Skocz do zawartości
Gemtin1

Zmiana 8800 GTS 512 na ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam okazję sprzedać mojego wysłużonego już 8800GTS 512 za 340zł w związku z tym zaistniała możliwość kupienia czegoś lepszego.

Pieniądze jakie mogę przeznaczyć to ok 200zł + 340zł ze sprzedaży starej karty. Daje nam to 540zł budżetu.

Na pierwszy ogień HD4870 512mb, czasem można takiego wyrwać na allegro za trochę ponad 400zł, gram w rozdzielczości 1680x1050 więc 512mb powinno starczyć. Jak z wydajnością względem 8800?

Na drugi ogień Hd5770 1GB, widziałem jedną ciekawą aukcję na allegro, niestety od sprzedawcy ENTER, ale można na niej kupić takowego od sapphire z ciekawym chłodzeniem za 525zł.

Myślałem także nad używanym gtx260, na allegro można czasami kupić wersję 192 za niecałe 500zł, jednak jak ona ma się wydajnościowo do wersji core 216 i do dh4870?

Ostatnia opcja nad jaką myślałem: Olać to i zostawić 8800GTS512 bo z taki budżetem nie ma po co kupować innej karty.

Skłaniam się ku ATI ponieważ podobno lepiej dają sobię radę z battlefield bad company 2, nie wiem jak jest w rzeczywistości. Poza tym posiadam platformę AMD więc ew. połączenie w crossfire jest możliwe, ale... nie na mojej płycie głównej i zasilaczu.

Kolejną ważnym elementem jest mój zasilacz Chieftec GPS-400W, muszę być pewien że zmianę GPU uciągnie.

Co wy na to? Prawda jest taka że jedyną odczuwalną i mądrą zmianą była by opcja HD5850... która puki co przekracza mój budżet i wiązałaby się z wymiana zasilacza.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli starą wersję gtx 260 (192) też omijać szerokim łukiem? Naprawdę warto dopłacać te ok 100zł gdyż często taka jest różnica między core 216 a 192? A z tego co mi wiadomo chyba nie każda core 216 jest w 55nm. Z testów na konkurencyjnym forum (dość stare) wynika ze rożnica nie jest duża.

Poza tym czy mój Chieftec GPS-400W uciągnie to gpu po oc?

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli starą wersję gtx 260 (192) też omijać szerokim łukiem? Naprawdę warto dopłacać te ok 100zł gdyż często taka jest różnica między core 216 a 192? A z tego co mi wiadomo chyba nie każda core 216 jest w 55nm. Z testów na konkurencyjnym forum (dość stare) wynika ze rożnica nie jest duża.

Poza tym czy mój Chieftec GPS-400W uciągnie to gpu po oc?

Chieftec uciagnie, a co do 192, to zalezy w jakiej cenie. Patrzylem na allegro, to szly nawet za 400-450zl. W takiej cenie mozna brac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi