Skocz do zawartości
qbano

zestaw do 2 000zł, gry, filmy, internet, AutoCAD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zgodnie z tym co napisałem w tytule:

Poszukuję zestawu do max 2 000 zł, głównie komputer będzie używany do pracy w AutoCAD, internetu i oglądania filmów w HD, od czasu do czasu jakieś nowsze gry. Wspaniale by było jakby obsłużył bez problemu monitor iiyama 27". Dysk SATA też już mam: Barracuda 7200.12.

W podkręcanie jeszcze nigdy się nie bawiłem, ale może czas zacząć, jeśli bym miał na tym dużo zyskać.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie podam coś takiego:

Dobry procesor i dużo ramu da sobie radę w wymagających programach, a do rozrywki Radeon 5770 będzie naprawdę dobrą kartą, ale jeżeli granie nie jest istotne można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakąś słabszą konstrukcję typu Radeona 5670, ale może ona być trochę za słaba do grania w rozdzielczości Full HD. Z drugiej strony 512MB pamięći na tej karcie może być nie wystarczające, to moża zakupić 5770 w wersji 1GB, ale jest ona o ok. 100zł droższa.

Wentylator:

Zalman CNPS10X Flex

130 zł

Procesor:

AMD Athlon II X4 630 /2.8GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/

350 zł

Płyta główna:

AsRock 890GX Extreme3 /AMD 890GX/

399 zł

Pamięć RAM:

A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz Xtreme Series

399 zł

Karta graficzna:

Asus Radeon HD5770 512MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI

499 zł

Karta dźwiekowa:

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223C SATA (black)

99 zł

Zasilacz:

bequiet! PurePower L7 430W

199 zł

Cena: 2075zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc zdecydowanie na 955 C3, bo to jest to samo a taniej. Box i tak jest taki sobie a raczej glosny :P wiec te 200mhz to 10 sekund roboty. Testowac nie ma czego bo skoro 965 dziala na tych taktach to 955 nie ma prawa nie dzialac. Bude naprawde bym zmienil ;/ Pomysl jeszcze czy nie masz gdzies starego napedu dvd :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zamiast 4GB pamięci niech weźmie 2GB.

Pamięć można dokupić później i nie będzie problemu z małą obudową w przyszłości.

Starczy na obudowę i coś lepszego niż boxowe chłodzenie.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponowane zestawy są niezbyt zbalansowane: albo za słaba mobo w stosunku do CPU, albo odwrotnie. Ja bym celował w coś w stylu Phenoma II X4 925/945 i Gigabyte'a GA-MA770TA-UD3. Zresztą do przewidywanych zastosowań bardzo mocny CPU nie jest wymagany. Wystarczyłyby 2 mocne rdzenie w stylu Core i3 albo nawet Phenoma II X2.

Testy w AutoCADzie:

http://images.anandtech.com/graphs/asusm4a89gtdpro_030810173838/21955.png

http://images.anandtech.com/graphs/p55_090409220157/19970.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy takie coś będzie spoko?

AMD Athlon II X4 630 /2.8GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/

Asus M4A77TD PRO /AMD 770, DDR3-1600/

Gigabyte Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI/DP

bequiet! PurePower L7 530W

jeszcze co z pamięcią bo gdzieś słyszałem że Goodramy to nie za dobre są i lepiej brac Kingstone albo A-Data.

2x2GB, ale 1333 czy 16000, a moze 2000? CL7/CL9?

Jesli brać jakąś większą obudowe to jaką byście polecili?

Budżet jest w okolicach 2000zł, myślę że uda się przełknąć kwotę wyższą o 3-4 stówki :)

Jestem zielony w temacie bo od kilku lat w ogole nie interesowalem się sprzętem, a pozmieniało się dużo od tamtego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi