Skocz do zawartości
atomel

Green Reaper by Atomel

Rekomendowane odpowiedzi

Mój nowy projekt chłodzenia wodnego, mam nadzieję, będzie się chociaż w kilku elementach odróżniał od wielu dotychczas tu publikowanych układów.

Projekt nie powstałby w tym kształcie gdyby nie współudział w pracach, doradztwo i zaopatrzenie zapewnione przez darmacz z Olsztyna, któremu bardzo dziękuję. O jego wkładzie będzie jeszcze dużo później.

Platforma sprzętowa to Intel Core i7, DFI Lanparty UT X58-t3eh8, Radeon 5970, SSD Intel 80 GB, i 3 dyski SATA (Samsung 1TB, 2xSeagate 500 GB).

Zaczynamy od zdjęcia oryginalnego chłodzenia z płyty:

Dołączona grafika

Odciski elementów sekcji zasilania dobrze tłumaczą dlaczego miałem względnie niskie temperatury tej sekcji:

Dołączona grafika

Na mostku północnym dużo fabrycznej pasty - pewnie za dużo ale na temperaturę nigdy nie narzekałem:

Dołączona grafika

Płyta już uzbrojona w full cover XSPC i blok Swiftech Apogee XT:

Dołączona grafika

Przymierzamy złączki 11/16:

Dołączona grafika

I w karcie grafiki, zworki na płycie wymienione z niebieskich na czarne - wyjątek to czerwona do czyszczenia biosu:

Dołączona grafika

Przyjeżdża obudowa od darmacz. Porównanie rozmiarów pudła z moim chieftec big tower:

Dołączona grafika

Razem z nią modowany przez niego na czarno panel aquaero power booster, łącznie z wymianą fabrycznych przycisków na czarne:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Modowana złączka BP ma gwintowane otwory w 5 ścianach, będzie pełnić istotną rolę w układzie. Sensor temperatury u góry a nie w osi przepływu ze względu na mniejszą średnicę wewnętrzna niepotrzebnie zwiększałby opory przepływu:

Dołączona grafika

Fantazje z rezem EK 250. Na spodzie redukcje z 1/8" na 1/4". Tam będzie wkręcony czujnik poziomu cieczy z aquaero:

Dołączona grafika

Obudowa z widoczną zamontowaną chłodnicą Black Water Advanced 143 rev.3. Aby można było ją zamontować należało roznitować całą obudowę, poszerzyć wycięcia w półkach dolnej i górnej. Ponieważ chciałem mieć króćce u góry oryginalne otwory wentylatorów 3x140 były niemożliwe do wykorzystania i należało wywiercić nowe. Cięcia proste wykonane laserem i poczernione, całość zmontowana czarnymi stożkowymi śrubkami imbusowymi. Prace wykonane perfekcyjnie przez darmacz:

Dołączona grafika

Uchwyty reza zamontowane. Testuję łuki wężem Masterkleer. Wygląd tego węża nie podoba mi się. Testowałem Tygon 11,2/15,9 ale siedział niezbyt mocno więc wybrałem ostatecznie Tygon 9,5/15,9:

Dołączona grafika

Karta grafiki - jej grzbiet limituje położenie reza nie mogę odsunąć go od ściany tylnej jak wcześniej planowałem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na topie zamontowany przez darmacz filport. Łączę go z rezem, pózniej zmienię to jeszcze:

Dołączona grafika

Przymiarka położenia pompki i otworu pod wąz w półce piwnicy:

Dołączona grafika

Mocowanie pompki, i przepływomierza aquaero. Dodatkowe króćce: pierwszy do odpowietrzania układu (połączony będzie z filportem) oraz drugi do oprózniania układu z cieczy:

Dołączona grafika

Widoczny top z filportem:

Dołączona grafika

Koszyk na dyski wchodzi na styk:

Dołączona grafika

Na tył wchodzi chłodnica EK XT 360:

Dołączona grafika

Pozycja chłodnicy wymierzona i otwory pod nią wykonane wpólnie z darmacz podczas mojego wyjazdu do Olsztyna. Było to trudniejsze niż się spodziewaliśmy ze względu na kolizję z półkami:

Dołączona grafika

Czas na zamontowanie zasilacza, którym jest Be Quiet 1200W:

Dołączona grafika

Wentylatory Enermax u dołu:

Dołączona grafika

Zmontowana piwnica:

Dołączona grafika

Otwór pod procesor wykonany perfekcyjnie laserem przez darmacz:

Dołączona grafika

Przybywa węży. Do połączeń z filportem i opróżniania układu uzywam cieńszego Tygon 8/11,2:

Dołączona grafika

Prawie cały układ węży:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak prezentuje się filtr z przodu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Docinam węże. W tej roli świetna jest obcinarka do cygar:

Dołączona grafika

Zawór układu opróżniania. Zapewniony niewielki spadek ułatwiający wypływ cieczy:

Dołączona grafika

Pierwsze napełnianie układu:

Dołączona grafika

c.d.n.

Edytowane przez atomel
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu czujnik temperatury ma gwinty 1/4" ale ma w centralnej części przewężenie, które może powodować większe opory przepływu głównego strumienia cieczy.

Myślałem, żeby go lekko rozwiercić rozwiertakiem ale czujnik ma zewnętrzne podtoczenia, które uniemożliwiają taką operację.

Umieściłem go więc w taki sposób aby główny strumień przez niego bezpośrednio nie przepływał. Nie powinno to mieć wpływu na dokładność pomiaru temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.04.2010 o 21:18, pix3l napisał(a):

Prawie 1800zł za samą bude, inni by kompa za to złożyli :) No ale układzik zapowiada sie ciekawie, szkoda że kolor będzie żółty. Zielony wyglądałby dużo zacniej.

