gronio89 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam, Przyszedł taki czas, że pozbyłem się blaszaka i przymierzam się do kupna laptopa. I prosiłbym o rady odnośnie zakupu. Nie mam jakiś szczególnych wymagań. Może być bez systemu, ponieważ z systemem trzeba dość sporo dopłacić, a na allegro można kupić upgrade windows 7 za 200zł. Będzie to sprzęt do typowych zastosowań domowych typu: word, internet, muzyka i filmy. Co do wymagań mam jedno, aby karta graficzna była kompatybilna z adobe flash player 10.1 czyli Radeony HD4xxx i wyższe, http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/amd-accelerates-flash-player-2009nov17.aspx oraz Geforce 8400M GS i wyższe GPUs supporting Adobe Flash 10.1 a także dała rade bezproblemowo odtwarzać filmy hd 720p i 1080p (z wyjściem hdmi) intel od serii x4*** tez jest wspierany przez flash playera 10.1 ale z tego co czytałem to są problemy z dekodowaniem filmów hd, wiec intel odpada. Jeśli chodzi o cenę to do około +/- 1650 zł. Mam swoje dwa typy, są to: Asus K51AE - tylko nie wiem z którym procesorem bardziej opłaca sie go brać Athlonem czy Turionem: Camino.pl: Notebooki: Notebook Asus K51AE 15.6" AMD Athlon II Dual-Core M320 2GB 250GB ATI DVD-/+RW VC WiFi (Asus) - z athlonem Camino.pl: Notebooki: Notebook Asus K51AE 15.6" AMD Turion X2 M520 2GB 320GB ATI DVD-/+RW VC WiFi (Asus) - z turionem MSI CR610X-010PL Camino.pl: Notebooki: Notebook MSI Classic CR610 16" AMD Athlon II Dual-Core M300 3GB 320GB ATI DVD-/+RW BT VC WiFi ( msi) - z athlonem Może ktoś mi doradzić jakieś inne propozycje lub powiedzieć który z tych będzie lepszym wyborem? Miał ktoś do czynienia z którymś z nich? jakieś rady?sugestie? każda wypowiedź będzie miło widziana. pozdrawiam i życzę wesołych świąt ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 w asusach strasznie nie podoba mi sie klawiatura .. jest taka strasznie tandetna i plastikowa z jak na laptopowa wysokim skokiem ... nie wiem jak w MSI co do grafy/proca to w HD napewno da rade ;] nie wiem jak z mobilnoscia ... czy zalezy ci na niej ale z zasady w tej dziedzinie kroloje intel ;-) jedna z tego co sie orientuje to za 1600 nie za bardzo pobawisz sie intelem ;-) z tych trzech bralbym MSI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 no właśnie w asusie nie podoba mi się również touchpad :/ ta chropowata powierzchnia jest jeszcze bardziej irytująca niż a hp dv6, w hp jest ślizga i ciężko się po niej palcem przesuwa. Tu jest podobnie. Ciekawe jak z MSI :) wiem, że za 1600zł nie kupie czegoś porządnego, ale nie chce wydawać wiecej na laptopa skoro ma on sluzyc tylko takim celą. co do procków amd, to w recenzji (msi) na purepc, wypadają nawet znośnie pod względem mobilności, gorzej jest z wydajnością. Lecz do takich zastosowań myślę, że dadzą rade. Ponieważ w większości karta będzie w tych zastosowaniach odciążała proca. Procesory intela są owszem lepsze, ale i droższe. Z jakąś porównywalną kartą do tego hd4200 trzeba znów zapłacić około 2k, a to już mi się nie kalkuluje bo za 2400 można mieć już lapka, który pociągnie większość gier(choć do gier właśnie nie chce laptopa). Dlatego zależy mi na cenie i funkcjonalności :) za asusem jestem dlatego bo ma wydajniejszego procka, ale nie wiem czy opłaci męczyć się dla tych max 300mhz, a za msi, ponieważ to jego konkurent wydajnościowo-cenowy. choć wygląda solidniej na zdjęciach niż ten asus. muszę zobaczyć go na żywo. Ponieważ asusa już wdziałem. dzięki za zainteresowanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...