bomag Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam mam zamiar kupić nowy komputer i nie wiem co wybrać.komputer ma służyć głównie do gier, oglądania filmów słuchania muzyki i internetu cenę jaką chciałbym przeznaczyć to 5000zł. W skład zestawu mają wchodzić: Procesor: Płyta główna: Pamięć: Chłodzenie: Dysk: Karta graficzna: Zasilacz:ma mieć odpinane kable Nagrywarka: System operacyjny: Głośniki: Monitor: Karta dźwiękowa: Oto kilka pytań. 1.Do monitora potrzebuje jakiś tuner tv najlepiej taki aby można było oglądać telewizję bez włączonego komputera.Monitor ma mieć wejście2x hdmi bo będę chciał podłączyć dekoder cyfrowego Polsatu i kartę graficzną przez kabel hdmi. 2.Czy jakbym wziął takie głośniki Logitech 5.1 X-540 to wystarczy mi integra czy trzeba kupić kartę dźwiękową? 3.Chciałbym aby komputer posłużył mi przynajmniej ze 2 lata.Będę grał w gta 4,medal of honor,call of duty,Euro truck simulator. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje. Postanowiłem zwiększyć budżet do 6k I złożyłem takie coś: 1.Procesor: Intel Xeon X3440-800zł 2.Chłodzenie procesora: Zalman CNPS10X Flex-130zł+2xSilentiumPCZephyr 120-40zł 3.Płyta główna: MSI P55-GD65 /intel P55-495zł 4.Pamięć ram: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 Xtreme Series-430zł 5.Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3-180zł 6.Karta graficzna: Asus Radeon HD5850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP-1060zł 7.Nagrywarka: Samsung SH-S223C SATA (black)-100zł 8.Zasilacz: Corsair 650W [CMPSU-650HXEU] modularny-430zł 9.Obudowa: Lancool K62-450 lub tąSilentiumPC Gladius 600-240zł 10.Karta dźwiękowa: Asus Xonar DS.-170zł 11.Monitor: Benq E2220HD-580zł 12.Głośniki: Logitech X-540 (5+1)-370zł 13.System operacyjny: Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit-360zł 13.Tuner TV: Oto moje pytania: 1.Czy ten procesor dobrze się podkręca i czy podkręcę go do 4000MHz? 2.Czy to chłodzenie Zalmana wystarczy? 3.Zasilacz napisałem corsair bo przeczytałem że te ocz mają krótkie kable. 4.Jak macie inne propozycje obudowy z oknem to proszę o podanie mi innych. 5.Czy ten monitor Benq jest dobry? 6.Tuner tv nie wiem jaki wybrać myślałem o zewnętrznym bo komputer nie musi być włączony do oglądania telewizji. 7.Mam jeszcze jedno pytanie czy do tego monitora Benq mogę podłączyć dekoder cyfrowego Polsatu czy jakoś inaczej to się podłącza czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć bo nigdy nie miałem tunera tv.A może lepszym rozwiązaniem jest monitor z tunerem tv. Sorry za tyle pytań ale chciałbym za te cenę dostać dobry sprzęt. Z góry dziękuję. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dethroc Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Co do pytania nr 7. Jeżeli wcześniej napisałeś, że dekoder Cyfrowego Polsatu posiada złącze HDMI i w monitorze też jest takie, to nie potrzebujesz żadnego tunera tv. Co do monitora: wcześniej napisałeś, że szukasz takiego z dwoma HDMI, a z tego co mi wiadomo to ten BenQ posiada tylko jedno wejście HDMI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 2 wejścia ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szot69 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Postanowiłem zwiększyć budżet do 6k I złożyłem takie coś: 1.Procesor: Intel Xeon X3440-800zł 2.Chłodzenie procesora: Zalman CNPS10X Flex-130zł+2xSilentiumPCZephyr 120-40zł 3.Płyta główna: MSI P55-GD65 /intel P55-495zł 4.Pamięć ram: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 Xtreme Series-430zł 5.Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3-180zł 6.Karta graficzna: Asus Radeon HD5850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP-1060zł 7.Nagrywarka: Samsung SH-S223C SATA (black)-100zł 8.Zasilacz: Corsair 650W [CMPSU-650HXEU] modularny-430zł 9.Obudowa: Lancool K62-450 lub tąSilentiumPC Gladius 600-240zł 10.Karta dźwiękowa: Asus Xonar DS.-170zł 11.Monitor: Benq E2220HD-580zł 12.Głośniki: Logitech X-540 (5+1)-370zł 13.System operacyjny: Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit-360zł 13.Tuner TV: Z góry dziękuję. Ja proponuje takie zmiany w zestawie: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/ 555zł( odblokowany mnożnik, dobre chłodzenie- dobre kręcenie ;)) Płyta Główna : ASRock 890GX Extreme3 - 399 zł np tą i wtedy napewno starczy na jakiegos Hd 5870 a jak nie to jeszcze good ramy zamiast tych a-data Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Szot69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Może to być i zestaw za 3100 zł. Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 559 zł Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 130 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł Płyta Główna : ASRock 890GX Extreme3 - 399 zł RAM : A-Data 2x2GB 2000MHZ X-Series - 399 zł Karta Graficzna : Asus Radeon HD5850 1GB - 1065 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 239 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 185 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł Możesz oczywiście pozmieniać to i owo, ale IMO procesor + płyta główna + karta graficzna w zupełności wystarczą do tych gier. Nie chcę tu wywoływać jakiejś wojny, ale rynek gier PC na dzień dzisiejszy jest mocno średni. Wychodzi naprawdę mało ciekawych i wymagających gier. Ale to Twoje pieniądze i możesz robić z nimi co chcesz. IMO Taki zestaw jest OK, a za resztę możesz dokupić np jakiś większy monitor ze złączem HDMI. Nie wiem po kiego Ci podłączać kartę graficzną po przez HDMI ? Do tego wystarczy DVI-D, a do wolnego HDMI podłączysz najwyżej ten dekoder. Do tego tuner nie jest w ogóle potrzebny. Wystarczy każdy wyświetlacz ze złączem HDMI. Problem jest taki, że trzeba jakoś podłączyć głośniki do tego dekodera Cyfrowego Polstatu. Bo jak podłączysz go do monitora to będzie tylko przesyłany obraz. No chyba, że to byłby monitor z wbudowanymi głośnikami, albo zwykły TV LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 11.Monitor: Benq E2220HD-580zł Ja bym sugerował zmianę prorytetów bo napchałeś do zestawu super sprzętu a monitor wziałeś pierwszy lepszy crap na TNce. Coś pokroju Della U2410 nadałoby się tu znacznie bardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) To samo miałem mu zaproponować. http://www.allegro.pl/item987682890_hit_monitor_dell_u2410_2410_ultrasharp_premium_ips.html Ma sporo wejść/wyjść. Można nawet podpiąć głośniki/słuchawki z których powinien być puszczany dźwięk ze złącza HDMI.Tak przynajmniej mi się wydaje. Naprawdę porządny monitor i wart tych pieniędzy. Aż sam żałuję, że nie pokusiłem się o ten model. Bardzo dobra matryca do gier. I całkiem dobre kolory. Jedynie czerń jest taka sobie, więc w filmach może się średnio sprawdzać. Ale to zależy od samego filmu (więcej ciemnych scen itd) jak i oglądającego. Ja na to nie zwracam uwagi w przypadku mojego Della 2209WA. Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Ale jak podepnę do monitora głośniki to jak to podpiąć do karty graficznej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Popatrz dokładnie na konfigurację tego monitora co Ci poleciłem czyli Dell U2410. Z tyłu u podstawy monitora masz pokazane jakie są tam wejścia i wyjścia. Masz tam m.in DVI-D i HDMI. I teraz tak: kompa podłączasz normalnie po przez DVI-D, a te głośniki Logitech X-540 do karty dźwiękowej komputera. Dekoder Cyfrowego Polsatu podpinasz po przez złącze HDMI. Tylko tu pojawia się problem. Bo musisz jakoś podpiąć te Logitechi do dekodera lub do monitora jak się nie da dekodera. Widać tam na monitorze że są wejścia na zwykłe Chinche Audio. Czerwona i biała końcówka kabla dla lewego i prawego kanału. Musisz posiadać takie kable, by podpiąć dekoder: Kabel CHINCH 2*RCA - 2*RCA DIGITAL 2,5m HQ (981157976) - Aukcje internetowe Allegro Lub nawet takie zwykłe KABEL RCA Chinch 2x WTYK - 2x WTYK 1,2m KOLNIEZ (979279958) - Aukcje internetowe Allegro Problem jest taki, że nie wiem czy ten Twój dekoder Polsatu ma ztyłu takie wejścia do tego kabla czy tylko samo HDMI. Jak ma samo HDMI to nie ma możliwości podłączenia głośników bezpośrednio do dekodera tylko właśnie do tych wejść w monitorze Dell U2410. Ponieważ HDMI jak już wiesz przesyła i dźwięk i obraz. Tylko wyświetlacz do którego podłączasz ten dekoder musi mieć albo wbudowane głośniki, albo możliwość ich podpięcia. Ten Dell jak widać ma możliwość podłączenia głośników i puszczania dźwięku z HDMI (czyli dekodera). Podejrzewam, że to mogłoby wszystko grać. Ale upewnij się dokładnie. Generalnie polecam do tego kupić osobno jakiś duży Telewizor LCD, bo szkoda zachodu z podpinaniem dekodera do monitora komputerowego. Aha i na koniec jeszcze pozostaje problem tych głośników jakie wybrałeś. Jak widać na tym zdjęciu pokazane są wejścia do subwoofera tych głośników: I teraz nie wiem czy da się tam podpiąć więcej niż jedno urządzenie. Także dodatkowo to może być niewygodne w podpinaniu dekodera do monitora. Bo musiałbyś mieć osobne głośniki dla źródła dźwięku z dekodera Polsatu i osobne dla źródła z komputera. Albo po prostu przełączać kable raz do komputera, a raz do dekodera/monitora. Mam nadzieję, że zbytnio nie namieszałem, ale generalnie takie rozwiązanie jest niezbyt dobrym pomysłem. Ja na Twoim miejscu bym zaoszczędził troszkę na komputerze. Kupił nieco tańszy monitor + te głośniki Logitech, a za resztę kupił jakiś dobry TV LCD. Nawet 37' styka, a można taki dostać nawet za 1400 zł i mniej. I wcale nie musi to być kiepski telewizor. Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Tylko ze jest problem bo nie mam gdzie postawić monitora i telewizora dekoder ma wejścia Chinche Audio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) No to możesz dekoder śmiało podłączyć do monitora. Teraz pytanie tylko czy będzie jak podłączyć te głośniki. Z tego co widzę w specyfikacji to do Logitech X-540 można podpiąć tylko jedne urządzenie. Czyli w tym wypadku komputer. Ale to może niech się wypowie osoba, która posiada te głośniki. Ja tam mam te Geniusy co w podpisie. Grają całkiem nieźle i można podpiąć aż 4 urządzenia naraz. P.S Aha i zapomnij o 5.1 na dekoderze Polsatu. Będziesz miał zwykłe stereo. Dekoder i głośniki musszą mieć wyjście optyczne lub po przez HDMI podpiąć. Ale do tego jakiś amplituner z HDMI jest potrzebny. Z tym to już zapraszam do działu Audio. Tam Ci lepiej doradzą jak to podpiąć, by grało na 5.1 http://forum.purepc.pl/Audio-f63.html Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 A jak podłącze monitor do karty graficznej kablem DVI-D