Jak jest w układzie to robi się lekko zielonkawy, natomiast w UV jest już zielony.

I czekamy na relację z zalewania :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze zalanie kolorem żółtym.

Do filportu trzeba mieć słuszny klucz:

Dołączona grafika

Filport ma dwa otwory: do napełniania i odpowietrzania. Niezbędna jest więc butelka pokazana wcześniej:

Dołączona grafika

Żółty z czarnym to dobre zestawienie:

Dołączona grafika

Ubezpieczenie przed przeciekiem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Odpowietrzanie układu:

Dołączona grafika

Ponieważ występuje ryzyko przelania płynu przez filport decyduję się na dodatkowy zawór, który to uniemożliwi:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Próby podświetlenia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Żółtym nie jestem zachwycony. Kolor butelki sygnalizuje czekającą wkrótce zmianę:

Dołączona grafika

• Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie koloru na zielony:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Montuję napędy. SSD trafi na górę tam gdzie jest miejsce na napęd 3,5"

Dołączona grafika

W 3 dyskach, które trafią do koszyka zaklejam białe nalejki czarną folią:

Dołączona grafika

Napęd blu-ray będzie miał zaślepkę Lian Li:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym ta buda różni się od starego ABS Canyon 695 ?

Btw ja by w niej widział konfigurację pod 2xcpu i co najmniej 2xgpu. :)

Podział na 3 zatoki całkiem ciekawy, ale fakt, ze psu jest na górze to jakoś średnio mi pasuje. Poza tym napęd z boku ? A co jeśli buda ma wejść w trudno dostępne miejsce, wyprofilowane miejsce w biurku itp. ?

Poza tym atomel co w tej budzi ogólnie sam zrobiłeś poza poskładaniem wszystkiego do kupy ?

Wiem, że dzisiaj ogólnie jestem na nie. :lol2:

ps. buda mi się nie podoba, cena też kosmos, ale to lian-li a tam się płaci za logo

• Upvote 1
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda ładnie, zwłaszcza z zielonym płynem. W sumie musi ładnie wyglądać, jak na taki budżet :)

Motyw z fillportem mi sie podoba, w sumie niepotrzebny bajer ale fajny. Co to za top na pompce? Paskudny :[

Możesz podac dokladna kwote za bude+wszystkie klocki do wc?

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski w zatoce:

Dołączona grafika

Na tylną chłodnicę zdecydowałem zamontować wydajne NoiseBlocker Multiframe MF12-P:

Dołączona grafika

Teraz kolej na podłączenie wszystkiego do panelu aquaero:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez atomel
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt "Zielony Żniwiarz" - piekny, naprawde wszystko bardzo

ladnie splasowane. Zapytam moze kiedy dokladasz 2-go HD 5970 ??

Bo masz 2 chlodnice... :)

BQ Dark Pro 1200w.., Tagan BZ1100 za slaby ??

Sam musze skorzystac z uslug darmacz, nie mam nikogo innego co by mi ladne okno

"pierdyknal" :)

orientujesz sie czy darmacz maluje proszkowo bude ?? czy ma mozliwosc ?

Witek piekny projekcik, duzo kaski wpompowane ale efekt powalajacy...

W000000W !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagan 1100W to b. dobry zasilacz i poradziłby sobie z dużo mocniejszą konfiguracja ale nie pasował kolorystycznie do projektu.

Darmacz jest uczestnikiem naszego forum więc może sam ci odpowie w kwestii malowania.

Wiem, że jedna standardowa 360 z wentylatorami Noktua P12 w kanapce radzi sobie z chłodzeniem kręconego i7 i kręconego Radeona 5970 ale to już jest granica dla niej. W tym projekcie jest dodatkowo chłodzona sekcja zasilania, która stanowi duże źródło ciepła.

W przyszłości układ musi sobie poradzić też z wielordzeniowymi procesorami i kartami nowych generacji. Na dzisiaj jeden radek 5970 spokojnie sobie radzi ze wszystkim w rozdzielczości 1920x1200 więc nie ma potrzeby instalacji drugiej karty.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast mam mieszane wrażenia. Z jednej strony widać ,że kaske wydałeś na sprzęt potężną (prawdopodobnie już jakiś samochód byś kupił:P)no i w sumie widać to, bo wszystko firm topowych.

Z drugiej strony akurat ta buda od lianli dla LC jest według mnie nieporozumieniem (tak naprawde bydle,a mało co do niej wchodzi, że o cenie nie wspomnę).

Plusy : -fajnie ,że buda czarna

-fajnie ,że zmieniłeś płyn na zieleń

-miło ,że wszystkie otwory cięte laserem bo wygląda to pro.

Pozdrawiam

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada się jeden z najładniejszych (według mnie) układów. Kolorystyka i wykonanie na najwyższym poziomie :) Jeśli wrócę do WC to pewnie będę się wzorował na Twoim projekcie ;)

9,5 na 10....bo jeszcze nie skończona :P :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obrazy ale widzialem wiele lepszych ukladow i to na tym forum ;)

Czym sie to wyroznia wg was - chyba iloscia wydanych pieniedzy.

Mnie np razi ta chlodnica na wierzchu - kupic bude za 2 k to nie problem, ale wywalac taka kase na to nie mogac upchnac tam 2 chlodnic to IMO nieporozumienie.

Nie zrozumcie mnei zle- uklad jest ladny, estetycznie wykonany, zrobiony ze smakiem i Atomel nie obraz sie, ale jesli chciales zrobic cos co wyrozni Twoj uklad to nietstety nie udalo Ci sie - jest jak wiele innych ;)

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi