mancyk Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Witam, złożyłem sam pierwszy komputer z uzywanych części. Ma on być przeznaczony dla ludzi którzy słabo sie orientuja więc chcę żeby był stabilny. Jakimi programami i co trzeba sprawdzić żeby mieć pewność że wszystko jest w 100% sprawne i nie będzie żadnych zwiech ani restartów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 najpierw pamieci przejedz goldmemory/memtestem, zapusc pare razy 3dmarka, na koniec Orthos/OCCT na pare godzin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 A nie ma czegoś co mi kompleksowo wszystko przetestuje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Nie ma takowych kombajnów , tylko ww. programy . Skoro sprzęt używany to i dysk warto sprawdzić . HD Tune + HD Tach do testów transferu . HD Tune i zakładka health - jak coś będzie na żółto lub czerwono to pisz , do tego można by zrobić error scan w HD Tune ( opcja full test ). Dodatkowo dobry słuch może pomóc zdiagnozować stan dysku , oczywiście jak dysk jest używany , jak jest on fabrycznie nowy to te testy można pominąć . Procek + Pamięć - wspomiany Orthos lub OCCT . Karta graficzna - 3D marki ( zobacz czy będą jakieś artefakty ) , Furmark ( do sprawdzenia temperatur + testowanie czy karta ma jakieś uszkodzenia ) . Ram - Memtest/Memtest86+/GoldMemory , te 2 ostatnie robią testy pod dosem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) No to coś takiego - co to znaczy? Mam 3dMark06 i po odpalaniu pojawia się komunikat że sprawdza ustawienia systemu (program jeszcze się nie włącza), zużycie proca rośnie do 100% i tak w niekończoność - nic sie nie dzieje. Co to znaczy? Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez mancyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Dysk jest już w nie najlepszym stanie. Dużo przeniesionych bad sectorów w zapasowe pozycje. Nic się stać nie musi, ale może. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Dysk jest już w nie najlepszym stanie. Dużo przeniesionych bad sectorów w zapasowe pozycje. Nic się stać nie musi, ale może. Dużo = 1 :?: Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Gigabyte EP31-DS3L oraz procesor Celeron E1200, do tego grafa Asus EAH4350 (pasywny) i zasiłka ModeCom Feel 350W A więc już troche potestowałem kompa. Oto zrzuty z OCCT Orz z HDTune Temperatury max jakie uzyskałem to: Procek 40st Płyt 40st Grafa 73st (w idle grafa 50st)- może być? Nie ma żadnych zwiech ani restartów. Martwi mnie tylko zasiłka (ModeCom Feel 350W) ale nie mam kasy na inną - nic złego sie nie stanie jak bez obciążania pociagnie to przez miesiąc? Co sądzicie o tych wykresach z OCCT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Procek , karta i zasilacz kiepskie , płyta ujdzie . PSU to Feel I/II czy III ? Za ile kupiłeś te części . Bo tanio można złożyć kompa szybszego . Asrock A770DE+ - ~ 220 zł Sempron 140 - 125 zł / Athlon II X2 240 - 199 zł . 2 GB DDR2 800mhz - 155 zł / 1GB DDR2 800 mhz - 70-80 zł 8600GT 256MB DDR3 - 120 zł Delta DPS 350 W - 50 zł Razem : 595 ( S140 + 1 GB ram ) - 754 zł ( X2 + 2 GB Ramu ) Procki i płytka z esc.pl , reszta z allegro . Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Płyta i proc (1,5 roku gwary) plus 1Gb ramu - 220zł Karta (nowa 3 lata gwary) - 100zł Reszte miałem Komputer tylko do neta i filmów - dla ludzi bez pojęcia (dziecko 10 lat i starszy pan).Będzie działać na starym monitorze 17cali. Zasilacz to kupiony rok temu (nieświadomie wciśnięty w serwisie dla siostry) niestety Feel I. Używany może pół roku Jeszcze jedno pytanie - czy ten zasilacz DELTA będzie mi działać na tym konfigu? Płyta ma złącze zasilania 24 piny a w zasiłce jest 20 no i czy to lepsze wyjście od tego ModeComa co mam teraz. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez mancyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Bedzie dzialac, w ekstremalnych przypadkach plyta nie wstanie(nie wiem czy akurat TA plyta- 99% sprzetu dziala z tylko 20pin)- wtedy kup przejsciowke 20-->24pin, koszt 7zł(chyba) Jesli chodzi o Feela- niby syf ale skoro jest malo uzywany to spokojnie da sobie rade z tym configiem, póki nie naruchasz nowego zasilatora. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zakupiłem już tą Delte. Będzie do tego kompa a tamten włoże do starego P4 pod 478 i opchne za pare groszy. No a co z tym drugim dyskiem? nic poważnego mu nie dolega? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Jest pare Ultra DMA CRC Error'ów - popraw mocowanie kabla i sprawdz czy ich ilosc wzrasta - jesli nie to niema sie czym przejmowac. Przeskanuj tez dysk np victorią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...