Outlander Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) Problem jest następujący, złożyłem kompa do obróbki wideo i szybkość jego działania nie powala. Po krótkich testach znalazł się winny, jest nim RAID 10 (pasek 64) złożony na czterech dyskach Samsung F3 500GB przy pomocy intelowskiego ICH10R. Wyniki testów: , , Próbowałem powyłączać wszystko co się da i dalej nic. IMSM pokazuje że macież jest zdrowa i sprawna. Niemam pomysłu skąd te wyniki a już test Crystal Disc Mark zadziwił mnie całkowicie. EDYT: Intel zmienił nazwę sterownika z Intel® Matrix Storage Manager na Intel® Rapid Storage Technology o czym nie wiedziałem i teraz mi trochę wstyd bo aktualizacja sterownika przyniosła znaczną poprawę, co ciekawe wyniki Crystala prawie się nie zmieniły: , , Edytowane 30 Marca 2010 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) Włączyłeś WBC i dodatkowe cache'owanie w managerze urządzeń? 4 dyski dla softwareowego raid to duże obciążenie. Dla takich macierzy to przydałby się sprzętowy kontroler na pcie i własna pamięcią. Przydałoby sie też przetestować każdy dysk z osobna (łącznie ze sprawdzeniem ich SMART) bo jeden z dysków może byc uszkodzony i psuć osiągi całej macierzy. EDIT Poza tym moim zdaniem najwydajniejsza konfiguracja do edycji video to dwie macierze Raid 0 czyli 2xF3 + 2xF3. Z jednej macierzy pobierasz plik źródłowy a na drugą macierz zapisujesz. Edytowane 8 Kwietnia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqasss Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Hey mam dokładnie tą samą konfigurację i męczę się na niej ponad pól roku. Poczekaj aż Winda Ci się troszkę zapcha - wtedy dopiero będzie masakra. RAID10 po tym czasie mieli niemiłosiernie. Rafa ma racje - bez kontrolera sprzęt nieciągnie wogóle. Mam wrażenie że mam mojego poprzedniego Athlona 64 albo gorzej rpzez te dyski. Nie mogę się doczekać kiedy znajdę troche czasu i się przesiądę. Dla porównania Jeśli tylko jeszcze możesz, masz chęci i czas przetestuj sobie MATRIX RAID. Ja właśnie chce przejść na matrixa. Miałem go wczesniej na Samsungach F2 z serii eco (te wolniejsze) i chodziło to bardzo fajnie (ciekawe jak teraz na F3). Pytanie do rafy bo on siedzi w temacie. Jak przenieść RAIDa10 partycję systemową na inny dysk (a dokładniej na macierz MatrixRaid) Dodam że probowałem za pomocą Nortona spod dosu, Acronisa spod windy przenieść na jeden dysk (seagate) niestety w efekcie winda co prawda zaczęła się włączać jednakże wysypuje się podczas łądowania paska - po czym bluescreen Edytowane 19 Kwietnia 2010 przez luqasss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Nie możesz przenosić na pojedynczy dysk bo się wykrzaczy. Tymczasowa partycja tez musi być w macierzy (i chyba z tej samej liczby dysków ale tego nie jestem na 100% pewien). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqasss Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2010 Na pojedyńczy nie a jak to się ma do Matrixa ? Znalazłem taki temat Jak przenieść Windows z na RAID 0? | hilpers tutaj piszą cos o programie Drive Snapshot , że niby później naprawia czy tam sprawdza... miał go ktos kiedyś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...