Hans15336 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Daj spokój z tym FX, ja już się przygotowałem na zakup, sprzedałem swojego X6 i teraz wiem że to był zły pomysł, ale za to przesiadam si z 1090T na 1100T, szkoda tylko że koszt tej zmiany to ponad 100zł, no ale cóź takie życie. Mam tylko nadzieje ze nowy procek się lepiej podkręci niż stary.A co do FX to poczekm rok na zmianę lub wogóle zmienie platformę na LGA2011 :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Były może gdzieś testy na obniżonym napięciu? Spotykałem się z cpu AMD, które bez problemu pracują na napięciu obniżonym o 0,2-0,3V? Spychacz podatny jest na to? Jak to się przekłada na pobór mocy? Czy cisza w sieci na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Blog obrovskiego :lol2: Koleś widocznie ma jakiś problem z poczuciem własnej wartości. Musi obrażać innych, żeby poczuć się lepiej. Czasem czytanie jego bloga jest naprawdę zabawne, do tego wysokich lotów angielski...... :D . Wg mnie ma gosc racje i te "plakietki" jakie dostal na purepc np. innowacja to jeszcze zrozumiem ale wydajnosc??? Druga sprawa ze jego testy sie potwierdzily praktycznie w 100% i pocek to padaka wiec nei dziw sie mu ze teraz sobie uzywa. Wyszlo na jego. Co do procka to jestem ciekawy reakcji Intela musieli sie chyba poszczac ze smiechu na jakims oficjalnym zebraniu zarzadu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) Blog obrovskiego :lol2: Koleś widocznie ma jakiś problem z poczuciem własnej wartości. Musi obrażać innych, żeby poczuć się lepiej. Czasem czytanie jego bloga jest naprawdę zabawne, do tego wysokich lotów angielski...... :D . Tia, w komentarzach do arta user ProBlackHawk podrzucił tego linka. Cóż, koleś przeglądał tylko podsumowania artykułów i wyłowił naszą recenzję i Hardwareheaven jako jedyne, które dały nagrody. Porównajcie sobie jednak oba arty w całości, Hardwareheaven faktycznie wchodzi w tyłek AMD, z ich testów wyszło, że FX-8150 praktycznie równa się z i7 2600K... Mocno ich tam użytkownicy zjechali w komentarzach, zauważając, że nagrody i wysokie oceny są u nich na porządku dziennym, więc to nie przypadek. Tak czy inaczej dzięki OBR mamy darmową reklamę portalu :P Bo negatywna reklama to wciąż reklama :wink: Napisałem zresztą komentarz do tego wpisu, ale co? "Komentarz pojawi się po jego zatwierdzeniu" :P Oczywiście się nie pojawił :) Wg mnie ma gosc racje i te "plakietki" jakie dostal na purepc np. innowacja to jeszcze zrozumiem ale wydajnosc??? Tłumaczyłem to już w komentarzach do artykułu. Jak ktoś przegląda artykuł patrząc jedynie na ocenę i znaczki i w ten sposób określa swoją opinię o produkcie, to mu współczuję, ale takich osób wiele nie ma, każdy jednak coś tam poczyta. Innowacja miała być na pewno, bo sama architektura jest innowacją, temu zaprzeczyć nie można. Nagrodę warunkowej Wydajności wrzuciłem rzutem na taśmę po konsultacjach z chłopakami z redakcji. Miałem do dyspozycji jedynie własne wyniki, a z nich wynikało, że FX-8150 spisuje się dobrze w aplikacjach i słabo w grach. W aplikacjach skutecznie rywalizował z 2500K, który jest w podobnej cenie (inna sprawa, że 4 rdzenie vs. 8 rdzeni...). Dlatego zdecydowałem się dać taką warunkową nagrodę, choć z tego co widzę po innych artykułach mało kto tak zrobił. Nie daliśmy przecież znaczka Polecamy, który jest u nas najcenniejszy. Zresztą podsumowanie jest dość negatywnie nacechowane, więc myślę, że wszystko jest OK, tak już musi zostać. Znaczek nie zmienia faktu, że Bulldozer zawiódł i to wynika z naszej analizy.A tak w ogóle to szykuję mały update w związku z niektórymi ciekawymi testami, jakie się ukazały na innych portalach, stay tuned :) Jeśli macie jakieś propozycje, co by można dodatkowo przetestować, to walcie śmiało. Wstępnie mam cztery pomysły - wpływ HTT, NB, pamięci i wyłączania rdzeni w modułach (do 4c/4t) na wydajność. Edytowane 16 Października 2011 przez Gi3r3k 