Skocz do zawartości
andrew777

AMD AM3(+) - FX 4000 / 6000 / 8000 / 9000 (Bulldozer / Piledriver) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, na razie ceny sa wysokie ten 7600 stanial stowke odkad kupywalem - to jest tez mloda platforma co dziala na jej niekorzysc -  ci co beda kupywac za rok albo 2 plyty i procki am5 omina bledy z ktorymi zderza sie obecni uzytkownicy to oszczedzi im nerwow, co nie wezmiesz bedzie ok. Ja mam monitor 27 cali pod 2k chcialem kupic do niego 4080 ale od premiery wersji super nie moge trafic uzywki za 3k, dlatego tak sie wstrzymuje. Ale to juz polowa kwietnia zanim sie obejrze bedzie koncowka listopada i nowe karty wyjda, na razie tez nie gram w nic wymagajacego odkopalem lineage 2ke juz ponad miesiac sobie pykam i czekam az mi wymienia lacze internetowe to bede se gral w lola tak mi zleci do premiery geforce 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, VonV3in napisał(a):

Tak, na razie ceny sa wysokie ten 7600 stanial stowke odkad kupywalem - to jest tez mloda platforma co dziala na jej niekorzysc -  ci co beda kupywac za rok albo 2 plyty i procki am5 omina bledy z ktorymi zderza sie obecni uzytkownicy to oszczedzi im nerwow, co nie wezmiesz bedzie ok. Ja mam monitor 27 cali pod 2k chcialem kupic do niego 4080 ale od premiery wersji super nie moge trafic uzywki za 3k, dlatego tak sie wstrzymuje. Ale to juz polowa kwietnia zanim sie obejrze bedzie koncowka listopada i nowe karty wyjda, na razie tez nie gram w nic wymagajacego odkopalem lineage 2ke juz ponad miesiac sobie pykam i czekam az mi wymienia lacze internetowe to bede se gral w lola tak mi zleci do premiery geforce 5000

Z tego co widziałem to 7800X3D o 100 zł zdrożał w jednym sklepie (~1700 zł) a 5800X3D w jednym 1299 a w innym 1199 zł + ok 700 zł 2x 32 GB DDR4 3600. Jedyną przewagą 7800X3D jest wbudowana integra do czasu 7800XT/7900XT. Przy 5800X3D musiałbym jakąś najtanszą wsadzić do czasu zakupu RX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha uwazaj tez z ramem bo z tego co mi wiadomo te wartosci np 3600mhz sa podawane dla dwoch slotow, przy obsadzonych czterech musialbys zmienic na np 2933mhz bo wyzej by nie uciagnal. Zalezy od kontrolera pamieci na procesorze, nie wiem nie znam sie tak mi tutaj powiedzieli i tak zrobilem kupilem 2x32 i moze kiedys (jak wyjda) zmienie na 2x48 albo na 2x64 ( tez chyba nie ma z profilami expo)

Edytowane przez VonV3in

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, VonV3in napisał(a):

Aha uwazaj tez z ramem bo z tego co mi wiadomo te wartosci np 3600mhz sa podawane dla dwoch slotow, przy obsadzonych czterech musialbys zmienic na np 2933mhz bo wyzej by nie uciagnal. Zalezy od kontrolera pamieci na procesorze, nie wiem nie znam sie tak mi tutaj powiedzieli i tak zrobilem kupilem 2x32 i moze kiedys (jak wyjda) zmienie na 2x48

Zastanawiam się czy ew. jest sens brania ASUS ROG za 1200 zł (AM5) + 7600(X) i potem wymienić na X3D (7800X3D) czy ew jak wyjdzie ZEN5 odrazu i płyte z USB4 i 9800X3D xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, VonV3in napisał(a):

Ja bym nie bral dwa razy

Asus rog do tego 7600 a pozniej od razu na ta sama plyte 9800x3d

Ja myślę ew. 2x 32 GB DDR5 6000/6400 CL(30/32) bo chyba z większym CL nie ma sensu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Funky_Panda napisał(a):

Nie bierz 4790 to bardzo dobry procesor ale bardzo stary i ma gluta na rdzeniu. Kup porządną płytę AM5 i najlepszy procek na jaki masz budżet później za rok dwa jak sprzęt potanieje zmienisz procesor. 

A ew. w 7800X3D / 9800X3D czy R9 7950X3D / R9 9950XD (itp)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bonusso3 w innym wątku dobrze radził za 300zl bierz xeona z Chin. 

>>>klik<<<

xeon 2680v3 +płyta+RAM wciągnie nosem tego FX 359zł nawet nie wspominam że obsługuje dyski nvme a RAM to DDR4

Nie znam sprzedawcy wziąłem pierwsze z brzegu ogłoszenie. 

Edytowane przez Funky_Panda
Dodanie linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Funky_Panda napisał(a):

@Bonusso3 w innym wątku dobrze radził za 300zl bierz xeona z Chin. 

>>>klik<<<

xeon 2680v3 +płyta+RAM wciągnie nosem tego FX 359zł nawet nie wspominam że obsługuje dyski nvme a RAM to DDR4

Nie znam sprzedawcy wziąłem pierwsze z brzegu ogłoszenie. 

Spox. Na razie licytuje 8350 a jak nie to ew za 139 moge 8320 lub za 70 FX-6300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.04.2024 o 13:31, Bonusso3 napisał(a):

Za te 200zł nie warto, już lepiej dorzucić 100zł i kupić choćby nawet na aliexpress Xeona + płytkę na X99 i będzie znacząco wydajniej.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006173625243.html

Mogę mieć inne pyt. a nie chcę nowego wątku. Mam problem z PC znajomego. Po wł. przyciskiem POWER komp. odpala się po paru sekundach a potem działa stabilnie. Jaka może być przyczyma, czy zasilacz do wymiany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

połączenie FX 8350 czy FX 8370 razem z GTX 1650 Super czy GTX 1660 szału nie będzie ale da się jeszcze pograć , w karty RX 580 to już bym się trochę nie pchał ale , kiedyś tak się kombinowało aby zainstalować nowsze sterowniki xD 

https://www.youtube.com/watch?v=3PJ9eesyPW4

i oczywiście ze zakup Xeona będzie wydajniejszym rozwiązaniem.   

27 minut temu, mikogth napisał:

Mogę mieć inne pyt. a nie chcę nowego wątku. Mam problem z PC znajomego. Po wł. przyciskiem POWER komp. odpala się po paru sekundach a potem działa stabilnie. Jaka może być przyczyma, czy zasilacz do wymiany?

mógł byś rozwinąć temat , przedstawiłeś za mało informacji , czy po włączeniu przycisku power , jak zachowuje się PC ? np. z wiatrak zestawu chłodzącego CPU od razu się obraca ? czy wszystko "stoi" i dopiero po kilku sekundach następuje uruchomienie z włączeniem wiatraka z zestawu chłodzącego CPU ?   

bo dla analizy problemu to są dwie osobne ścieżki 

1. po włączeniu power wszystko stoi , mija kilka sekund i PC się włącza.

2. po włączeniu power np. wiatrak z zestawu chłodzącego CPU od razu się obraca, ale PC (płyta główna ) potrzebuje kilka sekund i dopiero następuje procedura rozruchowa.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.04.2024 o 19:48, mikogth napisał:

Spox. Na razie licytuje 8350 a jak nie to ew za 139 moge 8320 lub za 70 FX-6300

Po tym jak miałem 8120, 8320 i 8300 to najbardziej polecam tego ostatniego. Na wydajności względem 8320 nie tracisz dużo, a jest sporo chłodniejszy i żre mniej prądu. Najlepszym wyborem byłoby 8350 albo 8300 właśnie - o ile poważnie myślisz o FX. To były w swoim czasie fajne procki do pracy, do grania jednak trochę mniej. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.04.2024 o 13:50, VonV3in napisał(a):

Gen 8 i gen 9 to juz w miare spoko procesory gen 8 to odpowiednik ryzena 3000 a gen 9 nie powiem Ci ale przy 9900k nie powinno byc problemu z zadna nawet najnowsza gra, zeby trzymal 60 klatek przy 1080p

Chyba tylko w kontekście daty wydania w wypadku 8th gen, bo wydajnościowo seria 3 ryzena raczej rozjeżdża 8th gen i dopiero 9th gen konkuruje cokolwiek. Będąc przy tym dużo bardziej prądożernym i cieplejszym. A to gry, produktywność to zupełnie inna broszka.

image.png.cdf452ac494deab71d4e344306daa04a.png

image.png.c9360b11686ea146d1efa9d88bb305c4.png

Co do tematu, FXy to taki mroczny koszmarek AMD i raczej bym się w żaden upgrade nie pchał na tej platformie. Nawet najsłabszy Zen2 będzie bezwstydnie rozjeżdżał FXy szczególnie w grach. Pakowanie w takie procesory kasy to wyrzucanie jej w błoto. Na olx całe platformy na ASUSach Formulach kosztują dzisiaj po 200-300zł i nikt ich nie chce 😕 

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, dlatego wszystko powyżej 50zł za tego procka to za dużo 😉 Nawet i5 2500K jest wydajniejszy, żre mniej prądu, a cały PC z takim prockiem kupisz za 500zł. Albo Xeon z Aliexpress, może nie jest to demon i ma swoje wady ale wciąż wydajniejszy i za tą kwotę jest ok.

https://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.04.2024 o 15:50, Mr.T... napisał(a):

Witam

połączenie FX 8350 czy FX 8370 razem z GTX 1650 Super czy GTX 1660 szału nie będzie ale da się jeszcze pograć , w karty RX 580 to już bym się trochę nie pchał ale , kiedyś tak się kombinowało aby zainstalować nowsze sterowniki xD 

https://www.youtube.com/watch?v=3PJ9eesyPW4

i oczywiście ze zakup Xeona będzie wydajniejszym rozwiązaniem.   

mógł byś rozwinąć temat , przedstawiłeś za mało informacji , czy po włączeniu przycisku power , jak zachowuje się PC ? np. z wiatrak zestawu chłodzącego CPU od razu się obraca ? czy wszystko "stoi" i dopiero po kilku sekundach następuje uruchomienie z włączeniem wiatraka z zestawu chłodzącego CPU ?   

bo dla analizy problemu to są dwie osobne ścieżki 

1. po włączeniu power wszystko stoi , mija kilka sekund i PC się włącza.

2. po włączeniu power np. wiatrak z zestawu chłodzącego CPU od razu się obraca, ale PC (płyta główna ) potrzebuje kilka sekund i dopiero następuje procedura rozruchowa.    

Czy ew HD 8490 do FX-4100 może być czy brać, któreś z HD6xxx / 7xxx. Ew. mam GT 610 1GB. Na FX-4100 chcę tylko0 biurowo-internet-muzyka.

PS. Kupiłem za grosze GTX 650

Edytowane przez mikogth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiegoś Endorfy kup. Arctic Cooling też miał jakiś model w granicach 100zł, który powinien utrzymać te potwory w ryzach 😄 

Co do obudowy. Posiadany przeze mnie Signum 400 ARGB ma dwa tryby pracy podświetlenia. Jeden z nich synchronizuje się ze złączem 3pin na płycie, a drugi, autorski producenta obudowy, korzysta z predefiniowanych presetów i też świeci nienajgorzej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, dostałem od kolegi procka AMD FX6350 z mobo Gigabyte GA-970A-DS3P FX. Niestety w ogóle się nie uruchamia, chociaż u kolegi działało to bez zarzutu.

Czy przyczyną może być za słaby zasilacz?  Seasonic SSR-550RM o mocy 550W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi