macin Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) No i STAŁO SIĘ. Zdecydowałem się na Motorolę Milestone. Nie jest to żadna reklama operatora: wziąłem ją przedłużając umowę z Play za 449zl (uważam, że to niezła cena). No to zaczynamy: 0.1 PROLOG Kurier przywiózł motkę już na drugi dzień po zamówieniu. Otworzyłem woreczek i co widzę? A no pudełko z telefonem i jakieś drugie. Jak się okazało dołożyli mi stację dokującą :D Naprawdę byłem mile zaskoczony bo musiałbym jednak trochę kasy wydać na stację. 0.2 ROZPAKOWANIE W pudełku standard. Telefon, zestaw słuchawkowy, ładowarka+kabel USB, trochę papierków i płyta oraz karta microSDHC 8GB (zainstalowana w telefonie). Pierwsze wrażenie - tak to jest TELEFON. Myślałem, że będzie jak cegła w ręce, a jednak świetnie się trzyma i obsługa jedną ręką nie nastręcza żadnych problemów. Nie miałem do czynienia nigdy z Androidem, więc łopatologicznie podchodziłem do każdej aplikacji, funkcji itp. Nie będę się rozpisywał o systemie i jego zaletach bo nie o tym topic. Napiszę tylko, że WOW (nie ten W.O.W.) mega wypas. 1.GABARYTY - d/s/g - 115.8/60/13.7mm Telefon jest cienki (oczywiście jak na slider z klawiaturą), zgrabny i naprawdę wymiary są w sam raz (gdyby był większy to już problem). Muszę zaznaczyć, że mam trochę te grabie - jak to mówi Makłowicz - słusznych rozmiarów, ale i w "normalnych" dłoniach (a jakże mojej żonki) świetnie leży i nie ma problemu z obsługą. 2.WYSWIETLACZ - TFT pojemnościowy 3,7" WVGA-854x480 Jest boski. 854x480 robi swoje. Nexus One może pochwalić się podobnym i tylko on. Nie ma na rynku lepszych wyświetlaczy "nie AMOLED". Świetny kontrast, nasycenie barw i widoczność na dworze w słońcu. Niezniszczalny:)Upadek na podłogę z międzyodbiciem o kant stołu ekranem(trzymałem go tak delikatnie bo nowy bo cacko) i co...? I NIC nawet jednej ryski najmniejszej. Później na YT zobaczyłem filmik jak gościu sprawdza szybkę...kluczami. Ta szyba jest chyba pancerna nic jej nie rysuje. Bardzo czuły i reagujący natychmiast na każde dotknięcie. Co mnie ucieszyło to to, że ma czujnik zbliżeniowy czyli rozmawiając przez telefon dotyk jest wyłączony. Sprawdzone, przetestowane - działa świetnie. 3.BATERIA - 1400 mAh Li Ion Po pierwszym naładowaniu do 100% wytrzymała ponad 28 godzin. Owszem nie bawiłem się nią przez ten cały czas (może 23 godziny zabawy), ale dałem jej takiego łupnia, że jestem szczerze zaskoczony wytrzymałością. Cały czas włączony jest GPS oraz WiFi. Po 13-tej odłączyłem od ładowania - jest 22:41 a bateria ma 70%. W tym czasie było sporo zabawy, dużo rozmów. Bateria jak na taki fonik jest więcej jak zadowalająca. 5.HARDWARE - Procek 550MHz (downclock by M) + GPU Jeżeli chodzi o szybkość działania to ja nie zdołałem jej spowolnić. Jest błyskawiczna. Żadna gra, aplikacja (a jest naprawdę w czym wybierać w końcu to Android) nie zamulała. Gdyby nie był zablokowany bootloader (jak w Droid) to spokojnie ludzie podkręcają go do 800-1000MHz, a nawet bywa 1300MHz. 6. MODUŁ WiFi Działa bez zarzutu. Mieszkam na 3 piętrze w bloku i na zewnątrz (oczywiście w pobliżu) jeszcze łapie sygnał. Po zgubieniu sygnału informuje o dostępie do sieci otwartej (jeżeli jest), a po powrocie (np. do domu) od razu łączy się z siecią. Czy pobiera dużo energii? Nie wiem. Póki co jest non stop włączony i bateria trzyma dość długo. 7. KLAWIATURA Pełne QWERTY. Slider nie ma żadnego wspomagacza przy otwieraniu i zamykaniu (ja uważam to za plus). Otwiera się na tyle ciężko, aby nie było samoistnego otwarcia i na tyle lekko, że nie ma z tym najmniejszych kłopotów. Ponadto slider nie ma żadnych luzów. Po położeniu telefonu na stole leży stabilnie i nie przesuwa się (jest specjalny materiał na pokrywie od baterii) więc śmiało można pisać jak na kompie. Tym bardziej, że można zainstalować polską klawiaturę programisty co zaowocuje tym, że prawy alt działa jak w kompie czyli do polskich znaków, a lewy do wpisywania symboli nad literami. Nie mam żadnego doświadczenia z telefonem z tego typu klawiaturą, ale jedno mogę napisać - dla mnie bomba. 