Skocz do zawartości
sarmackie

Czy Chieftec 230W to uciągnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

od jakiegoś czasu planuję i kompletuję (bardzo) tanim kosztem sprzęt pod minima Starcrafta 2. Czytałem, że ludzie na Athlonach 2600+, 1,5 GB RAM i Radkach 9600Pro dają spokojnie radę w beta testach w 1024x768 na low. Obecnie mój sprzęt jest sporo słabszy (K7S41 na SiSie, Athlon 2400+, 2x256 MB PC2100, R9550 256 MB, 40 GB HDD Maxtor + jakiś CDRW, PSU Chieftec 230W, wszystko fabryczne bez żadnych kręceń), jednak docelowo mam nadzieję postawić coś mocniejszego, konkretnie konfigurację z opisu tematu:

-Asrock K7S41 na chipsecie SiS 741, bez zmian

-Athlon Barton 3200+

-dwie kości po 1 GB RAM DDR1 PC3200

-Radeon 9800Pro 512 MB AGPx8 (względnie X800/X850 bądź GeForce 6600, oczywiście AGP), przez D-Sub do monitora CRT

-40 GB HDD Maxtor na ATA, bez zmian

-CDRW+Floppy (oba mogę potem spokojnie odłączyć ze względu na LANa), bez zmian

-Zasilacz Chieftec PS III SI-C230 P2 230W, bez zmian

-Klawa PS/2, myszka USB, bez zmian

Jak widać jest to absolutny max jaki można wyciągnąć z mobo i konfiguracji SocketA/AGPx8. Wszystko oczywiście używane, z drugiej/trzeciej ręki, stock który ma działać bez żadnego kręcenia czy montowania dodatkowego chłodzenia.

Niestety, obawiam się, że słabym punktem zestawu może okazać się zasilacz Chiefteca 230W. Jest to oczywiście egzemplarz używany.

Moje pytanie brzmi - czy wspomniany wyżej Chieftec 230W ma szansę uciągnąć docelową konfigurację?

Korzystałem z kilku kalkulatorów PSU, identyczne konfiguracje wydają się brać właśnie koło 220-240W (w zależności od karty graficznej), przy założeniu 90% obciążenia wszystkich komponentów i 20% zwyżkę wynikającą ze zużycia kondensatorów PSU. Dodatkowo, mogę poprawić sytuację odłączając Floppy/CDRW.

Jeśli szefu nie da rady, to oczywiście czeka mnie jeszcze zakup używanej zasiłki - tutaj mam dwa kolejne pytanka:

1) Nie znam się za bardzo na obudowach, ale posiadana przeze mnie jest sporo mniejsza od zwykłego towera ATX - czy posiadany przeze mnie zasilacz ma standardowe wymiary, czy też zalicza się do jakiejś linii zasilaczy do micro ATX?

2) Jakie marki/modele używanych PSU polecacie zakupić? Jak duże jest ryzyko kupna używanego PSU? Zakładam że spokojnie wystarczy markowy, używany zasilacz max 300W. Jestem w błędzie?

Dziękuję Wam bardzo z góry za wszelkie odpowiedzi, uwagi i komentarze :)

Edytowane przez sarmackie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A taniej nie będzie kupienie czegoś na nowej platformie? Stare części są dosyć drogie, szczególnie grafiki na AGP, ramy ddr1.

Moim zdaniem korzystniej wyszłoby sprzedanie tego co masz i zakup platformy s939 lub najlepiej AM2/+. Procki taniutkie (nie więcej niż 2-3 dyszki), kwestia wyłapania jakiegoś mobo. Grafika w tej samej cenie też wyszłaby lepiej, no i tańsze ramy ddr2 ;)

Szukaj okazji, z pewnością wyjdzie ta sama cena jak nie taniej, a będziesz miał wydajniej. I będziesz miał większą pewność że zasilacz da rade, bo nowa platforma = bardziej energooszczędna.

P.S.

1) ciężko stwierdzić, po wymiarach obudowy i zasilaczu moge napisać tylko że jest to prawdopodobnie jakiś mniejszy, idź do kumpla jakiegoś i porównaj ;)

2) Nie jesteś w błędzie. Szukaj jakiegoś Fortrona :) dużo było podobnych tematów, poszukaj

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedajesz to co masz, i kupujesz coś na am2.

Ewentualnie s754 jest teraz tani. Praktycznie mało dołożysz, postaraj się o płytę główną z pci-e, karty na agp są bardzo drogie.

Jak byś kupił nawet najtańszym kosztem na am2, to i tak będzie całkiem fajnie chodziło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi