Spavnosky Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Witam! Otóż dzisiaj wpadłem na dosyć ciekawy pomysł na zaoszczędzenie korzystania z energii elektrycznej.. A mianowicie posiadam dosyć mocny komputer o następującej konfiguracji: Procek - Phenom 550 BE Pamięć - 2x2gb DDR3 A-Data Gaming Edition 1333MHz Grafika - GTX 260 Gigabyte Płyta - Asus M4A785TD-V EVO z zintegrowaną kartą graficzną Radeon HD4300 Dysk - 500GB WD Black Zasilacz - 500W OCZ I jak łatwo się domyśleć komputer zżera trochę prądu, stąd też pomysł następujący: Chciałbym móc przełączać między kartami graficznymi a mianowicie: Grając chciałbym korzystać z GTX'a, a surfując na necie, oglądając filmy itd korzystać z zintegrowanej.. => w tym przypadku GTX by nie chodził albo byłby wyłączony, więc zużycie prądu spadłoby drastycznie:) Zaznaczam, że mam monitor z dwoma wyjściami D-sub i DVI dzięki czemu dwie karty mogłyby być jednocześnie podłączone i nie musiałbym co chwilę przepinać kabla.. I teraz pytanie drodzy forumowicze czy jest taka możliwość łatwego i szybkiego przełączania? Jak tak to bardzo byłbym wdzięczny za udzielone informacje:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkiTech Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Nie wiem jak to jest z twoją płytą główną ale w niektórych w biosie można ustawić Hybrid SLI czy jak to się tam nazywało. W Asusie M3N78-VM potrzebna była karta graficzna GeForce, windows Vista i zmiana tych ustawień w biosie Advanced > Chipset > Southbridge Configuration > Integrated VGA first. W opcji Hybrid SLI Mode wybrać mGPU always on i ustawić Framebuffer na 256 MB ustawienia zapisać. Po uruchomieniu kompa na pasku zadań powinno pojawić się logo Hybrid SLI, którym przełącza się między kartami. Monitor trzeba było po restarci podłączyć do gniazda na płycie głównej. Może nie jest to do twojej płyty głównej ale może tym tropem dojdziesz do tego jak u ciebie to się włącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...