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Ja bym chcial zobaczyc pojedynek 4M/4C vs 4M/8C w jakims sofcie 4 watkowym lub mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Popieram kolegę wyżej, może być ciekawie. Jeśli jest taka możliwość, poproszę o jakieś wstępne wyniki w tym temacie (bo pewnie trochę minie zanim artykuł zostanie zaktualizowany) :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Co do procka to jestem ciekawy reakcji Intela musieli sie chyba poszczac ze smiechu na jakims oficjalnym zebraniu zarzadu. Pozwoliłem sobie stworzyć demotywatora :lol: 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Tak czy inaczej dzięki OBR mamy darmową reklamę portalu :P Bo negatywna reklama to wciąż reklama :wink: Napisałem zresztą komentarz do tego wpisu, ale co? "Komentarz pojawi się po jego zatwierdzeniu" :P Oczywiście się nie pojawił :)Parę linków pod rząd do jego bloga na forum to też jakby mała darmowa reklama :P Jeśli macie jakieś propozycje, co by można dodatkowo przetestować, to walcie śmiało. Wstępnie mam cztery pomysły - wpływ HTT, NB, pamięci i wyłączania rdzeni w modułach (do 4c/4t) na wydajność.Jak będziesz miał możliwość to sprawdź opóźnienia cache L2/L3 dla kilku różnych mnożników proca (np. 16x, 18x, 20x, 22x). Ofc zmieniaj mnożniki z BIOS-u/EFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 Jak będziesz miał możliwość to sprawdź opóźnienia cache L2/L3 dla kilku różnych mnożników proca (np. 16x, 18x, 20x, 22x). Ofc zmieniaj mnożniki z BIOS-u/EFI. A jakiś konkretny program do tego polecisz? Jakby co to mam kilka wyników w AIDA64, ale mogę coś zrobić jeszcze w innym programie. Co do wyników, to wrzucę wszystko pewnie jutro po południu do artykułu jako update i napiszę o tym newsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 Myślę, że wystarczy latency.exe, który był dostępny w starszych wersjach CPU-Z. Pokazuje poprawnie opóźnienia cache w przypadku Phenomów II, więc chyba z Bulldozerem nie będzie miał problemu. Jak nie masz go pod ręką, wyślij mi PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 Proszę bardzo: Opóźnienia (Latency) cache L1/L2/L3 procesora AMD FX-8150 na różnych mnożnikach CPU, Turbo Core OFF, DRAM 1333MHz. Mnożnik x16 Mnożnik x17 Mnożnik x17,5 Mnożnik x18 Mnożnik x20 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Na allegro już się pojawiły : AMD Bulldozer FX-8120 3.1GHz BOX - KRK - PROMO (1881863514) - Aukcje internetowe Allegro http://allegro.pl/amd-fx-8120-3-1-4-0-ghz-am3-8-rdzeni-bulldozer-i1876256688.html Edytowane 17 Października 2011 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Proszę bardzo: Opóźnienia (Latency) cache L1/L2/L3 procesora AMD FX-8150 na różnych mnożnikach CPU, Turbo Core OFF, DRAM 1333MHz. Dzięki, czyli rzeczywiście wraz ze wzrostem mnożnika rosną opóźnienia cache L3, stąd pewnie biorą się różnice przy różnym HTT. Testowałeś na ASUS-ie CV, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Wpakuj go na jakąś płytę AM3 i zobaczymy co będzie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Z forum.pclab.pl (FX 6100): CPU ustawione na stock z wyłączonym TC Wprime: z TC 14,6s bez 12,4s Aibench: z TC 38s bez 35s Także poprosimy również o zweryfikowanie tej informacji, czyżby TC nie działało jak należy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 To jest raczej kwestia płyty, na której tamten gość testował (jakiś Gigabyte na 880G). Na CV ze świeżym EFI TC powinno działać poprawnie. No sprawdzić zawsze można. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Testowałeś na ASUS-ie CV, tak? Tak. Także poprosimy również o zweryfikowanie tej informacji, czyżby TC nie działało jak należy? Zobacz testy zegar w zegar w artykule, a potem te zwykłe na ustawieniach standardowych. Kilka procent różnicy jest na korzyść TC w każdym teście, czyli raczej wszystko jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Apropo testow zegar w zegar - nie macie moze wynikow z jakiegos Pentyna na 775 by dorzucic do tabelki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 W zasadzie u brata siedzi E8200@3,6Ghz i 4GB 1080MHz DDR2. Mógłbym jakieś testy CPU porobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 W hurtowni pojawił się 8150. Cena około 1000zł brutto. Data dostawy nie znana... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 W niedziele byłem na giełdzie komputerowej w Warszawie i w wielu miejscach juź mieli FX wiec cos do tej twojej hurtowni późno trafił :P Szkoda że nie słyszeliście jak tam Bulldozera zachwalają :P aż mi się niedobrze robiło :P 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 No przecież trzeba jakoś sprzedać coś co nie schodzi. Wiadomo że do gier po nieco niższej cenie i tak ktoś złoży coś na SB. Prawo wyboru będzie miała osoba niezainteresowana OC i grami. Czyli głównie z zastosowaniem do różnych aplikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) Karawana jedzie dalej... :> <p>Testy procesora AMD FX-8150 bazującego na architekturze Bulldozer, wywołały lawinę spekulacji i domysłów, wśród których nie brakowało śmiałych pomysłów, jak cudownie poprawić wydajność tego układu. Części z nich postanowiliśmy się bliżej przyjrzeć, ponieważ jedna sztuka FX-8150 zabawiła trochę dłużej w naszej redakcji. Mieliśmy zatem okazję nieco poeksperymentować, czego efekty znajdziecie w aktualizacji artykułu: <a href="http://www.purepc.pl/procesory/test_amd_fx8150_bulldozer_kontra_intel_sandy_bridge">Test AMD FX-8150 - Bulldozer kontra Intel Sandy Bridge</a>. Specjalnie na potrzeby dogrywki przygotowaliśmy cztery ustawienia, mogące wpłynąć na wydajność AMD FX-8150 w grach oraz aplikacjach. Manipulowaliśmy przy taktowaniach pamięci, NB, HTT i pokusiliśmy się nawet o wyłączenie po jednym rdzeniu w każdym module. Wszystkie pomiary wykonaliśmy zegar w zegar, co powinno ostatecznie rozwiać mity krążące wokół Bulldozera. Czy z Zambezi można jeszcze wycisnąć odrobinę ukrytych pokładów mocy? Sprawdźcie sami... </p> Edytowane 20 Października 2011 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 Tylko jedna strona jest nowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 Tylko jedna strona jest nowa? Tak - Testy - HTT, RAM, NB itp. czyli 3 od końca. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 Ciekawe byłoby teraz porównanie i5 2500 z 8150 przy pamięciach 1333 z np 2000 or faster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 Macie jeszcze tego procka ? interesuje mnie ile będzie liczył spi 1m na def ustawieniach, taki zwykły sklepowy egzemplarz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 A najlepiej porównanie na def taktowaniach 4 procesorów. AMD FX 8150, AMD Phenom II X4 955, I5 2500K i I5 2600K oraz po OC. Ciekaw jestem ile by to liczyło. U mnie na 4.5 ghz to 8.587 s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) cool story bro ON: czekalem prawie 2 miechy na bulldozera, wstalem 12 pazdziernika o 6 rano, zaspany przegladam neta na ipodzie w poszukiwaniu recenzji (bo stary komp sprzedany), patrze i wielkie WTF (aczkolwiek pewna czesc mojego umyslu dopuszczala taka ewentualnosc-przedluzajaca sie premiera, odejscie wysokopostawionej szychy z amd, brak informacji o procesorze ze strony amd itp) pare godzin pozniej zamowilem 2500k, pierwszy procesor intela jaki kupilem od czasow pentium I cool story bro OFF nie wiem po co komu kupowac bulldozera? mid-end i low end zdominowal intel ze swoimi energooszczednymi i3, i5, high-end byl jego od niemal zawsze... niedobrze sie dzieje, monopol intela widac na horyzoncie Edytowane 21 Października 2011 przez b4rt3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Testy już były dawno temu (przecieki) więc wydajność nie była żadnym zaskoczeniem. Nie było na co czekać, chyba tylko na obecne podwyżki cen procków intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...