Skocz do zawartości
wreq

Gigabyte i problem z ramem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małą "zagwozdkę" z moją płytą/ramem. Włożyłem sobie nowe Goodramy PRO 1066MHz 2x2GB - przedtem oczywiście reset biosu (i wgrany najnowszy - próbowałem też starszych). Na ustawieniach default wszystko ok. Jakkolwiek bym nie ustawił tych pamięci - czy to zmiana mnożnika, kręcenie szyną, czy ustawianie timingów ręcznie (w góre, i w dół) - płytka zawsze sygnalizuje błędy ramu i wraca do standardowych ustawień (zmiana slotów i V też była)...

Mając pod ręką OCZ PE 800MHZ 2x2GB, wsadziłem i te - i znowu to samo - działają tylko na defaulcie i o żadnym zmianie wartości nie ma mowy...

Oba komplety są sprawne rzecz jasna...

Ktoś spotkał się z czymś takowym ? Wiem, że GB jest wybredny pod względem ramu, ale nie sądziłem że aż tak bardzo - zwłaszcza, że poprzednie A-Daty które miałem, nie sprawiały żadnych problemów i mogłem je ustawiać praktycznie dowolnie...

Proszę o scalenie posta z powyższym...

Co myślicie o takim zestawie zamiast GB i GR:

220zł - AsRock M3A770DE

369zł - A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming

Ktoś takowy zestaw miał/ma/używał ?

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi