Skocz do zawartości
voo

Padla mi barracuda :(

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzila 1,5 roku bez problemow, ostatnio zaczely sie dziwne zwiechy pod xp ktore nigdy wczesniej nie wystepowaly... ndd pod dosem sie powiesil 8O podczas skanowania powierchni, ver for win 32 skonczyla test i wyplula: 32768 bytes in Bad Sectors :cry: Dysk nie byl przenoszony, dziwne jest to ,ze ten crash zbiegl sie z niedawna wymiana zasilki na Fortrona :? Czy zasilacz moze miec wplyw na hddka i powstawanie ewentualnych badow?

PS: Za 2 tyg (shit :!: :evil: ) moze wymienia na cos innego, co polecacie? BV, a moze Caviar, Maxtor :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem niedawno to samo z Baracuda IV 40GB :!: Scandisk tez mi wywalil bad sectory :!:

Jednak nie wyciagaj zbyt pochopnych wnioskow :arrow: usun wszystkie partycje, sformatuj i stworz na nowo :arrow: u mnie poskutkowalo :D

Te bad sectory o ktorych mowisz moga (ale nie musza) byc LOGICZNE a nie fizyczne, wiec radze ci zrobic to co napisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!: NIE KUPUJ CAVIARA :!: USZY CI ODADNĄ :!:

ja wąłśnie zamierzam wymienić na barracudę bo wkurza mnie hałas.

jak już chcesz dłuższą gwarancję to samsung albo maxtor (szybki i cichy). caviary były najlepsze kiedyś ale świat idzie do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już chcesz dłuższą gwarancję to samsung albo maxtor (szybki i cichy). caviary były najlepsze kiedyś ale świat idzie do przodu.

Maxtor ma 1 rok gwarancji

to Caviar ma 3 lata na dyski SE ,Samsung i wczesniej wyprodukowane IBM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam WD800JB i 3 lata gwarancji a tych Caviarow sa pewnie co najmniej ze 2 wersje skoro mojego wogole nie slychac, za to tego Maxtora z podpisu slychac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do zasiłki to niewiem ale o ile dobrze pamietam to dwie osoby na tym forum narzekały (jedna napewno) na dziwne odgłosy barakudy to zakupie FORTONA z allegro.POdobno za duże napięcie daje na 5V.Niewiem jaka jest prawda ale poszukaj tego wątku.. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh nja mam bad sectory na partycji D już ok pół roku i wszystko gra... tylko boję sie że moja Baracuda oszale (dziwne odgłosy) po wmontowaniu FSP... Ale zobaczymy...zasiłka powinna być w pon!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli i tak wymienia na nowy, nawet jesli ten po usunieciu partycji i formacie(ja zrobilem sam format) byl by dobry, to jednak bym mu juz nie zaufal... :? W koncu jak raz stracisz od cholery softu na jakims dysku to jest bardzo prawdopodobne ze stanie sie tak po raz kolejny... :roll: Mam nadzieje ze uznaja mi gw a te 40GB to juz nie na disiejsze czasy :lol: Dogadam sie wtedy z wlascicielem sklepu i dostane za doplata 80ke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nierealny : nie ma caviarów tak cichych jak barakudy. są może cichsze modele caciarów ale nigdy nie są one tak ciche jak barakudy. seagate to klasa sama w sobie pod względem ciszy. dla mnie różnica w wydajności, nawet jeśli by była na korzyść WDC, nie jest warta dużo wyższego hałasu.

widzę jak chodzą 20GB caviary więc dlaczego nowsze miałyby być lepsze? niektórzy mówią że ich dysków nie słychać a ja słyszę więc nie jest cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już się zraziłem do firmy. hałasuje i już.

może te nowsze są ciche ale baraka jest jeszcze cichsza i nawet szybsza. był na strobie gł. tweak'a link do testu. 

już nie kupię caviara.

ciekawe w czym szybszy jest seagate? chyba w przegrzewaniu ;)

jak masz to prosze wrzuć tutaj linka bo wszedzie gdzie sprawdzałem Caviary SE były szybsze od BV.

Caviar SE 800JB ma w SiSoft Sandrze 32200 (około) win98se.

ile ty masz?

Napewno jest głośniejszy, ale tego nikt nie ukrywa. Seagate 25dB Caviar 35dB. Jak dla mnie różnica zabójcza. Mam wodne chłodzenie i napewno te 10dB jest minusem. Ale narazie nie jest źle, myślałem, że będzie gorzej. Jest lepiej w porownaniu do IBM 30GB 7200rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulez pisze jak zwykle duzo i bez sensu, nie popiera tez swoich wywodow logicznymi argumentami, ale nie o tym chcialem pisac.

WDC daje 3 lata gwarancji na WSZYSTKIE dyski z 8mb cache, nowe caviary sa ciche, cichsze od baraki. Obecnie mam maxtora i jest on tez duzo cichszy od baracudy4. A co do samsunga to od niego tylko monitory :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulez pisze jak zwykle duzo i bez sensu, nie popiera tez swoich wywodow logicznymi argumentami, ale nie o tym chcialem pisac.

WDC daje 3 lata gwarancji na WSZYSTKIE dyski z 8mb cache, nowe caviary sa ciche, cichsze od baraki. Obecnie mam maxtora i jest on tez duzo cichszy od baracudy4. A co do samsunga to od niego tylko monitory :P

no to mnie uspokoiłeś nt. AMD Ruleza.

tak WD caviar Special Edition (8MB cache) = 3 lata gwarancji. to jest najlepsze bo dyski lubia padać a nie sa tanie.

a co do hałasu to nie wiem jak to jest bo patrzac na dane techniczne to rzeczywisice Caviary sa najgłośniejsze. Maxtory maja olekowe łożyska, dlatego sa chba tak ciche. Barakuda ma fajna obudowe, dziekochlonna czyli tez dobrze ale przez to sie starsznei grzeje.

Aha ten Caviar tez sie grzeje... teraz nie wyobrazam sobie temperatury pracy Barakudy, to chyba juz prawie 65 stopni musi byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada ze znajomy ostatnio zmienil barracude 4 na wd caviar 80gb 8mb cache chyba wd800jb z tego co pamietam, i na pewno nie jest cichszy od barracudy4, ja tak stwierdzam i znajomy zreszta tez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A napiecia jakie masz na tej zasilce ??? .

w tym momencie jade na AMD K6-2 300@400Mhz (Spire FR II :) ) 128MB, dysku Fujitsu 3,2 GB i zasilce 200W AT :) Z tego co pamietam to wygladalo to mniej wiecej tak: 3.3: 3.40, 5: 4.98 - 4.95 przy upalaniu, 12: 12.07

Gadalem z gosciem z serwisu, barracudy sprzedaja sie najlepiej, podobno jak na ilosc jakie opuszczaja sklep bardzo niewiele wraca do serwisu (w przeciwienstwie do innych...) Zauwazylem ze wyszla jakas nowa 7200.7 rozni sie od V brakiem wyciszenia od spodu, ale jest troche szybsza (www.benchmark.pl) no i moze sie mniej grzeje bo ma odkryta elektronike :roll: Chyba bral bym wlasnie 80ke 7200.7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nierealny : nie ma caviarów tak cichych jak barakudy. są może cichsze modele caciarów ale nigdy nie są one tak ciche jak barakudy. seagate to klasa sama w sobie pod względem ciszy. dla mnie różnica w wydajności, nawet jeśli by była na korzyść WDC, nie jest warta dużo wyższego hałasu.

widzę jak chodzą 20GB caviary więc dlaczego nowsze miałyby być lepsze? niektórzy mówią że ich dysków nie słychać a ja słyszę więc nie jest cicho.

Trochę dziwne jest twoje rozumowanie, bo wnioski wyciągasz tylko po swoim już starym modelu i pomijasz coś takiego jak rozwój. To tak jak miałbyś stare UNO i mówił byś że Faty są tandetne i zle wykończone i że się tłuką a np. nowe stilo to już zupełnie co innego.

Weż pod uwagę że dyski WD to nie tylko twój 20GB :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak WD caviar Special Edition (8MB cache) = 3 lata gwarancji. to jest najlepsze bo dyski lubia padać a nie sa tanie.

a co do hałasu to nie wiem jak to jest bo patrzac na dane techniczne to rzeczywisice Caviary sa najgłośniejsze. Maxtory maja olekowe łożyska, dlatego sa chba tak ciche. Barakuda ma fajna obudowe, dziekochlonna czyli tez dobrze ale przez to sie starsznei grzeje.

Aha ten Caviar tez sie grzeje... teraz nie wyobrazam sobie temperatury pracy Barakudy, to chyba juz prawie 65 stopni musi byc.

No photonix i tu bedziesz przecieral oczka ze zdziwienia 8O ,bo ja na barce 7200.7 mam w sandrze 2003 "37750"pkt. Buforowany odczyt i zapis powyzej 53MB/s. A co do temp to grzeje sie o wiele mniej niz bIV ,bo nie jest tak obudowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z glosnoscia nowych samsungow, interesuja mnie modele od 80gb w gore do 120gb. Bo jezeli bede teraz zmienial dysk to tylko na te dwie samsunga lub wd bo maja 3 lata gwary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma co sie rozwodzic: Baracuda 4 jest najcichszym dyskiem,bo go nie slychac (chyba ze mieli glowicami)

najlepiej i tak kupic Samsunga ,bo jest cichy (sa wersje z olejowymi lozyskami) i ma trzy lata gwarancji

komus z forum Samsung pol roku wytrzymal na pci 46 ,a Barakuda4 nawet nie chciala sie uruchomic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No photonix i tu bedziesz przecieral oczka ze zdziwienia 8O ,bo ja na barce 7200.7 mam w sandrze 2003 "37750"pkt. Buforowany odczyt i zapis powyzej 53MB/s. A co do temp to grzeje sie o wiele mniej niz bIV ,bo nie jest tak obudowana.

przykro mi ale jednak nie bede przecierał oczek ze zdziwienia. popatrz na mój konfig, mam starą ale jąrą SL-eke 75kav chipset południowy 686B (staroć) i pamięci RAM SDR! 133MHz

Ty masz jak sie nie myle 166MHz fsb i do tego pamieci DDR. (i chyba nForca 2) czyli twój konfig a mój to jak niebo a ziemia ;)

ale i tak masz dużo punktów. PCI 33? (jak nForce to 33)

gratuluje dobrego wyniku.

Jak byś mógł to jeszcze wrzuć HD Tach 2.61 i MadOnion(FutureMark) PCMark 2002.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm wiesz ,mialem wczesniej tego WD i max co mialem to 33500pkt (oczywiscie testy WD i barki na SATA). Ale jutro zarzuce pcmarka ,nie wiem co do hdtacha. Miewalem z nim problemy ,ale zobaczymy :D BTW FSB mam 184 :P jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam kolege z fraza :)

widać trafiliśmy na siebie tu i tam. :) i to w jednym czasie :)

co do HDD to widać po Sandrze ze twoja barakuda jest dobra. ale jeden benchmark tak jak w przypadku gf fx nie jest miarodajny za bardzo.

jak mozesz to sprawdz czymś innym. pcmark2003 na 100% a hdd tech 2.61 lezy w sieci. tez sciagalem wczoraj :) dam później wyniki na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...