Yagarn Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Witam serdecznie wszystkich, to mój pierwszy post i wypadałoby się przedstawić itd. ale nie wiem czy to ma jakikolwiek sens... W każdym razie na imię mi Mateusz i to powinno wystarczyć :) Przechodząc do sedna sprawy(od razu przepraszam modów i uprzedzam, że szukałem odpowiedzi w innych tematach, nawet znalazłem podobny wątek ale niestety nie rozwiązało to mojego problemu): otóż kupiłem niedawno używany zestaw kina domowego Sony DAV-S800 i właściwie wydałem na niego "pieniążki" tylko po to, żeby podłączyć go do komputera. Nie wiedziałem jednak, że będzie tyle kłopotu z uzyskaniem prawdziwego 5.1. Samo podłączenie nie jest kłopotem, głośniki działają, dźwięk jest, ale stereo. Z istotnych informacji: we wzmacniaczu mam standardowe wejścia cinch, nie ma niestety coaxial, jest za to digital optical in i out (dołączam zdjęcie robione odkurzaczem, aparatu nie mam pod ręką...), karta dźwiękowa to Creative X-Fi Xtreme Gamer, ze standardowymi wejściami + optyczne. Zakupiłem już kabel optyczny, o, taki Kabel OPTYCZNY TOSLINK-mini JACK DIGITAL 1,5mVITAL (983410607) - Aukcje internetowe Allegro i nadal nie wiem jak to podłączyć, żeby zaprądziło. http-~~-//img406.imageshack.us/img406/9927/06042010003.jpg Serdeczne dzięki za jakąkolwiek pomoc, pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Rozumiem, ze podlaczasz do optical in, karta nadaje na swoim wyjsciu optycznym. W kinie ustawione odpowiednie wyjscie? Poza tym co chcesz konkretnie puszczac przez optyka? Moze ten Sony lyka tylko okreslone standardy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yagarn Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Co masz na myśli mówiąc "w kinie ustawione odpowiednie wyjście"? Tj. czy odpowiednia funkcja jest włączona na wzmaku? Mam do wyboru radio/dvd/video1/video2, wnioskując z tego, gdzie znajduje się optical digital in włączam video 2 i cisza... Co chcę puszczać? Znowu niestety nie do końca rozumiem pytanie, musisz mi wybaczyć bo jestem kompletnym laikiem w temacie audio... Chcę po prostu uzyskać prawdziwy dźwięk przestrzenny w filmach i grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 maSTHa zapewne pyta o rodzaj sygnału i częstotliwość próbkowania. Zakładam, że chcesz puścić "zwykły" sygnał PCM, to obsługuje każdy zestaw kina. Najlepiej będzie, jeśli weźmiesz instrokcję do ręki, zarówno od amplitunera, jak i od karty dźwiękowej. Jeśli wszystko dobrze podłączyłeś, stawiam na to, że w panelu sterowania w Windows (zakładka dźwięk) masz wybrane jako domyślne urządzenie wyjścia analogowe. Kliknij prawym na urządzeniu S/PDIF i zaznacz "ustaw jako domyśle" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yagarn Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Problem w tym, że nie posiadam instrukcji do żadnego z nich. Wydaje mi się, że kłopot tkwi w skonfigurowaniu karty dźwiękowej a nie w samym podłączeniu, no ale niestety, tego też nie potrafię zrobić ale pokombinuję. Tak ustawiłem, podczas odtwarzania muzyki słupek niby skacze, ale dźwięk i tak nie idzie z głośników. Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez Yagarn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Sprawdz tez inne opcje, nie tylko Video2. Z dzwiekiem dokladnie o to mi chodzilo, czyli jaki sygnal bedzie lecial - mowiac wprost: co bedziesz puszczac z kompa. Rozumiem, ze restarty byly juz grane po zmianie ustawien? Poza tym Marcin slusznie zauwazyl, w manualu od Soniaka powinno byc cokolwiek podane na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yagarn Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Restart był, opcje wszystkie sprawdzałem już wcześniej, nic z tego. Wygląda na to, że sygnał po prostu nie dociera do amplitunera, obawiam się, że gniazdo digital może być, delikatnie ujmując, zepsute. Ściągam właśnie manual z sieci, zobaczymy czy cokolwiek się znajdzie. Cytując z instrukcji: Podłączenie cyfrowego odbiornika satelitarnego przy użyciu gniazda OPTICAL. Cyfrowy odbiornik satelitarny można podłączyć do gniazda optical zamiast do gniazd Video IN, Audio IN R/L urządzenia. Urządzenie może przyjmować zarówno sygnały cyfrowe jak i analogowe. Sygnały cyfrowe mają priorytet nad analogowymi...blablabla co jest dalej nieistotne. Ogólnie rzecz biorąc niczego ciekawego o podłączaniu do komputera w tej instrukcji nie ma. Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez Yagarn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...