Skocz do zawartości
stealz

BIOSTAR TPower I45 + Core 2 Duo E8400 (E0) - overclocking

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zwracam się z prośbą do osób, które mają doświadczenie w obcowaniu z Tą płytą. Moje dotychczasowe wyniki OC na powietrzu nie są zadowalające (spodziewałem się większego szału).

Hardware:

E8400, E0

Biostar TPower I45

Scythe Mugen 2

OCZ Reaper 2 x 2GB DDR2 1066 MHz CL5 @ 2.1V

Pentagram Silent Force 500W (zdaję sobię sprawę, że nie najlepiej)

Maksymalne stabilne FSB, które udało mi się osiągnąć, to 530 MHz (x6). Szału nimo, zwłaszcza patrząc na ten event: http://www.biostar-usa.com/app/en-us/event/tpi45oc/index.htm

Chłop wykręcił 600 MHz. Idąc step by step i robiąc wszystko jak jest tam napisane, komputer nawet nie startuje. Mało tego, nie startuje nawet na 550 MHz.

Ale odchodząc na chwilę od max FSB i skupiając się zwyczajnie na jak najwyższym taktowaniu:

QUEST #1: 9 x 460 MHz

nie mogę przebrnąć przez 9 x 460 MHz. DDR @ 920 MHz

Orthos (blend prio 9) chodzi 9 sekund i następuje BSOD.

Ustawienia:

CPU Voltage: 1.44 V

NB/SB Voltage: 1.38 V

DDR Voltage: 2.06 V

FSB Voltage: 1.34 V

Za wszystkie porady / sugestie serdeczne dzięki :inlove:

EDIT 1:

Dowoltowałem trochę i orthos przeszedł.

Ustawienia:

CPU Voltage: 1.49 V <--- +0.05

NB/SB Voltage: 1.38 V

DDR Voltage: 2.06 V

FSB Voltage: 1.38 V <--- +0.05

Kręcę dalej i będę zdawał raport na bieżąco.

QUEST #2: 9 x 465 MHz

EDIT: crash po 2 minutach...

Ok, nie mam więcej pomysłów, jak przebrnąć przez ten próg. Podaję szczegółowe ustawienia, na których zakończyłem OC:

CPU Voltage: 1.49 V

NB/SB Voltage: 1.38 V (nie rusza nawet na > 1.5V)

DDR Voltage: 2.06 V (pamięć stabilna, sprawdzane memtest'em)

FSB Voltage: 1.404 V

CPU Core1,2 GTL REf Voltage: [0.63*VTT]

CPU Core2 GTL Ref Voltage: [0.63*VTT]

MCH GTL REf Voltage: [Auto]

CPU PLL Voltage: [1.7 V]

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!

P.S. nadmienię jeszcze, że jest to chyba czwarty kręcony przeze mnie procek na tej płycie i w każdym przypadku było kiepsko =/

Edytowane przez stealz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem - nie ma znaczenia co wybiorę, rezultat jest zawsze taki sam.

Najbardziej mnie irytuje to, że takie takty to nie jest żaden wyczyn i szczerze liczyłem na wysokie FSB. Do podbicia E8400 @ 4.2 GHz nie jest potrzebne takie mobo jak ten Biostar, dlatego coś jest nie w porządku.

Mogę zarzucić po kolei foty biosu.

Edytowane przez stealz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daję mu już tyle żarcia, że jest to nieprzyzwoite jak na 45 nm. 1.58V to chyba dość?

Jestem pewien, że winna jest płyta - ostatecznie ramy. Jak mówię - kręciłem na tym mobo w ciągu ostatniego tygodnia jeszcze E2140, E2160, D 430 i teraz E8400 i we wszystkich przypadkach rezultaty były raczej przeciętne. Jak na płytę tej klasy mizerne.

Wrzucam foty:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez stealz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób mam puścić je asynchro? Ten chipset na coś takiego chyba nie pozwala?

Pamięci spokojnie wstają 1110 MHz przy CL5 i przechodzą 5-minutowy Memtest (z poziomu biosu) @ 2.2V

Przy 3:2 mimo poluzowaniu timingów do 7-9-9-24 i 2.3V system nie wstaje na DDR2-1200 MHz.

Postaram się dokładnie sprawdzić, czy rzeczywiście te Reapery nie robią problemów.

Sprawdzałem na innych ramach, gorszych: A-Data Value DDR2-800 CL5 2x1GB i problem jest dokładnie ten sam. Same pamięci przechodzą MemTest86+ na 1066 MHz CL7 @ 2.1 V i tym bardziej 1000 MHz CL7 @ 2.1 V.

Jednak w konfiguracji 1:1 FSB 500 (9x500) podczas ładowania windy następuje BSOD.

Edytowane przez stealz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi