timmon24 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Posiadam : Athlon 2500@3200 Barton kt 600 delta sr 2x500 mb Hynix Chieftec 360 W radeon 9600 pro 2x 80 gb caviar Do dzisiejszego dnia wszystko działało jak należy system chodził stabilnie dzisiaj już kilka razy sam wyłączył mi się komputer.zazwyczaj pracuje 10 min i sam się wyłącza .gdy próbuje od razu włączyć ponownie nie działa .muszę 5 min popstrykać przełącznikiem OFF ON na zasilaczu i dopiero potem jak jest dobrze załapie .pochodzi tak 10 -15 min i problem się powtarza. Nigdy wcześniej nie miałem podobnego problemu z komputerem. zasilacz uważam że jest dobry jak na mój sprzęt .obudowa otwarta ale cały czas czyszczę tak że nie ma kurzu .wentylatory również wyczyszczone . co może być tutaj przyczyną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 To może być zasilacz, jeżeli masz możliwość to pożycz od kogoś sprawny i zobacz czy działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 tylko że mam dobry zasilacz firmowy i swoje kosztował Chieftec HPC 360-202 DF (360W) cóż nawet firmowy sprzęt się psuje . postaram się sprawdzić na innym zasilaczu jak uda mi się pożyczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 tylko że mam dobry zasilacz firmowy i swoje kosztował Chieftec HPC 360-202 DF (360W) cóż nawet firmowy sprzęt się psuje . postaram się sprawdzić na innym zasilaczu jak uda mi się pożyczyć Chieftec to nie jest tam nie wiadomo jaka znowu firma. Powiedzmy taki dobry średniak. Może sieć elektryczna w Twoim budynku kiepska jakaś jest. Jeżeli wyjdzie, że rzeczywiście jest zepsuty to kup sobie Corsaira. 5 lat gwary i spokój. Są nawet modele, co mają i 7 lat. tylko że mam dobry zasilacz firmowy i swoje kosztował Chieftec HPC 360-202 DF (360W) cóż nawet firmowy sprzęt się psuje . postaram się sprawdzić na innym zasilaczu jak uda mi się pożyczyć Spróbuj jeszcze go przedmuchać, np. suszarką do włosów. Czasem kurz może zwarcia powodować i zasilacz się wtedy sam wyłącza. Kiedyś też tak miałem, że sam się całkowicie wyłączał. Zadzwoniłem do serwisu i mi powiedzieli, żeby go najpierw "odkurzyć". I pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Miałem podobnie Dobry Zasilacz A Gniazdo Wtyczki (chyba) Zryte - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Nie chciało mi się naprawiać, kupiłem nowy zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 jutro będę miał okazję sprawdzić na innym zasilaczu to dam znać . Aha jeśli się okaże że zasilacz jest powodem co radzicie kupić w zamian ? jak widać w opisie mam słabego kompa jak na te czasy ale w zupełności mi wystarcza i nie chcę inwestować kupy kasy w zasilacz .Wystarczy mi średniej klasy zasilacz w miarę tani i stabilny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Wtedy kiedy miałem problem doradzono mi zasilacz "Firmy" Fortron w Twoim wypadku nie będzie inaczej. TU masz zbiorczy temat o zasilaczach tej firmy, powinni tam doradzić jakiś konkretny model. Pozdro Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez faro666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Albo najtańszego Corsarza ZenFist.pl ť Corsair CX400 CMPSU-400CXEU 400W tani, pewny i przy okazji z zapasem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 (edytowane) jedynie jak zasilacz udało mi się pożyczyć do codogen 300 w i w tej chwili odpaliłem sprzęt na nim i zobaczymy jak długo pociągnie . Wiem że Codogen 300 w przy tym sprzęcie to jak igranie ze śmiercią dlatego nie mam podłączonych napędów x2 do tego w ogóle nie uruchamiam programów obciążających procesor i grafikę gdzie potrzeba więcej mocy .Używam tylko internetu i słucham muzyki na foobarze czy waszym zdaniem ten zasilacz pociągnie mi kompa chociaż przez parę dni ? oczywiście tak by wszystko nie padło miejmy nadziej . Chcę być pewien że to wina zasilacza bo z Chieftecem dziją sie dziwne rzeczy . 2 dni temu przeczyściłem jeszcze raz bardzo dobrze nawet rozkręciłem brak plomby zresztą już 3 lata po gwarancji .przez cały dzień komp chodził bez problemu właczał się jak załączałem wyłączał się też jak należy dzisiaj oglądałem film wieczorem i zaczęło się nagle takie pytanie włącznika na obudowie tak jakby komputer wariował ON /OFF Co wybrać z poniższych ofert mam do wydania max 100 zł http://allegro.pl/item979137405_zasilacz_atx_fortron_400w_fsp400_60mdn_wroclaw.html http://www.ceneo.pl/2673458 http://allegro.pl/item981250483_zasilacz_coolermaster_real_power_450w_rs_450_acly.html http://allegro.pl/item984581066_mega_stabilny_zasilacz_tracer_highlander_450w_pfc.html http://allegro.pl/item983591851_zasilacz_raidmax_power_viking_450w_promo.html z czego najbardziej mi na rękę bo mam blisko by odebrać są * NOWY ZASILACZ GMB 400W + THERMAL + NOISE KILLER (992388297) - Aukcje internetowe Allegro i Doskonały zasilacz Fortron 400W ATX (979787402) - Aukcje internetowe Allegro Edytowane 9 Kwietnia 2010 przez timmon24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Fortron ! to GMB = MGB ( mageabjt = codegen= kupa łajna ) W chieftecach wysiadała przetwornica STD-by która jedoczesnie zasila sterownik PWM.... i pewnie to sie u ciebie dzieje ( musisz poczekac z załaczeniem pradu by kompa odpalic ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Teraz już wiem że mój wybór padnie na Fortrona. Wczoraj obszedłem wszystkie slepy komputerowe w moim mieście i tak owych nie ma na sklepie a nawet na zamówieniu nie mają zostaje allegro . Chiefteca oddałem do sklepu w którym kupiłem niestety juz po gwarancji teraz czekam na kontakt jak będzie koszt naprawy jęsli okaże się ok 70 zł to chyba nie ma co ? jak myśicie bo do tej kwoty mam już Fortrona 350w -400 w z allegro takiego chcę kupić . w chwili obecnej jadę na codogen 300 w .specjalnie nie obciązam komputera poodpinałem napędy ,wiatrak,nawet jeden dysk twardy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Albo najtańszego Corsarza ZenFist.pl ť Corsair CX400 CMPSU-400CXEU 400W tani, pewny i przy okazji z zapasem. nie przesadzasz tak ? ten zestaw pociagnie spokojnie delta ; NOWY ZASILACZ DELTA DPS-350PB-2 C 12CM CICHY !!!!! (999726975) - Aukcje internetowe Allegro ogolnie pomimo tego ze plyta ma wtyczke p4 nie znaczy ze ciagnie calkowicie z lini 12V ... raden ciagnie z lini 5V ... nie ma co polecac jakis nie wiadomo jakich potworkow ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Mam zbliżony (tematycznie) problem: AsRock M3A770DE - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Bardziej jednak (na tym etapie) wietrzę problem z MoBo a nie z zasiłką. W sumie to nie byłem pewien w którym dziale opisać ? Możecie mi coś doradzić? Mój post przeniesiono do innego działu: http://forum.purepc.pl/Socket-754939940AM2AM3-f70/Asrock-Am2Am3-%E2%96%BAwszystkie-Modele-Na-t275799.html&st=1020&p=3492824?do=findComment&comment=3492824. Pozwalam więc sobie zacytować mój problem: "Witam! Ujawnił mi się od paru dni problem. MoBo kupione z końcem grudnia 2009. Do tej pory wszystko chodziło bezbłędnie. Jak włączam komputer po parogodzinnym postoju - to zaczyna startować i się wyłącza. A by ponownie wystartował muszę wyłączyć listwę na zasilaniu (lub przełożyć do innego wtyku). Po takim "odpaleniu" komputer chodzi bezbłędnie (np. włączam w piątek po pracy i wyłączam w poniedziałek rano - przed wyjściem z domu). Można go restartować, ba nawet wyłączyć na kilkadziesiąt minut i jest wszystko O.K. Chociaż czasami, po starcie wymaga potwierdzenia ustawień BIOS. Sprawdziłem wszystkie styki, przesmarowałem wentyle. Zasilacz ma swoje lata ale przed montażem nowej MoBo rozebrałem go w drzazgi i odkurzyłem. Temat daję w tym dziale bo kiedyś miałem podobny problem z EP 8RDA3i i wtedy winna była MoBo > po ciężkiej jeździe wymieniłem na gwarancji. Za wyjątkiem zasilacza i napędów (HDD, DVD) wszystko jest na gwarze. Doradźcie coś (?) Problem polega na tym, że skutki działań mogę sprawdzić faktycznie raz na dobę > po paro godzinnym postoju. Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez esem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...