to czy będzie różnica w obrazie jakbym podłączył kablem hdmi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Nie będzie żadnej. Zarówno DVI-D i HDMI od początku do końca przesyła obraz w postaci cyfrowej. Normalnie możesz ustawić rozdziałkę FullHD na tym i na tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam ponownie mam pytanie a taki monitor może być Samsung 22 SM 2333HD bo Dell U2410 jest za drogi. Dekoder ma wejście hdmi, optyczne, i trzy wejścia DTV OUT. Co o nim sadzicie proszę o pomoc. Nikt nie wie? Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez bomag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) No to najzwyklejszy monitor z Tunerem TV. IMO się nie opłaca. Lepiej dołożyć do większego LCD TV, ale to twoja sprawa. Tuner Ci tu nie potrzebny. Jedyne co tu Ci się przyda to, że ma wbudowane głośniki ten monitor. A mi chodzi o to, by zarówno komputer i dekoder podłączyć do jednego monitora i jednego sprzętu audio. I tu dobrze by się sprawdził jakiś dobry LCD z wyjściem HDMI i DVI-D. Np ten LG NowyLG W2220P IPS,HDMI,16:10 LepszyOd Dell 2209wa (989872607) - Aukcje internetowe Allegro Jest na matrycy IPS podobnie jak ten mój Dell 2209WA. Nie będę się tu rozpisywał tylko napiszę, że w grach i filmach sprawuje się bardzo dobrze. Ten LG różni się też tym, że ma dodatkowo wejście HDMI. Czyli masz 3 wejścia. DVI-D, D-Sub i HDMI. Teraz pozostaje wybór zestawu głośników. Niby te Logitech mają wyjście cyfrowe czyli w tym przypadku optyczne. Dzięki temu będziesz mógł normalnie podłączyć głośniki do komputera po przez mini-jack anologow. A dekodeder cyfrowo do wejścia optycznego. I na tym i na tym powinieneś mieć dźwięk 5.1. Wcześniej tego nie byłem pewien, ale na niektórych opisach tych głośników jest podane, że subwoofer posiada wyjście cyfrowe (optyczne). Także może niech lepiej jakiś właściciel Logitech X-540 się wypowie co tam dokładnie można podpiąć do tego sub-woofera. Bo na zdjęciu w jednym z moim postów są tam pokazane tylko wejścia na 3 mini-Jacki i 5 na chinche. Wygląda to tak, że pod te wejścia na chinchce po prostu podłączasz głośniki do sub'a, a te 3 pozostałe wejścia na mini-jacki służą do podłączenia całości do karty dźwiękowej komputera. Ja tam żadnego wejścia cyfrowego (optycznego) nie widzę. Ani analogowego do którego można by podpiąć np DVD czy konsolę lub właśnie dekoder. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) A macie jeszcze inne propozycje monitorów. Te głośniki Logitech X-540 nie mają wejścia optycznego tylko te trzy do podpięcia do komputera.A macie jakieś propozycje głośników z wejściem optycznym. A nie ma żadnych adapterów żeby dokupić z wejście optyczne? A jakie polecacie głośniki aby może je było podpiąć do kilku urządzeń tylko nie drewniane. Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez bomag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) A jakie polecacie głośniki aby może je było podpiąć do kilku urządzeń tylko nie drewniane. A czy problem stwarza zakup rozgałęziacza na dwa źródła za 2zł w dowolnym elektronicznym? Zawsze możesz też przepinać kabel ;) Na początku, upewnij się czy Twój dekoder Polsatu ma wyjście HDMI w standarcie obsługującym przesył dźwięku (jest to w 80% pewne, a jeśli dotychczas z dekodera szedł tylko HDMI, to tak właśnie jest). Podpinanie - jeśli dekoder posiada wyjście RCA, lecisz po kablu do suba tych X-540. Jeśli zestaw posiada optyka/cyfrowe - leci po tym. Bezpośrednio - nie komplikujmy sobie życia :) Aha i zapomnij o 5.1 na dekoderze Polsatu. Będziesz miał zwykłe stereo."Tryb Matrix generuje dźwięki w układzie 5.1 z 2-kanałowych źródeł dźwięku stereo" - więc jako takie 5.1 będzie mieć - to taki "enhanced" - w amplitunerach Yamahy, rozdzielało stereo na wszystkie satelitki - tu efekt będzie podobny, ale cudów się nie spodziewaj, szczególnie za tą cenę. I nie każ mu podpinać RCA z dekodera do monitora, po jaką cholerę? Jako miłośnik audio, polecę Ci najprostszy wzmacniacz stereo i jakieś dwa monitorki (choć zapewne ta opcja nie wchodzi w grę). Miałbyś kilka wejść, możliwość podpięcia dźwięku z dvd, dekodera, empetrójki i kilku innych bez przełączania kabli, a i dźwięk byłby lepszy niż z tych pierdziawek. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez oSiK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Po taką cholerę, że byłem pewien, że ten dekoder ma tylko wyjście HDMI i ew. optyczne. Więc jakby niby miałby podpiąć głośniki po RCA do tego dekodera ? Ale odpisał potem ,że ma z tyłu wyjścia na chinche, więc niech podpina bezpośrednio do dekodera. HDMI przesyła też dźwięk, więc jedynym wyjściem w takiej sytuacji to kupno TV, albo podłączanie do monitora z wbudowanymi głośnikami lub z wejściem RCA na głośniki. Dekoder głównie jest przystosowany do podłączania TV. Tyle w tym temacie. A co do tego trybu Matrix to jak napisałeś cudów nie ma się co spodziewać. Ja również proponuje kupić jakiś dobry wzmacniacz i do tego dobre kolumny. Nie ma to jak porządne Stereo. Sam mam podpięty ampli + kolumny do plazmy i to mi w zupełności wystarcza. Oglądam na tym telewizję Cyfrową UPC i gram na PS3. Także ostatecznie podpinaj głośniki do dekodera. Jakie ? No w tym temacie to ja Ci już nie pomogę. Ja tam z moich Geniusów podpiętych do komputera jestem ogólnie zadowolony i jakbyś miał oglądać na tym tylko filmy i grać to się świetne sprawdzą. Tyle, że nie mają wyjścia optycznego także będzie stereo z dekodera. No ale można do nich śmiało podpiąć DVD, Dekoder, konsolę i kompa jednocześnie. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 HDMI przesyła też dźwięk, więc jedynym wyjściem w takiej sytuacji to kupno TV, albo podłączanie do monitora z wbudowanymi głośnikami lub z wejściem RCA na głośniki. Dekoder głównie jest przystosowany do podłączania TV. Tyle w tym temacie. A mi się wydaje, że HDMI przesyła dźwięk bodajże od standardu 1.3, i w niektórych dekoderach (podobnie jak w konsoli o której wspomniałeś) jest możliwość wyboru, którą ścieżką ma wychodzić sygnał audio, żeby niepotrzebnie go nie dublować. A zamiast tych pierdziawek, kupiłbym ROTEL-RA-921-MIODZIO WZMACNIACZ STEREO! (999639198) - Aukcje internetowe Allegro - do tego choćby monitory po wieży (sam używałem do niedawna kolumn podstawkowych z wieży Philips'a z 1999 roku), i gwarantuje Ci, że wspomniane Logitechy wyrzuciłbyś, albo oddał w komis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Kolumn nie chce a nawet nie mam ich gdzie postawić i dlatego chciałem 5.1 dwa głośniki powieszę na ścianie a pozostałe trzy postawie koło monitora. To polecacie mi jakieś głośniki 5.1 i jakiś monitor. I prosiłbym o napisanie mi po kolei jak to trzeba wszystko podłączyć. I żadnych kabli nie będę przepinał. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez bomag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Wg wiki każda wersja HDMI przesyła dźwięk. ;) Bomag kup te głośniki: http://www.allegro.pl/search.php?string=genius+5005&sourceid=Mozilla-search Jak Ci nie zależy na 5.1 z dekodera to świetnie się nadadzą. Oczywiście z kompa będziesz miał normalne sprzętowe 5.1. Kompa podłączasz za pomocą 3 mini-jacków. Jeden na przednie głośniki, drugi na tylne, a 3 na centralny i suba. Resztę sprzętu podłączasz po chinchach. IMO dużo wygodniej, a głośniki ładnie grają. Co do podłączania urządzeń czyli karty dźwiękowej komputera i dekodera to szybko wyłapiesz o co chodzi także nie ma zbytnio co tu tłumaczyć. Podłączasz po prostu głośniki do subwoofera do odpowiednich wejść, front left/right, rear left/right itd. Do gotowego zestawu (też z tyłu subwoofera) podłączasz kompa. Jak to opisałem wczęśniej. Masz dołączone kable. A dekoder za pomocą tych kabli co podałem Ci w którymś poprzednim poście: http://www.allegro.pl/item979279958_kabel_rca_chinch_2x_wtyk_2x_wtyk_1_2m_kolniez.html Myślę, że takie zwykłe wystarczą. Nic trudnego w podłaczeniu za pomocą tych kabli. Patrzysz po kolorach jak podpiąć i tyle. Po podłączeniu wszystkiego na panelu przednim subwoofera tych Geniusów możesz wybrać źródło dźwięku i tyle. Naprawdę porządne głośniki jak za taką cenę. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 W innym pokoju mam dekoder połączony z telewizorem przez hdmi kino domowe mam podłączone kablem hdmi z telewizorem i kablem optycznym z dekoderem. Ale właśnie zależy mi na dźwięku 5.1 z dekodera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie bardzo rozumiem o co Ci teraz chodzi. Najpierw napisałeś, że chcesz podłączyć dekoder do monitora, a potem, że nie masz miejsca, by podłączyć TV. Skoro w innym pokoju masz podłączone dekoder do TV i do tego jeszcze kino domowe to niech tak zostanie. Co to za kino domowe posiadasz dokładnie ? Nie można tam podłączyć więcej niż 2 głośniki ? Wydaje mi się, że idzie tam podpiąć 5.1. Jak chcesz mieć to wszystko w jednym pokoju to od razu mówię szkoda zachodu i zapomnij o podłączaniu dekodera do monitora. Taka jest moja rada w sumie już od początku tego tematu. Lepiej się chyba ogląda na większym TV niż 24 monitorze ;) Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) bomag - bo tak to właśnie prawidłowo się podłącza :) Musiałbyś wobec tego szukać zestawu kolumienek, które oferują takie właśnie możliwości... i tu może być problem. Kolego Devil - szkoda, że w poniedziałek sprzedałem laptopa. Z chęcią zaprosiłbym Cie do siebie, żeby Ci pokazać, że po HDMI szedł tylko obraz, niezależnie od konfiguracji dźwiękowej ;) Co nie zmienia faktu, że lepiej dźwięk puścić coaxialem czy optykiem. edit, bo długo piszę posty: Uprzedzę Cię tylko, że jeśli oczekujesz że na jednym dekoderze będziesz oglądać dwa różne kanały, to potrzebujesz specjalnego dekodera ze specjalną kartą, i odpowiednią umowę z Polsatem :) Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez oSiK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Kino domowe mają moi rodzice w większym pokoju i mają 5.1 podłączone głośniki a ja chcę mieć u siebie w pokoju telewizję.A te głośniki genius 5005 są za duże ani nie ma ich jak powiesić.A kiedy napisałem ze nie da się podpiąć więcej niż dwa głośniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie mam zamiaru się z Tobą kłócić, bo i tak wiem, że każda wersja HDMI przesyła dźwięk i obraz. Coś z tym laptopem musiałeś mieć najwyraźniej nie tak. Chodzi o to, by urządzenie które podłączasz wysyłało po kablu HDMI obraz i dźwięk. W przypadku zwykłego komputera jak podłączasz kartę graficzną po HDMI do TV to masz tylko obraz. Bo wiadomo karta graficzna nie GENERUJE dźwięku. By mieć dźwięk w TV musisz odpowiednim kabelkiem podłączyć kartę graficzną z płytą główna w przypadku jak używasz karty dźwiękowej zintegrowanej, lub do karty dźwiękowej komputera. Niestety nie ze wszystkimi kartami to działa. Wiem, że z nowszymi Geforcami działa i jest nawet dołączany specjalny kabelek. To Ale to tyczy się chyba tylko tych kart graficznych co oprócz DVI-D mają dodatkowo HDMI. Bo te karty graficzny były produkowane również z myślą o podłączeniu komputera do TV, a nie tylko monitora. Każde HDMI pozwala na wysyłanie obrazu i dźwięku. Tylko zarówno urządzenie, które wysyła musi generować dźwięk (w tym wypadku np konsola do gier, albo dekoder) i odbierać. Czyli telewizor. Na pewno jest to możliwe. To, że nie miałeś dźwięku z laptopa na TV to pewnie przez to, że nie był przesyłany dźwięk z karty dźwiękowej tego Twojego laptopa po przez HDMI. Ale kumpel jak podłączał laptopa to dźwięk miał generowany z głośników podłączonych do wejścia słuchawkowego. Także też mu dźwięk nie leciał po HDMI na głośniki telewizora. Nie wiem jak to skonfigurować w laptopie, by dźwięk szedł po HDMI. Ale nie wmawiaj mi, że któraś tam wersja HDMI nie przesyła dźwięku :lol: Po to stworzyli HDMI. Głównie do telewizji wysokiej rozdzielczości, konsol i tak dalej. Więc musi to przesyłać obraz i dźwięk. To chyba raczej logiczne ;) I tyle w tym temacie. I nie będę się powtarzał w kółko, bo swoje wiem. Bomag to pozostaje Ci tylko stereo, albo kupić jakieś kino domowe. Za dużo zabawy przy tym będziesz miał. Nie mówiąc już o kosztach. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Prześlij mi, kolego Devil, DVD-Audio czy SACD po HDMI 1.0 (nie wspominając już o standardach DD HD czy DTS HD). Automatyczna synchronizacja audio/video pojawiła się przy wersji 1.3. W jednym się zgodzimy - kolega bomag zaproponował rozwiązanie nieopłacalne :) Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez oSiK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) To jaki monitor i głośniki mam kupić bo teraz mam mętlik w głowie głośniki mają być czarne. Zgadzam się na każde rozwiązanie aby można było podłączyć głośniki dekoder i monitor aby oglądać tv. Głośniki chciałbym aby można je było powiesić aby nie były jakieś dużej wielkości. I nie będę przełączał żadnych kabli. Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez bomag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Na tym forum udzielam się od dawna i niektórzy zdążyli się przyzwyczaić, że jestem uparty. Co masz na myśli po przez "automatyczna synchronizacja audio/wideo" ? Chodzi Ci o to, że dźwięk po HDMI 1.3 jest wysyłany bez względu na to czy jest dostępne źródło dźwięku BEZPOŚREDNIO? Bo wspomniałeś o swoim laptopie, a ja o sytuacji gdy podłączymy zwykłego kompa po przez HDMI w karcie graficznej. Wiadomo, że karta graficzna sama w sobie nie wyśle dźwięku. Znaczy się, że nowe karty z HDMI w wersji 1.3 nie potrzebują żadnych dodatkowych kabelków do połączenia karty dźwiękowej z graficzną ? Co do wspierania formatów to nie mam zdania. Bo wiadomo, że powstają coraz nowsze sprzęty audio. Ale DVD-Audio dopiero od HDMI 1.3 ? Przecież to stary format jest. No ale widać w świecie audio znasz się lepiej dlatego podchodzę do Twoich teorii zupełnie poważnie. Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomag Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Ostateczna decyzja proszę o propozycje monitora i głośników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...