andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Kup w sklepie. Dużo nie dopłaci, a w przyszłości będzie łatwiej zmodernizować. Poza tym po sprzedaży 4GB DDR2 i kupieniu 2GB DDR3 zostanie mu trochę więcej kasy na lepszego proca. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Procki serii q8xxx to kastraty podobnie jak q9300 i q9400, lepiej juz wziac leciwego q6600 Pozwolę sobie pobronić mojego q9400 z sygnaturki. Po pierwsze to, że q6600 ma więcej cache nie oznacza, że jest od niego szybszy, a już na pewno nie w grach. Wynika to z odświeżonej architeORT: ORT: ktury. Zgodzę się natomiast, że można go kupić taniej i będzie to opłacalny zakup, ale nie będzie wydajniej. Porównanie m.in Q6600 z Q9300 który pomimo, że jest wolniejszy od Q9400 to i tak wygrywa z Q6600 link (również na następnych stronach testu). 3DMark CPU Score link "According to our tests, the average performance advantage of Core 2 Quad Q9300 over Core 2 Quad Q6600 is about 7%." link Żeby zrównać wydajność q6600 musi być taktowany o 100MHz wyżej. Przy czym comp z q9300 po OC do 3.5GHz pod obciążeniem pobiera 325W a q6600 po OC do 3.6GHz już 394W link Jednym słowem grzałka i pożeracz energii :wink: Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 To teraz juz całkowicie nie wiem co zrobic :D chcial bym pozostac przy prockach intela i nie wydac duzo pieniedzy i zeby bylo wydajnie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Na tej płycie dużo nie zdziałasz. Nic nowego nie obsługuje. Po pierwsze wymiana zasilacza. Delta Jeżeli masz zamiar w przyszłości modernizować zestaw to najlepiej złożyć coś na AM3. Nie wychodzi dużo drożej od AM2. Jeżeli chcesz tak bardzo zostać przy DDR2 to kup ten zestaw. Kupienie tego proca i płyty w tej cenie jest dobrym wyborem. Te części sa więcej warte niż 400zł. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Chyba sie jednak zdecyduje na Q6600 narazie nie mam kasy zeby zrobic tak wielka przebudowe kompa. Znalazlem w szafie zasilacz ''Take Me 400'' ktory byl seryjnie jak kupilem kompa czy on byl by lepszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Oba "zasilacze" są nic nie warte. Zestaw A770DE+ i PII X4 byłby wydajniejszy i cena podobna do Q6600. 3GHz bez problemu zrobisz na boxowym chłodzeniu. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 No łatwo mowic ale ja sie poprostu na tym nie znam, narzbieram wiecej kasy to kupie cala skzynke ze wszystkimi bajerami dobranymi tak zeby fruwało wszystko. Jakie firmy zasilaczy sa najlepszy i w rozsadnej cenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 ja bym zostal przy 4gb ddr2 i plytke pod am2+ i ASRock A770DE+ - czy cos w tym stylu athlona x4 Athlon II X4 620 BCM Nowy/GW (989707002) - Aukcje internetowe Allegro AMD Athlon II X4 620 2.6GHz NOWY! SUPEROKAZJA! (983185389) - Aukcje internetowe Allegro - negocjowac cene :D po oc nawet lepszy niz q6600 a plytka bedzie umozliwiala dosc dobre oc zasilacz koniecznie do wymiany nawet na delte: DELTA 400W od SS WROCŁAW (991182000) - Aukcje internetowe Allegro i windows 7 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz_zn Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Moje zdanie jest takie: jeśli chcesz później kupić cały komputer to tylko zmień zasilacz i najlepiej jakiś już na przyszłość, byś znowu nie musiał kupować i do tej nowej skrzynki wsadzisz go i nie kupuj procka do tego sprzętu, tylko oszczędzaj, chyba że nei masz żadnego procka w tej chwili. Ale jakbyś zmienił na AM3 i DDR3 tak jak Andrew777 napisał, przy sprzedaży swojego sprzętu to już byś miał część komputera przyszłościowego. Ciekawe jakbyś sprzedał swoją skrzynkę na Allegro z tym zasilaczem co masz to może też źle byś nie wyszedł, dołożył do nowego kompa, ale nie wiem dokładnie. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez lukasz_zn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Dokładnie tak. Odkładaj na nowy zestaw. Q6600 nie wiele Ci teraz pomoże. Zwłaszcza, że dojdą koszta wymiany zasilacza. A jak już masz jakiś kupować to minimum 500 W, albo może i nawet więcej. Zawsze to będzie na przyszłośc. Jak Ci nie zależy na ciszy to polecam nawet Chieftec'a 500W [GPS-500AB-A] Chieftec 500W [GPS-500AB-A] - 230zł : Esc.pl Ew. coś innego w podobnej cenie. Sprzedać cały zestaw na Allegro i dołożyć do AM3. Wiem,że troszkę drożej, ale do płyty z AM3 wsadzisz potem jakiś lepszy procek. Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Musze jeszcze na tym sprzeciuku troche popracowac, a wiec polecasz ten zasilacz za 230 zl ? w sumie nie jest jeszcze tak tragicznie z cena a jakie chlodzenie byscie proponowali takie zeby bylo wydajniejsze od seryjnego i najlepiej do 50 zl jak mozecie dajcie linki z allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Ogólnie nie są to złe zasilacze. Ja mam wersje 450 Watt i bardzo sobię go chwalę. Fakt, że jest troszkę głośny, ale nie jest też jakiś odkurzacz.Szybko idzie się przyzwyczaić. Po za tym to stabilny zasilacz, który dobrze trzyma napięcia. Spokojnie mógbłym do tego mojego zestawu dołożyć ze 2 dyski i jakąś mocniejszą grafę typu Radeon 4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...