Skocz do zawartości
JohnyQ

Kilka pytań technicznych związanych z montażem chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań technicznych związanych z montażem chłodnicy (Alphacool NexXxoS XTREME III 3x120mm)

Ad1. Jakich śrubek (może to mają być blacho wkręty?) używa się do przykręcenia wentylatorów do chłodnicy? O jakie pytać w sklepie?

Ad2. Czego używa się do wycięcia dziury na górze obudowy pod chłodnice – będę musiał pewnie kupić jakieś narzędzia: wyrzynarkę, szlifierkę kątową czy coś innego?

Ad3. Gdzie kupić tą kratkę-maskownicę (długość +/- 40 cm), którą zasłania się wycięty otwór na górze obudowy? Jak pytałem o kratkę-maskownicę w OBI to znaleźli mi taką plastikową zaślepkę od drzwi do WC :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Śruby będą raczej M3 30-35mm, mozesz wziac chłodnice do sklepu i 'przypasowac', pozatym w komplecie powinienes dostac sruby (w BW chyba byly)

2)moze byc dreml, szlifiekra kątowa ("bosz"), mozesz nawiercac i ciąc brzeszczotem (nie polecam), moze byc wyrzynarka z drobnym ostrzem + pilnik i papier scierny do wygładzania krawędzi

3)nie wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)Kupiłem śrubki M3 30mm (do chłodnicy nie dostałem, bo kupowałem ją na Allegro i sprzedający nie dawał śrubek :/ )

2)Kupiłem coś Dremel-o podobne zwię się to nupower Evolution :) mam nadzieje, że za szybko się nie spali.

3)Z tą kratką – maskownicą (widzę, że nazywają to Grillem) mam problem. W cooling.pl i Angela.pl mają maskownice na 1 wentylator, ale nie ma takich długich które zasłaniałyby od razu 3 :(

Gdzie mogą być dostepne takie długie grille?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z siatek ma małe oczka dokładniej n8

SIATKA TUNINGOWA ALU. CZARNA DUŻY FORMAT 40x100cm (1013427705) - Aukcje internetowe Allegro

Do tego użył bym jeszcze jakiegoś filtra przeciw kurzowego jeżeli ma być wlotowa

Śrubki dostępne są w obi/praktikerze po 18zł za 25sztuk

Co do wycinania budy,ja korzystałem z kątówki,ponieważ dremelem to ciach!o nie robota (mam orginalnego) strasznie dużo krążków schodzi i małe efekty w czasie

Edytowane przez 0M3N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3)Z tą kratką – maskownicą (widzę, że nazywają to Grillem) mam problem. W cooling.pl i Angela.pl mają maskownice na 1 wentylator, ale nie ma takich długich które zasłaniałyby od razu 3 :(

Gdzie mogą być dostepne takie długie grille?

Link :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi