_thumb.png, post-6901-1269945408,83_thumb.png, post-6901-1269945415,16_thumb.png

Próbowałem powyłączać wszystko co się da i dalej nic. IMSM pokazuje że macież jest zdrowa i sprawna. Niemam pomysłu skąd te wyniki a już test Crystal Disc Mark zadziwił mnie całkowicie.

EDYT:

Intel zmienił nazwę sterownika z Intel® Matrix Storage Manager na Intel® Rapid Storage Technology o czym nie wiedziałem i teraz mi trochę wstyd bo aktualizacja sterownika przyniosła znaczną poprawę, co ciekawe wyniki Crystala prawie się nie zmieniły:

post-6901-1269948596,58_thumb.png, post-6901-1269948605,03_thumb.png, post-6901-1269948611,31_thumb.png

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączyłeś WBC i dodatkowe cache'owanie w managerze urządzeń?

4 dyski dla softwareowego raid to duże obciążenie. Dla takich macierzy to przydałby się sprzętowy kontroler na pcie i własna pamięcią.

Przydałoby sie też przetestować każdy dysk z osobna (łącznie ze sprawdzeniem ich SMART) bo jeden z dysków może byc uszkodzony i psuć osiągi całej macierzy.

EDIT

Poza tym moim zdaniem najwydajniejsza konfiguracja do edycji video to dwie macierze Raid 0 czyli 2xF3 + 2xF3. Z jednej macierzy pobierasz plik źródłowy a na drugą macierz zapisujesz.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey mam dokładnie tą samą konfigurację i męczę się na niej ponad pól roku. Poczekaj aż Winda Ci się troszkę zapcha - wtedy dopiero będzie masakra. RAID10 po tym czasie mieli niemiłosiernie. Rafa ma racje - bez kontrolera sprzęt nieciągnie wogóle. Mam wrażenie że mam mojego poprzedniego Athlona 64 albo gorzej rpzez te dyski. Nie mogę się doczekać kiedy znajdę troche czasu i się przesiądę.

Dołączona grafika

Dla porównania

Jeśli tylko jeszcze możesz, masz chęci i czas przetestuj sobie MATRIX RAID. Ja właśnie chce przejść na matrixa. Miałem go wczesniej na Samsungach F2 z serii eco (te wolniejsze) i chodziło to bardzo fajnie (ciekawe jak teraz na F3).

Pytanie do rafy bo on siedzi w temacie.

Jak przenieść RAIDa10 partycję systemową na inny dysk (a dokładniej na macierz MatrixRaid) Dodam że probowałem za pomocą Nortona spod dosu, Acronisa spod windy przenieść na jeden dysk (seagate) niestety w efekcie winda co prawda zaczęła się włączać jednakże wysypuje się podczas łądowania paska - po czym bluescreen

Edytowane przez luqasss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi