barwniak Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2017 Wszystko zależy w jakiej rozdzielczości będziesz grał. Im wyższa rozdzielczość, tym CPU ma mniej do roboty względem GPU. Pewne jest to, że jak włożysz GTX1060 to będzie więcej klatek. No i co z tego, że CPU będzie ograniczał lekko tą kartę. Gry staną się grywalne, a o to Ci chodzi. W dodatku, jak kiedyś zmienisz platformę, to możesz nie kupować grafiki i rozwinąć pełnię możliwości GTX1060. GTX 1060 możesz też 1/2 roku przed końcem gwarancji sprzedać za niezłe pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalesweb Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Witam. Mam taki problem otóż nieraz jak gram w niektóre gry to komputer potrafi sie zawiesić i nie reaguje na nic! Na ekranie nie pojawia sie zaden blue screen tylko to co w danym momencie było. Jak tak sie zawiesi to trzeba nacisnąć przycisk na obudowie reset, na nic innego nie reaguje. Dzieje sie tak nieraz jak włącze komputer potem włacze gre i nieraz pogram 5 min i sie zawiesi a nieraz pogram 2 godz i sie nie zawiesi. Jak tak sie zawiesi to potem w Panelu sterowania w Narzedziach administratora pojawia sie Błąd Kernel Power 41 (63). Sprawdzalem temperatury są ok procesor nie ma większej temp jak 50-55 stopni karta graf nie wiecej niz 65. Dzieje sie tak najczesciej jak gram w gta 5 lub Gw2. Czytałem na zagranicznym forum zeby zrobić test programem OCCT, wiec jak robie test dla zasilacza to nie ma błedów a jak robie test dla procesora to po około 2 minutach przerywa test i pokazuje błędy. Ponizej podam te wykresy z occt ja sie na tym kompletnie nie znam co to znaczą te wykresy moze ktos mi powie i zobaczy na te wykresy w czym leży wina. Moj komp to FX 8300 procek nie podkrecany w asus suit Epu ustawione na auto PSU Chieftec 700W GPS 700AB Asus m5 a97 R2.0 Radeon r9 380 2 gb Ram 2x8 gb ddr3 1600mhz Edytowane 30 Maja 2017 przez kalesweb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2017 Spada vcore z 1.3v do 1 v a nawet niżej. Siedzi płyta lub zasilacz. Popatrz czy na płycie nie są wywalone kondensatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalesweb Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2017 Spada vcore bo jest auto. W spoczynku jest 0,780v a jak coś robię to jest 1,2v Tak chyba ma być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki1 Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 wykopalisko.... Na innym zagranicznym forum piszą, żeby sprawdzić ile masz zainstalowanych sterowników od karty dźwiękowej. Możesz mieć kilka i się "gryzą". http://www.techsupportforum.com/forums/f299/solved-kernel-power-41-63-error-434613.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek007 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Witam szukam płyty głównej do procesora amd fx 8100 bądź 8150 (nie pamiętam dokładnego oznaczenia)poprzednia płyta asus m5a78l-mlx v2 chyba pada już. Zakres cenowy 250 do 330zł format atx w miare nowoczesna.z możliwością podkręcenia. Kilka płyt jest interesujących z czego najbardziej Asrock 970A-G/3.1 (np nowoczesne porty USB) ,jeszcze ASRock 970 EXTREME 3 R2.0 ASUS M5A97 R2.0 Gigabyte GA-970A-UD3P Aczkolwiek chciałbym też stabilności procesora, wiem ze jest prądożerny i wymaga dużo od sekcji zasilania. Prosze o pomoc w wyborze .Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Masz niepowtarzalną okazję zmienić platformę, więc z niej skorzystaj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek007 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Masz niepowtarzalną okazję zmienić platformę, więc z niej skorzystaj. W jakim sensie ? Tzn procesor zostaje tylko płytę trzeba zmienić bo stara się psuje. W sumie to szwagra komp ale nie wie jaka płytę musi wziąć fakt najlepiej byłoby sprzedać procesor i kupić nowy plus płytę główną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Zmienić przy okazji procka - albo Ryzen albo I5 - czy to obecne Skylake/kaby lake czy nadchodzące Coffe Lake 6c . Bullodozery to nigdy nie były dobre procki - słaba wydajność i wysoki pobór mocy ( po OC szczególnie ) , Vishera nie wiele zmieniła - trochę poprawiła pobór prądu ale wydajność nadal leżała . Dopiero Ryzen jako tako im wyszedł choć mają jeszcze trochę do poprawy , szczególnie w kontekście gier i softu jednowątkowego , bo przy wielu wątkach w użyciu jest dobrze . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek007 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Wy chyba nie rozumiecie. Tu nikt nie włoży więcej kasy jak na tą płyte główną za mniej wiecej 300zł. Wiem że świetnie byłoby zmenić platforme ale to by sie wiązłąo jeszcze z wymianą pamięci ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalesweb Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2017 witam, komputer mi sie dalej zawiesza w nieokreslonych momentach. Dzisiaj odpaliłem occt i jak robie test dla procesora to sie komputer zawiesza! Pokazuje logi z occct jak ktos sie zna niech mi pomoże :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalesweb Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 witam temat można zamknąc :) Jesłi ktos ma taki przypadek ze zawiesza mu sie AMD z serii FX to trzeba wgrac najnowszego biosa. Mi to pomogło teraz vcore nie spada. Temat do zamkniecia 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2018 Wczoraj po roku użytkowania tego procesora bez problemu i żadnego zbijania taktowań w grach czy programach do obróbki zrobiłem test najnowszym prime95. Ogólnie test miał na celu dociśnięcie pamięci ram (słyszałem że memtest nie zawsze wychwyci niestabilność a prime tak) po ok 25 minutach zauważyłem ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu zbijanie taktowań z CPU czego bym się nigdy nie spodziewał throttling na tej płycie? Gigabyte 970A-UD3 rev 1.2 z opcją APM i Load Line Calibration, APM wyłączone a mimo to zbija taktowanie jest to możliwe? czy po prostu prime ma jakiś bug do FXów? zbijanie następuje przy 60 stopniach więc nie tak dużo twierdze że to problem sekcji zasilania bo na pewno przy 60c procesora. Sekcja jest chłodzona 8+2 fazowa nie spodziewałem się że mogę uświadczyć w jakimś programie tego popularnego zjawiska na moim cfg... Panowie czy mimo wyłączenia APM płyta nadal może zbijać zegar aby odetchnąć? testowane na 4.6 ghz z napięcie podbitym tylko oczko wyżej (1.4) po czym przetestowałem na stock (1.375) i także po jakiś 20 min w prime dzieje się to samo. PS zrobiłem jeszcze test ustawiając APM w biosie na enabled to od razu po uruchomieniu prime przy 40 stopniach mam taktowanie 2Ghz ... także chyba opcja działa ale jakoś nie do końca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ohoho Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Może, jeszcze jest C&Q i thermal-margin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ezio2205 Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2022 Witam, posiadam problem z, prawdopodobnie, przegrzewającym się chipsetem CPU na płycie głównej. Temperatury dochodzą tam do ponad 100°C, ale nie jestem pewny czy to na pewno chipset, czy może coś innego. Moja płyta główna to MSI 760g-p43fx, a nowo zamontowany procesor to fx8350, bo to po jego włożeniu zaczęły się te problemy. Wcześniej miałem tutaj fx4100 na stockowym chłodzeniu. Fx 8350 chłodzi obecnie Silentium Spartan 4 i pasta Thermal Grizzly Kryonaut. Komputer w stanie spoczynku ma nawet w tym miejscu po 70°, a gdy odpalę jakąś grę to oscyluje to już w okolicach 100°. Prędkość wiatraka chłodzenia procesora to około 2000RPM. Nie był kręcony itp., a komponenty są nowe i dopiero zamontowane od 2-3 dni. Z AMD OverDrive mam odczyty, jakoby current voltage i speed jest większe niż target. Nie mam pojęcia o co może chodzić, bo siedzę nad tym już 2 dzień, więc proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2022 Ale coś nie działa, wiesza się? Czy wszystko jest ok? Często gęsto te odczyty programowe są przekłamane, np. teraz płyta raportuje u mnie 9.8V na linii +12V, a sprzęt działa, ma się świetnie, pomiar miernikiem = 12.1V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 Witam troche popłynąłeś z tym ze komponenty są nowe... tzn. co ? ze sklepu nowe na gwarancji ? co do temperatury FX 4r/8w, to one troche się grzeją, to tam potrzeba wydajnego i dużego chłodzenia a nie popierdułki dla i3 np. Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ezio2205 Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 19 godzin temu, rzymo napisał: Ale coś nie działa, wiesza się? Czy wszystko jest ok? Często gęsto te odczyty programowe są przekłamane, np. teraz płyta raportuje u mnie 9.8V na linii +12V, a sprzęt działa, ma się świetnie, pomiar miernikiem = 12.1V. Wiesza się Mam spadki w np 7daystodie z 100 do 20 na parę sekund. Ogólnie wydajnościowo pc w tej konfiguracji w grach, jak np Cp2077, powinien działać o niebo lepiej. No i oczywiście temperatura 100°C mobo raczej dla komputera zdrowa i normalną nie jest. 6 minut temu, Mr.T... napisał: Witam troche popłynąłeś z tym ze komponenty są nowe... tzn. co ? ze sklepu nowe na gwarancji ? co do temperatury FX 4r/8w, to one troche się grzeją, to tam potrzeba wydajnego i dużego chłodzenia a nie popierdułki dla i3 np. Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) Tylko tutaj nie chodzi o kwestię grzania się procesora, tylko czegoś innego na płycie głównej związanej z procesorem, bo sam procesor ma normalne temperatury. Zakładam że może tu chodzić o kondensatory, bo one po dotknięciu są na prawdę giga gorące i na jakimś forum znalazłem, że ktoś miał właśnie problem z nimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 15 minut temu, Ezio2205 napisał: Wiesza się Mam spadki w np 7daystodie z 100 do 20 na parę sekund. Ogólnie wydajnościowo pc w tej konfiguracji w grach, jak np Cp2077, powinien działać o niebo lepiej. No i oczywiście temperatura 100°C mobo raczej dla komputera zdrowa i normalną nie jest. Tylko tutaj nie chodzi o kwestię grzania się procesora, tylko czegoś innego na płycie głównej związanej z procesorem, bo sam procesor ma normalne temperatury. Zakładam że może tu chodzić o kondensatory, bo one po dotknięciu są na prawdę giga gorące i na jakimś forum znalazłem, że ktoś miał właśnie problem z nimi. drogi panie zamontowałeś CPU który swoje musi zjeść , a "wypasiona" płyta główna która posiadasz np. nie posiada radiatorów na sekcji zasilania, to czego się spodziewałeś ze będzie git majonez ? i będzie ok ? nie nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ezio2205 Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 1 minutę temu, Mr.T... napisał: drogi panie zamontowałeś CPU który swoje musi zjeść , a "wypasiona" płyta główna która posiadasz np. nie posiada radiatorów na sekcji zasilania, to czego się spodziewałeś ze będzie git majonez ? i będzie ok ? nie nie będzie. Ale ja wiem. Pytaniem jest co się dokładnie przegrzewa, czy jest to bezpieczne i czy można temu jakoś zaradzić bez konieczności kupowania nowego mobo itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 3 minuty temu, Ezio2205 napisał: Ale ja wiem. Pytaniem jest co się dokładnie przegrzewa, czy jest to bezpieczne i czy można temu jakoś zaradzić bez konieczności kupowania nowego mobo itp. no a w jaki sposób chciał byś temu zaradzić ? nie wim jak tam wygląda bios i czy można np. CPU na zegarach przyciąć , aby pobierał mniej Watów. bo dokładanie np. czy skierowanie dodatkowego wiatraka na sekcje zasilania nie rozwiąże problemu z ze płyta nie jest w stanie "wykarmić" tego potwora. także jak się chce używać CPU z góry listy , to płyta główna tez musi być z góry listy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ezio2205 Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 7 minut temu, Mr.T... napisał: no a w jaki sposób chciał byś temu zaradzić ? nie wim jak tam wygląda bios i czy można np. CPU na zegarach przyciąć , aby pobierał mniej Watów. bo dokładanie np. czy skierowanie dodatkowego wiatraka na sekcje zasilania nie rozwiąże problemu z ze płyta nie jest w stanie "wykarmić" tego potwora. także jak się chce używać CPU z góry listy , to płyta główna tez musi być z góry listy. Nie mam pojęcia jak temu zaradzić, dlatego też piszę na forum z pytaniem jak temu zaradzić, bo może ktoś wie. W AMD OverDrive zabrałem mu trochę Ghz i Voltage, ale nie wiem do jakiego stopnia mogę to robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 3 minuty temu, Ezio2205 napisał: Nie mam pojęcia jak temu zaradzić, dlatego też piszę na forum z pytaniem jak temu zaradzić, bo może ktoś wie. W AMD OverDrive zabrałem mu trochę Ghz i Voltage, ale nie wiem do jakiego stopnia mogę to robić. no jak do jakiego ? aż przestanie się zawieszać XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ezio2205 Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 1 minutę temu, Mr.T... napisał: no jak do jakiego ? aż przestanie się zawieszać XD Mogę dać ss, to powiesz ile czego jeszcze zabrać, nie wiem też jak tryb turbo się wyłącza, bo chyba jest włączony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 11 minut temu, Ezio2205 napisał: Mogę dać ss, to powiesz ile czego jeszcze zabrać, nie wiem też jak tryb turbo się wyłącza, bo chyba jest włączony https://pl.msi.com/Motherboard/760G-P43-FX/support#manual w biosie jest opcja AMD Turbo Core Technology -domyślnie jest- auto Adjust Max Turbo Core Ratio -domyślnie jest -auto Adjust Turbo Core Ratio -domyślnie jest -auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ezio2205 Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 13 minut temu, Mr.T... napisał: https://pl.msi.com/Motherboard/760G-P43-FX/support#manual w biosie jest opcja AMD Turbo Core Technology -domyślnie jest- auto Adjust Max Turbo Core Ratio -domyślnie jest -auto Adjust Turbo Core Ratio -domyślnie jest -auto Wyłączyłem Teraz gdy włączam pc to się nie włącza monitor, myszka i klawiatura... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ezio2205 Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 20 minut temu, Ezio2205 napisał: Wyłączyłem Teraz gdy włączam pc to się nie włącza monitor, myszka i klawiatura... Zresetowałem bios i działa znów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2022 (edytowane) Witaj, jeśli system W10 to dla ( testu ) wejdź sobie w Panel sterowania, opcje zasilania i w drzewku odszukaj CPU myślę że już będziesz wiedział co robić. Ogólnie z FX(ami) miałem problem krzywej czapki i trzeba było na szkle trochę ja wyrównać co zbijało czasami nawet temp 10 stopni. Warto również po założeniu chłodzenia i dodaniu bardzo małej ilości pasty sprawdzić jak odbija się chłodzenie od czapki. Dodatkową rzeczą którą możesz wykonać na tej płycie to Flash bios ale nie z poziomu softu tylko DOS. Po co parodia z biosem, miałem kiedyś na serwisie przypadek że faktycznie miałem wysokie temperatury na cpu nie mogłem znaleźć przyczyny, czapka równa, vcore ok ale temp taka se. Kostkę SPI wrzuciłem na programator przefleszowałem i temperatury pokazywało poprawnie zgodnie z termoparą. Użytkownik Mr.T również podał dobre rozwiązanie i te opcje na procedurę post nie powinny mieć wpływu chyba że jest coś nie tak z płytą lub procesorem. Oczywiście z auto na Disabled. AMD Turbo Core Technology -domyślnie jest- auto Adjust Max Turbo Core Ratio -domyślnie jest -auto Adjust Turbo Core Ratio -domyślnie jest -auto Analizując twój post doczytałem że masz spore spadki FPS fakt są zdecydowanie za duże ale w FX warto również pamiętać albo o malutkim programiku unpark core albo o dobrym ustawieniu planu zasilania, lecz tak duże spadki raczej sugerują że coś jest nie tak. Edytowane 21 Września 2022 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2022 Witajcie, ostatnio wszedłem w posiadanie platformy opartej o FXa 8350, MSI 970 Gaming i 2x4 GB RAMu. Wpadłem na pomysł zbudowania kompletnego zestawu komputerowego, którym mógłbym się trochę "pobawić" a później sprzedać. W związku z czym miałbym do was kilka pytań. 1. Jakie gry są w zasięgu tego FXa? Które działają zadowalająco, a do których nawet nie podchodzić? 2. Z jaka kartą graficzną najlepiej sparować ten procesor? 3. Jaka jest sytuacja na rynku używanych komputerów z tamtych lat? Szybko trafiają się nabywcy czy ciężko jest sprzedać taki zestaw? 4. Jaka mogła by być reszta zestawu tj. obudowa (najlepiej z epoki), chłodzenie procesora, dysk i zasilacz (myślę o częściach z drugiej ręki)? 5. Czy 8 GB RAMu w dual channel jest na dziś dzień wystarczające czy lepiej myśleć o dołożeniu/wymianie kolejnych 8? 6. Jakim potencjałem OC może pochwalić się ten FX? Warto go podkręcać czy jest to gra nie warta świeczki? 7. Czemu maksymalna dopuszczalna temperatura pracy jest taka niska (61° C)? 8. Jak wspominacie ten procesor? Mieliście a może nadal macie i go używacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zerknij w ten materiał: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...