Skocz do zawartości
oddity

Upgrade komputera LGA775

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem rozbudować blaszaka, niestety w sprawach sprzętowych jestem nieco w tyle, dlatego zwracam się o pomoc tutaj.

Obecny konfig:

Dual Core E2200

2 GB RAM

płyta Gigabyte P31-ES3G

grafika HD 3850

Całość zasila Amacrox AX400-PNF a chłodzenie procesora to Noctua NH-U12P.

Budżet na rozbudowę około 2000-2500zł.

Obecnie gram na crt w rozdzielczości 1024x768, ale powoli przymierzam się do zakupu jakiegoś płaszczaka i chciałbym grać w jego natywnej rozdzielczości.

Doradźcie jaka droga iść.

Przesiadka na inna platformę (AM3)? Wymiana 775 na 1156? Czy może maksymalne dopakowanie 775?

Raczej nie bawię się w OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pakowanie w 775 nie ma sensu :P

Overclocking to nie zabawa, a wykorzystanie sprzetu. Wydajnosc zerowym (lub po prostu niskim bo trzeba czasem zmienic chlodziwo) kosztem.

Popros o wycene calosci i to sprzedaj. Na poczatku pomyslalem ze psu i gpu moze zostac ale przy takich funduszach (+ to co zyskasz ze sprzedazy) to nie ma sensu ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaj te graty i kup coś na AM3.

Chłodzenie chyba zostawiasz bo pasuje na AM3.

Doliczasz zysk do swojego budżetu i zobacz sobie w zestawach:

Zestawy komputerowe na Marzec 2010 | PurePC.pl

Te 2-2.5k to z monitorem czy bez?

Edytowane przez borsuczy_król

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 559 zł

Płyta Główna : Gigabyte 770TA-UD3 - 335 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 360 zł

Karta Graficzna : Gigabyte Radeon HD5850 1GB - 1065 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 239 zł

Razem : 2558 zł (esc.pl)

A podkręcaniem się zainteresuj, bo daje duże korzyści w części gier. To aż wstyd przy takim chłodzeniu nie kręcić... Poczytaj mój poradnik na temat podkręcania (link w mojej sygnaturze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedzi. Sprzedaż niestety odpada, stare bebechy pójdą do siostry. Monitora nie wliczam w kalkulacje. Czyli jednak zmiana platformy na AM3? Duzo pracuje w VirtualBoxie, czy w takich zastosowaniach istnieje jakaś przewaga intela w tym segmencie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, ale zapewne jest moze nikla ale jest. Jednak pojawia sie problem bo gdybys chcial brac i5 (tylko on ma sens) to koszty zwiekszaja sie o 100zł. Wiec trzeba by zejsc z karty a to nie ma sensu ;/ bo 5850 jest naprawde warta ceny (no w kazdym razie zejscie w dol jest nie oplacalne :P). A wiec mozesz brac tylko 2gb ram ale za to i5 ze sredniej klasy mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi