radiergummi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Masz niepowtarzalną okazję zmienić platformę, więc z niej skorzystaj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek007 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Masz niepowtarzalną okazję zmienić platformę, więc z niej skorzystaj. W jakim sensie ? Tzn procesor zostaje tylko płytę trzeba zmienić bo stara się psuje. W sumie to szwagra komp ale nie wie jaka płytę musi wziąć fakt najlepiej byłoby sprzedać procesor i kupić nowy plus płytę główną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Zmienić przy okazji procka - albo Ryzen albo I5 - czy to obecne Skylake/kaby lake czy nadchodzące Coffe Lake 6c . Bullodozery to nigdy nie były dobre procki - słaba wydajność i wysoki pobór mocy ( po OC szczególnie ) , Vishera nie wiele zmieniła - trochę poprawiła pobór prądu ale wydajność nadal leżała . Dopiero Ryzen jako tako im wyszedł choć mają jeszcze trochę do poprawy , szczególnie w kontekście gier i softu jednowątkowego , bo przy wielu wątkach w użyciu jest dobrze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek007 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Wy chyba nie rozumiecie. Tu nikt nie włoży więcej kasy jak na tą płyte główną za mniej wiecej 300zł. Wiem że świetnie byłoby zmenić platforme ale to by sie wiązłąo jeszcze z wymianą pamięci ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2018 Wczoraj po roku użytkowania tego procesora bez problemu i żadnego zbijania taktowań w grach czy programach do obróbki zrobiłem test najnowszym prime95. Ogólnie test miał na celu dociśnięcie pamięci ram (słyszałem że memtest nie zawsze wychwyci niestabilność a prime tak) po ok 25 minutach zauważyłem ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu zbijanie taktowań z CPU czego bym się nigdy nie spodziewał throttling na tej płycie? Gigabyte 970A-UD3 rev 1.2 z opcją APM i Load Line Calibration, APM wyłączone a mimo to zbija taktowanie jest to możliwe? czy po prostu prime ma jakiś bug do FXów? zbijanie następuje przy 60 stopniach więc nie tak dużo twierdze że to problem sekcji zasilania bo na pewno przy 60c procesora. Sekcja jest chłodzona 8+2 fazowa nie spodziewałem się że mogę uświadczyć w jakimś programie tego popularnego zjawiska na moim cfg... Panowie czy mimo wyłączenia APM płyta nadal może zbijać zegar aby odetchnąć? testowane na 4.6 ghz z napięcie podbitym tylko oczko wyżej (1.4) po czym przetestowałem na stock (1.375) i także po jakiś 20 min w prime dzieje się to samo. PS zrobiłem jeszcze test ustawiając APM w biosie na enabled to od razu po uruchomieniu prime przy 40 stopniach mam taktowanie 2Ghz ... także chyba opcja działa ale jakoś nie do końca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ohoho Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Może, jeszcze jest C&Q i thermal-margin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2022 Witajcie, ostatnio wszedłem w posiadanie platformy opartej o FXa 8350, MSI 970 Gaming i 2x4 GB RAMu. Wpadłem na pomysł zbudowania kompletnego zestawu komputerowego, którym mógłbym się trochę "pobawić" a później sprzedać. W związku z czym miałbym do was kilka pytań. 1. Jakie gry są w zasięgu tego FXa? Które działają zadowalająco, a do których nawet nie podchodzić? 2. Z jaka kartą graficzną najlepiej sparować ten procesor? 3. Jaka jest sytuacja na rynku używanych komputerów z tamtych lat? Szybko trafiają się nabywcy czy ciężko jest sprzedać taki zestaw? 4. Jaka mogła by być reszta zestawu tj. obudowa (najlepiej z epoki), chłodzenie procesora, dysk i zasilacz (myślę o częściach z drugiej ręki)? 