kurczakin Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Witam mam obecnie małą zagwozdkę. Komputer jest nie mój,(pożyczony jako zastępczy na czas naprawy mojej płyty) nie będę go więc modować w żaden sposób. Chodzi tylko o podkręcenie z lekka cpu. Konfiguracja jest następująca: Płytka Gigabyte GA-K8VM800M(ae)z kompa acer aspire t135 Procek sempron 3000+ s754 wersja bez instrukcji 64 bitowych Ramu było 265mb teraz jest 2x512 ddr 400 cl3 Dyski jeden ata , drugi mój na sata, nagrywarka cd, dvd-rom i w sumie tyle. O dziwo zintegrowana karta graficzna s3 (kompatybilna z directx6) lepiej sobie radzi z wideo niż moja kolekcja geforsów 2mx :] Wiem że te sempronki lubią się kręcić a mi aktualnie brakuje trochę mocy do zwykłego oglądania filmów :](duże h.263). Niestety jak na złość nie mogę się z tą płytą dogadać. Jak jej zwiększam fsb to i v-link idzie w górę a w rezultacie po przekroczeniu magicznych 20 megahercy oc kontroler sata przestaje współpracować, lub spowalnia kompa do żółwich prędkości. Nie znam się za bardzo na amd , ale przypuszczam że kłopot leży po stronie chitsetu via i biosu. Miałem już tak na jednym asusie z p3, też via bardzo paskudziła mi zabawę. Jeżeli macie jakieś pomysły to proszę bardzo o pomoc, jeżeli jest to niemożliwe do przeskoczenia , będę cierpliwie czekać na powrót mojego e8400 a raczej jego płytki z serwisu. Podkreślam ,że komp nie jest mój i popsuć go nie zamierzam, dokupowanie części też jest raczej poza dyskusją. Właścicielka używa go jako przegladarki oraz gra w sapera i pasjansa :]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Chyba bardziej pasuje to do podstawowych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Ja tylko szukam odpowiedzi, czy to acer zablokował podkręcanie w swoim biosie, czy rzeczywiście via nie nadaje się do tego. Przeszukałem cały bios, poprzestawiałem wydawało by się że dobrze a tu jak na złość szybkości szyn nie są zablokowane i nic się nie da zrobić. Podkręcałem i modowałem już 4 generacje platform intela ale z amd jakoś nie miałem do czynienia, dlatego założyłem temat. najgorzej , że to nie moja płyta i nic z nią nie mogę "zrobić". Jeszcze jedno pytanko. czy ktoś się oriętuje jak się kręci płytka gigabyte box nie acer oem o tej nazwie? wyczytałem ,że zmiana biosa na generyczny gigabyte daje "pełny bios" , może dzielniki pci/agp też by się znalazły.(wiem że to już jest modowanie :] ale jeszcze bez drutu) Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez kurczakin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Problem podkręcania tej platformy jest już rozwiązany. Po prostu się nie da :] Bios taki czy inny płyta nadal nie posiada możliwości zmiany lub blokowania dzielników pci/agp. Czyli tak jak wywnioskowałem na początku po doświadczeniach z inną vią. Bios gigabyte pozbawia też tą płytę paru opcji w monitoringu jak np brak odczytu wiatraka. W skrócie się nie za bardzo nadaje , mimo że płyta działa raczej normalnie , przynajmniej w windowsie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...