stealz Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, zwracam się z prośbą do osób, które mają doświadczenie w obcowaniu z Tą płytą. Moje dotychczasowe wyniki OC na powietrzu nie są zadowalające (spodziewałem się większego szału). Hardware: E8400, E0 Biostar TPower I45 Scythe Mugen 2 OCZ Reaper 2 x 2GB DDR2 1066 MHz CL5 @ 2.1V Pentagram Silent Force 500W (zdaję sobię sprawę, że nie najlepiej) Maksymalne stabilne FSB, które udało mi się osiągnąć, to 530 MHz (x6). Szału nimo, zwłaszcza patrząc na ten event: http://www.biostar-usa.com/app/en-us/event/tpi45oc/index.htm Chłop wykręcił 600 MHz. Idąc step by step i robiąc wszystko jak jest tam napisane, komputer nawet nie startuje. Mało tego, nie startuje nawet na 550 MHz. Ale odchodząc na chwilę od max FSB i skupiając się zwyczajnie na jak najwyższym taktowaniu: QUEST #1: 9 x 460 MHz nie mogę przebrnąć przez 9 x 460 MHz. DDR @ 920 MHz Orthos (blend prio 9) chodzi 9 sekund i następuje BSOD. Ustawienia: CPU Voltage: 1.44 V NB/SB Voltage: 1.38 V DDR Voltage: 2.06 V FSB Voltage: 1.34 V Za wszystkie porady / sugestie serdeczne dzięki :inlove: EDIT 1: Dowoltowałem trochę i orthos przeszedł. Ustawienia: CPU Voltage: 1.49 V <--- +0.05 NB/SB Voltage: 1.38 V DDR Voltage: 2.06 V FSB Voltage: 1.38 V <--- +0.05 Kręcę dalej i będę zdawał raport na bieżąco. QUEST #2: 9 x 465 MHz EDIT: crash po 2 minutach... Ok, nie mam więcej pomysłów, jak przebrnąć przez ten próg. Podaję szczegółowe ustawienia, na których zakończyłem OC: CPU Voltage: 1.49 V NB/SB Voltage: 1.38 V (nie rusza nawet na > 1.5V) DDR Voltage: 2.06 V (pamięć stabilna, sprawdzane memtest'em) FSB Voltage: 1.404 V CPU Core1,2 GTL REf Voltage: [0.63*VTT] CPU Core2 GTL Ref Voltage: [0.63*VTT] MCH GTL REf Voltage: [Auto] CPU PLL Voltage: [1.7 V] Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi! P.S. nadmienię jeszcze, że jest to chyba czwarty kręcony przeze mnie procek na tej płycie i w każdym przypadku było kiepsko =/ Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez stealz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 DDR RComp daj na 2/3. Ogólnie masz tam 5 ustawień. Nikt nie wie po co to, i co to daje, ale w zależności co tam ustawisz albo działa albo nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stealz Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Dałem - nie ma znaczenia co wybiorę, rezultat jest zawsze taki sam. Najbardziej mnie irytuje to, że takie takty to nie jest żaden wyczyn i szczerze liczyłem na wysokie FSB. Do podbicia E8400 @ 4.2 GHz nie jest potrzebne takie mobo jak ten Biostar, dlatego coś jest nie w porządku. Mogę zarzucić po kolei foty biosu. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez stealz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 A proca sprawdzałeś? Może jakaś padaka Ci się trafiła? Daj mu więcej papu i zobacz czy leci dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stealz Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Daję mu już tyle żarcia, że jest to nieprzyzwoite jak na 45 nm. 1.58V to chyba dość? Jestem pewien, że winna jest płyta - ostatecznie ramy. Jak mówię - kręciłem na tym mobo w ciągu ostatniego tygodnia jeszcze E2140, E2160, D 430 i teraz E8400 i we wszystkich przypadkach rezultaty były raczej przeciętne. Jak na płytę tej klasy mizerne. Wrzucam foty: Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez stealz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Puść pamięci asynchro i sprawdż czy dają radę przy tych 2,06V i obecnych timingach zrobić 1100 - 1200MHz. Może pamięci nie dają rady, poluzuj im timingi na maxa i daj 2,2 - 2,3V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stealz Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) W jaki sposób mam puścić je asynchro? Ten chipset na coś takiego chyba nie pozwala? Pamięci spokojnie wstają 1110 MHz przy CL5 i przechodzą 5-minutowy Memtest (z poziomu biosu) @ 2.2V Przy 3:2 mimo poluzowaniu timingów do 7-9-9-24 i 2.3V system nie wstaje na DDR2-1200 MHz. Postaram się dokładnie sprawdzić, czy rzeczywiście te Reapery nie robią problemów. Sprawdzałem na innych ramach, gorszych: A-Data Value DDR2-800 CL5 2x1GB i problem jest dokładnie ten sam. Same pamięci przechodzą MemTest86+ na 1066 MHz CL7 @ 2.1 V i tym bardziej 1000 MHz CL7 @ 2.1 V. Jednak w konfiguracji 1:1 FSB 500 (9x500) podczas ładowania windy następuje BSOD. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez stealz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 No to juz wiesz, że fsb 600 nie zrobisz bo pamięci nie pozwolą ci. Tą metodą (dzielnik 3:2, timingi, napięcie jak wyżej) zwiększając fsb sprawdź ile pamięci potrafią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stealz Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 z pamięciami jest jednak kiepsko, oto wyniki z MemTest86: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...