Forin Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam wszystkich, Widze, że jest tu bogaty wątek na temat DFI X58, więc postanowiłem napisać. System: Procesor: i7 920 d0 Płyta główna: DFI DK X58 T3eH6 RAM: OCZ XMP 2GB / Kingston HyperX 3x2gb Zasilacz Corsair TX 650W ATI HD 4350 Caviar Black 1TB Hazro hz26wsi Płytę kupiłem na aukcji z już wygiętymi pinami. Trochę je podgiołem do prawidłowej pozycji. Przez ostatnie 8 miesięcy pracowałem na jednej kości OCZ XMP 2GB. System chodzi bez zarzutu, nie wiesza się ani nic. Wszystkie komponenty, wejście sprawne. Właśnie z niego pisze. W tym tygodniu kupiłem RAMy 3x2GB, te: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110507074155 Po instalaci wydaje mi się, że przez te wygięte piny nie działają mi prawidłowo dwa sloty RAM. (rozmieszczam RAM w zielonych). BIOS sprawdza tylko 2GB. CPUid oraz Windows wykrywa 6GB, ale używane są jedynie 2GB. Jak na zdjęciu. Nowe RAMy sprawdziłem pojedynczo wszystkie działają. Działa slot zielony, najbardziej oddalony od procesora. foto poglądowe płyty: http://www.images.clunk.org.uk/reviews/DFI%20DK%20X58-T3eH6/mobo/mobo2-s.jpg Do tej pory zrobiłem: Sprawdzałem na BIOSie najnowszym stabilnym i najnowszej becie. VTT, VDIMM,QPI/PLL podnosiłem/dałem ns strong, próbowałem wszystkich kombinacji slotów. wyjąłem płytę z obudowy to samo. ***************************** To są na bank piny? Czy może być kontroler pamięci w CPU i7? Następny krok to zdjęcie socket'a i poruszenie proca/ lepsze wyprostownie pinów? Jakie są na to najlepsze sposoby? Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu i rozwiązaniu. Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez Forin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostyn Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 A może obadaj coś takiego: start-->uruchom-->msconfig---->boot.ini--->advanced---> maxmem = 0 i odznaczyć "ptaszka"-->OK i restart może pomoże :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forin Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Dziękuje Ci za odpowiedz, ale to napewno nie to. Raz na kilka uruchomień, bez przyczyny załapało mi 4GB. (bios przy boot'cie i win). Po restarcie dalej 2GB. O czym to świadczy? A może obadaj coś takiego: start-->uruchom-->msconfig---->boot.ini--->advanced---> maxmem = 0 i odznaczyć "ptaszka"-->OK i restart może pomoże :) Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez Forin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forin Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Poradziłem sobie. Moje słowo komentarza: Drogie te RAMy - dwieście paredziesiąt złotych, to więcej, jak zapłaciłem za płyte główną, ale w aplikacjach, które używają dużo RAM'u widać lepsze działanie. O samej DFI DK X58 - Ciesze się, że płyta działa, bo jest stabilna, ma dobry dzwięk i nie wydaje mi się nudna. Jedyne ALE to dość wysokie temperatury sekcji zasilania PWM. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 A co zrobiles ze pomoglo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Musiałem wygiąć piny. Ewidentnie wykrzywiony był tylko jeden, 2/3 odrobinę, a i to starczyło do nie działania slotów. A co zrobiles ze pomoglo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...