5. Czy 8 GB RAMu w dual channel jest na dziś dzień wystarczające czy lepiej myśleć o dołożeniu/wymianie kolejnych 8? 6. Jakim potencjałem OC może pochwalić się ten FX? Warto go podkręcać czy jest to gra nie warta świeczki? 7. Czemu maksymalna dopuszczalna temperatura pracy jest taka niska (61° C)? 8. Jak wspominacie ten procesor? Mieliście a może nadal macie i go używacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zerknij w ten materiał: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Witam Wiem, że sprzęt "archiwalny" ale mam pyt. Wykopałem pł. z FX-4100 i zastanawiam się czy ew. wymienić na FX-8350. I drugie pyt. Z jaką k. graf. oba CPU sparować (NV / AMD)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Jak dorwiesz gdzieś tanio 8350 to czemu nie, 4100 to naprawdę słaby procesor na dzisiejsze czasy a FX 8320/50/70 do kompa biurowego i starszych gierek jeszcze da radę. GPU kup używkę jakiegoś 1660 super (wydajność mniej więcej 1070) albo 1650 super (wydajność 1060 mniej więcej ale mniej vram) nic mocniejszego bym nie wrzucał. Szukaj Turnigów a nie Pascali bo te drugie pomału zaczynają nie wyrabiać przez architekturę ale jeśli dorwiesz jakąś okazję po taniości to taki 1070 też się nada. Jaki masz budżet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Teraz, Funky_Panda napisał(a): Jak dorwiesz gdzieś tanio 8350 to czemu nie, 4100 to naprawdę słaby procesor na dzisiejsze czasy a FX 8320/50/70 do kompa biurowego i starszych gierek jeszcze da radę. GPU kup używkę jakiegoś 1660 super (wydajność mniej więcej 1070) albo 1650 super (wydajność 1060 mniej więcej ale mniej vram) nic mocniejszego bym nie wrzucał. Szukaj Turnigów a nie Pascali bo te drugie pomału zaczynają nie wyrabiać przez architekturę ale jeśli dorwiesz jakąś okazję po taniości to taki 1070 też się nada. Jaki masz budżet? Na allegro widzę 8350 do 200 zł. A ew. RXC 580 8GB nada się?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2024 (edytowane) Jaka to płyta? Moim zdaniem nie warto. Te procki są tragiczne, pobierają bardzo dużo prądu i grzeją się niemiłosiernie. Edytowane 11 Kwietnia 2024 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2024 200zl nie warto inwestować. Ten procek jest dla mnie wart 80zl może (absolutny max) 100. Za 200 zł na olx znalazłem teraz tak na szybko 8300+mobo+fera 2. Więc 200 zł za samego procka to dużo za dużo. Radeon 580 będzie(nawet fajnie w wersji 8GB) działać ale to karta która nie otrzymuje już wsparcia od AMD (z tego co wiem). Szukaj jakiegokolwiek FX 83xx i kieruj się ceną, szukaj też modeli 8120( za 200zl z płytą, RAM i chłodzeniem, więc sam procek powinien być do upolowania tanio) lub 8150 różnice między modelami nie są jakieś duże. Jeśli chcesz wydać 200zl na procesor to lepiej sprzedaj to co jest i poszukaj czegoś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Funky_Panda napisał(a): 200zl nie warto inwestować. Ten procek jest dla mnie wart 80zl może (absolutny max) 100. Za 200 zł na olx znalazłem teraz tak na szybko 8300+mobo+fera 2. Więc 200 zł za samego procka to dużo za dużo. Radeon 580 będzie(nawet fajnie w wersji 8GB) działać ale to karta która nie otrzymuje już wsparcia od AMD (z tego co wiem). Szukaj jakiegokolwiek FX 83xx i kieruj się ceną, szukaj też modeli 8120( za 200zl z płytą, RAM i chłodzeniem, więc sam procek powinien być do upolowania tanio) lub 8150 różnice między modelami nie są jakieś duże. Jeśli chcesz wydać 200zl na procesor to lepiej sprzedaj to co jest i poszukaj czegoś innego. Ta: https://www.biostar.com.tw/app/en/eol/introduction.php?S_ID=627#overview A ew. FX-6100 / 6300?? Edytowane 11 Kwietnia 2024 przez mikogth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Za te 200zł nie warto, już lepiej dorzucić 100zł i kupić choćby nawet na aliexpress Xeona + płytkę na X99 i będzie znacząco wydajniej. https://pl.aliexpress.com/item/1005006173625243.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Witam Jak ew. podkręcić oba CPU? Jakie chłodzenie, czy wodne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Witam Który CPU opłaca się bardziej do posiadanej płyty na AM3+ Czy FX-8350 czy FX-8320 ew z OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 (edytowane) Ja mialem 8320 ale nie dalo sie juz go podkrecic nawet o 100, bo lapal zawieszki, nie wlaczal sie, nie uruchamial sie system. Jak byl nowy to podkrecalem go o jakies 300mhz na stockowym coolerze i gralem w mlodego wtedy skyrima czy mass efect. Jak kupiles uzywany to zobaczysz czy da sie go w ogole podkrecic Dodam ze tempaerature mial jak dobrze pamietam 45 przy obciazeniu po wymianie pasty na thermal grizzly- ale sa to te procesory ktore toleruja temperature do 70°C przy 70 sie resetuja Edytowane 13 Kwietnia 2024 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 33 minuty temu, VonV3in napisał(a): Ja mialem 8320 ale nie dalo sie juz go podkrecic nawet o 100, bo lapal zawieszki, nie wlaczal sie, nie uruchamial sie system. Jak byl nowy to podkrecalem go o jakies 300mhz na stockowym coolerze i gralem w mlodego wtedy skyrima czy mass efect. Jak kupiles uzywany to zobaczysz czy da sie go w ogole podkrecic Dodam ze tempaerature mial jak dobrze pamietam 45 przy obciazeniu po wymianie pasty na thermal grizzly- ale sa to te procesory ktore toleruja temperature do 70°C przy 70 sie resetuja Ponoć nigdy nie był kręcony. A jak go podkręce to się psuje, że potem się nie chce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Wiesz ja mialem ten procesor jakies 10 lat wiem ze na windows 10 (starszego Ci nie polecam instalowac) byly z nim problemy przy podkrecaniu. No i te 10 lat tez zrobily swoje nie wiem co tam dokladnie moglo sie wyrobic ale po 8-10 latach uzywania probowalem go podkrecac to byly problemy z tym. Kupilem paste termoprzewodzaca dobrej marki i wymienilem przy procesorze i karcie graficznej - wymiana na karcie graficznej 6870hd radeon jak dobrze pamietam pozwolila ja podkrecac na maxa jaki dawal producent w oprogramowaniu, a procka 0 - nie dalo sie go podkrecac. Zobaczysz jak bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 2 minuty temu, VonV3in napisał(a): Wiesz ja mialem ten procesor jakies 10 lat wiem ze na windows 10 (starszego Ci nie polecam instalowac) byly z nim problemy przy podkrecaniu. No i te 10 lat tez zrobily swoje nie wiem co tam dokladnie moglo sie wyrobic ale po 8-10 latach uzywania probowalem go podkrecac to byly problemy z tym. Kupilem paste termoprzewodzaca dobrej marki i wymienilem przy procesorze i karcie graficznej - wymiana na karcie graficznej 6870hd radeon jak dobrze pamietam pozwolila ja podkrecac na maxa jaki dawal producent w oprogramowaniu, a procka 0 - nie dalo sie go podkrecac. Zobaczysz jak bedzie Ja jeśli instalowałbym to Win 7 albo Win 10 (oba 64-bit). Zastanawiam się jaka max karta AMD dla nich, bo na YT widzę , że parowali je z RX 580. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Ja mialem do niego 1060 ale padaczka np w jedi jedynce procesor nie trzymal 60 klatek. Jeszcze wiedzmina, assasin creed orgins mozna ograc ale juz ciut nowsze gierki sprawiaja dla procesora problem, vampyra tez probowalem ograc, w walce byly spadki do 40 klatek itd itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Teraz, VonV3in napisał(a): Ja mialem do niego 1060 ale padaczka np w jedi jedynce procesor nie trzymal 60 klatek. Jeszcze wiedzmina, assasin creed orgins mozna ograc ale juz ciut nowsze gierki sprawiaja dla procesora problem, vampyra tez probowalem ograc, w walce byly spadki do 40 klatek itd itd Ja się zastanawiam czy np warto za groszę od znajomego brac i7-4790K, ew. któryś z 8-gen (i7-8700K), 9-gen (i9-9900K, i7-9700K). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 (edytowane) Gen 8 i gen 9 to juz w miare spoko procesory gen 8 to odpowiednik ryzena 3000 a gen 9 nie powiem Ci ale przy 9900k nie powinno byc problemu z zadna nawet najnowsza gra, zeby trzymal 60 klatek przy 1080p Edytowane 13 Kwietnia 2024 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 2 minuty temu, VonV3in napisał(a): Gen 8 i gen 9 to juz w miare spoko procesory gen 8 to odpowiednik ryzena 3000 a gen 9 nie powiem Ci ale przy 9900k nie powinno byc problemu z zadna nawet najnowsza gra, zeby trzymal 60 klatek przy 1080p Myślałem o 5800X3D (ale z nową płytą) - bo używam do pracy R5 3600 (na ch. A520) to mnie ludzie wyśmiewają, że ten CPU to staroć i że nie pchać się w AM4 tylko AM5 a budżetowo AM4 dla mnie jest bardziej opłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Czemu, na tym forum nieraz ludzie polecaja procesory z am4, szczegolnie 5800x3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Teraz, VonV3in napisał(a): Czemu, na tym forum nieraz ludzie polecaja procesory z am4, szczegolnie 5800x3d Tutaj niektórzy, że mam brać 7600(bez X) bo to ta sama wydajność co 5800X3D, na Facebook że to "zdechła" platforma i bez sensu. A mi się podoba płyta ASUS ROG B550-A/B550-F i dopieścić DDR4 4x 32GB 3600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 (edytowane) Zdecydowac musisz sam ale ja np mialem podobna zagwozdke ( tyle ze mialem plyte x670e) i kupilem 7600 bez x jakies 4 miesiace temu powiem Ci jestem srednio zadowolony. Niektore rzeczy windows programy dzialaja fajnie szybko plynnie itd, ale mam problem z mikrozacieciami w grze dla ktorej najbardziej ten procesor wymienialem mianowicie w lolu. Jak gram w lineage tez raz na kilka godzin lub raz na pare dni zdarzy sie mikrozaciecie, ale czytalem ostatnio w newsach na jakims serwisie ze z intelem 14gen tez sa jakies problemy, takze nie ma kolorowo. Na razie nie mam kasy zeby bardziej modernizowac ten zestaw ale jak bedzie juz po premierze ryzenow 9000 i gf 5000to zastanowie sie zeby cos kupic Edytowane 13 Kwietnia 2024 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Dajesz 1.5v i mnożnik w gore dla alll core a zdo niestabilności.Testuj occt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2024 22 minuty temu, VonV3in napisał(a): Zdecydowac musisz sam ale ja np mialem podobna zagwozdke ( tyle ze mialem plyte x670e) i kupilem 7600 bez x jakies 4 miesiace temu powiem Ci jestem srednio zadowolony. Niektore rzeczy windows programy dzialaja fajnie szybko plynnie itd, ale mam problem z mikrozacieciami w grze dla ktorej najbardziej ten procesor wymienialem mianowicie w lolu. Jak gram w lineage tez raz na kilka godzin lub raz na pare dni zdarzy sie mikrozaciecie, ale czytalem ostatnio w newsach na jakims serwisie ze z intelem 14gen tez sa jakies problemy, takze nie ma kolorowo. Na razie nie mam kasy zeby bardziej modernizowac ten zestaw ale jak bedzie juz po premierze ryzenow 9000 i gf 5000to zastanowie sie zeby cos kupic Mi to zamiast 5800X3D kazali brać 7800X3D, że wydajniejsze, ale dla mnie CPU AM5 jak i CPU, MOBO mają ceny zaporowe jak na mój budżet. A zamierzałem sparować ew. z 7800XT lub 7900XT(X) / GRE. I albo 2k 1440p albo 4K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...