azyl Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Witam Pisze program w VS C#. DO tej pory wszystko dzialalo, dzisiaj przestalo ... Kiedy proboje odpalic program wyskakuje blad "unable to copy file "obj\sciezka" to "bin\sciezka". The process cannot access the file "bin\sciezka" because it is being used by another process. Kiedy zapisze istniejacy juz program ( konkretnie zmienie mu nazwe na jakas inna )to blad nie wyskakuje przy pierwszym uruchomieniu i tworzy w folderze taki sam plik jak ten w ktorym przed chwila zmienilem nazwe, przy nastepnym odpaleniu juz wyskakuje. Do tej pory nigdy sie tak nie dzialo, nie wiem o jaki proces chodzi, co innego moze uzywac tego pliku ? Dziwi mnie to ze moge normalnie zapisac program a blad wyskakuje dopiero przy debagowaniu - ma ktos jakis pomysl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Może jakieś wątki się nie kończą i gdzieś tam w tle tkwią po "zamknięciu" programu? Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Dziobak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Będę kombinował ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Sciagnij sobie Process Explorer, uruchom, wcisnij Ctrl-F i wpisz (mozliwie unikalny) kawalek nazwy pliku, ktory jest niby zajety. Powinno Ci pokazac jaki proces go uzywa. Ze swojego doswiadczenia moge tylko powiedziec, ze VS czasami tak po prostu ma, ze sam zablokuje sobie plik wyjsciowy projektu i basta. Restart VS pomaga (nie tylko na ten problem zreszta). Jesli tym procesem okaze sie cos innego niz VS no to juz trzeba kombinowac w zaleznosci od tego co to, moze aplikacja po prostu sie nie zakonczyla poprawnie z jakiegos powodu (zdarza sie przy zabawach z watkami na przyklad), ale najpierw sprawdz co Ci go blokuje, zeby moc wyciagnac dalsze wnioski. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Dalej bawie sie watkami, wyskoczyl inny problem public static TcpListener serwer;Thread serw = new Thread(serwer.Start); wypluwa błąd delegate to an instance method cannot have null 'this' blad wskazuje na linijke "Thread serw=net Thread(serwer.start)); szczerze mówiąc nie wiem co ten błąd oznacza, jeśli trzeba to wrzuce cały kod programu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 (edytowane) Klik! Hint: zatrzymaj sie w debugerze na linijce, ktora powoduje problem i najedz myszka na zmienna serwer Edytowane 17 Maja 2010 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Dla wiadomości - uzyłem googli, przeszukalem kilkanascie stron ale zadna z nich nie pomogla, dlatego zapytalem na forum ... zaraz zobacze z tym debugerem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 (edytowane) To dziwne, bo ja wsrod pierwszych 3 wynikow znalazlem odpowiedz. A sam komunikat wbrew pozorom mowi o co chodzi, tylko w troche dziwny sposob. To taki troche compile-time NullReferenceException :) Inna sprawa, ze zle kombinujesz z tym TcpListenerem... Tak sie watkow nie robi. Zerknij tutaj: [C#] Example of Multi-threaded TCPListener? - Neowin Forums. To ma zdecydowanie wiecej sensu. Edytowane 17 Maja 2010 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 To dziwne, bo ja wsrod pierwszych 3 wynikow znalazlem odpowiedz. A sam komunikat wbrew pozorom mowi o co chodzi, tylko w troche dziwny sposob. To taki troche compile-time NullReferenceException :) Inna sprawa, ze zle kombinujesz z tym TcpListenerem... Tak sie watkow nie robi. Zerknij tutaj: [C#] Example of Multi-threaded TCPListener? - Neowin Forums. To ma zdecydowanie wiecej sensu. Odpowiedzi, ktore padly w tych wynikach z googli nie podzialaly w moim wypadku. Zgadzam sie, ze sposob w jaki tworze watek jest dziwny ale wynika to z tego, ze sposob podany w linku ustala ip i port na stale, ja chce miec mozliwosc dowolnego ustalenia tych parametrow. Kombinuje z tworzeniem globalnych zmiennych i dlatego watek tworzony jest w taki sposob ( watek tez jest globalny i odpalany przez konkretna funkcje ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 Pokaz w takim razie caly kod i wytlumacz co chcesz osiagnac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Troche nad tym posiedzialem, i mala modyfikacja sposobu podanego wyzej zadzialala, teraz juz procesy dzialaja normalnie, dzieki wielkie. Mam pytanie : mam w programie kontrolke listbox1, z poziomu buttona moge dodac do niej wpis listbox1.Items.ADD i wpis sie dodaje, nie moge jednak tego zrobic z poziomu funkcji w programie. Czy wie ktos dlaczego tak sie dzieje ? Co trzeba zrobic aby z poziomu funkcji byl dostep do listbox1 ( do listbox dostep jest ale jak wiadomo to co innego ) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Daj trochę kodu bo z opisu problemu nie mogę się domyśleć o co chodzi. Edytowane 7 Czerwca 2010 przez kenji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...