8. APARAT 5 MP, stabilizacja obrazu, podwójny LED (mocny jest), auto focus. Na temat aparatu jeszcze napiszę jak zrobię kilkadziesiąt różnych zdjęć. Po zrobieniu kilku mogę wstępnie napisać, że są lepsze 5-tki. Poniżej kilka zdjęć, które oceńcie sami. Moim zadaniem aparat w tej motce nie powala. Plener o 19-tej Maksymalny zoom (wycinek powyższego) Makro 1 Makro 2 Zdjęcie w ciemnym pokoju z użyciem flasha A to moje 2-tygodniowe szczęście (bez flasha w dzień) 9. MULTIMEDIA Największym mankamentem jest brak wsparcia dla Divx. Przetestowałem różne kombinacje konwersji (avi-mp4, avi-x264 itp.) i stwierdzam, że jeżeli ma ktoś czas i ciut wiedzy to jakość jest super. Oczywiście z samym mp4, x264 nie ma najmniejszych problemów. Po zainstalowaniu programu yxFlash można odtwarzać Divx, jednak nie jest to pełna płynność. Odtwarzacza muzyki jeszcze nie sprawdzałem (są inne zabawy z tel.). Radio internetowe gra pięknie przez głośnik zewnętrzny (właśnie z rmf-u dowiedzieliśmy się o tragedii pod Smoleńskiem ['] ). Mimo wszystko filmy wyglądają obłędnie na tym ekraniku (przekonwertowałem z 720p trailer z najnowszego Resident Evil). A stacja? Fajny bajer. Wkładamy telefon i mamy zegarek z budzikiem, odtwarzacz muzyki, ramkę na zdjęcia, prognozę pogody. Plusy wyświetlacz 854x480!!! - piękny głośnik zewnętrzny - gra czysto i głośno bateria - duże zaskoczenie jak na taki telefon klawiatura QWERTY - świetna sprawa do przeglądarki i wiadomości WiFi - pięknie działa Minusy zablokowany bootloader - w Droidzie (a jest to ten sam model tylko na USA) jest odblokowany - dyskryminacja brak obsługi Divx Tak już całkiem subiektywnie to telefon wymarzony dla mnie. Rozrywka - Informacja - Praca C.D.N. Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez macin 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Mówiłem, że będziesz zadowolony ;) Popracuj nad formatowaniem teksu, napisz coś o klawiaturze, dodaj zdjęcia wykonane telefonem. Po porstu rozszerz recenzję i możemy pomyśleć o -10%. @down Poprawiłem nieco tekst od strony wizualnej, żeby się lepiej czytało, bo miałeś z tym drobne problemy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgodzę się że tekst to wczesna hmm beta? Piszę go między usypianiem 2-tygodniowej Dorotki więc trochę tak z partyzanta bo jestem nią (i motką i Dorotką:) zachwycony. Zdjęcia ok wstawię jutro jak porobię w różnych warunkach. Popracuje trochę nad tekstem bo w dzień brzdąc śpi jakoś lepiej. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk3l Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Hej, hej W jakim abonamencie te 449zł ? Chyba w PLAYu już sie skończyły te fony bo chwilowo jest niedostępny. Pytanie o GPS- jaka tam jest aplikacja i czy da sie do tego wgrać automapę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Nie ma Automapy na Androida. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 449zl w longplay 69. Oryginalnie zainstalowana jest Navroad. Automapy faktycznie nie ma na androida i też zastanawiam się jaką nawigację zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Na Androida sprawdzałem tylko Sygica i iGo. Ten drugi wypadł o niego lepiej jeśli chodzi o pokrycie i wyliczanie trasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atento Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2010 Aparat kwalifkuje sie do zdrowego - pstrykalem tym foty tyle szumow to nawet stary sagem x8 nie generowal,zreszta widac po zdjeciach co dodales. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2010 Mam pytanie: Jak to jest z nawigacją na Androida ? Obecnie używam GarminiXT w Noki E71 i jestem zadowolony. GPS za łączenie pobiera z netu ? Czy jest aplikacja która za darmo działa na Androidzie ? Raz się sparzyłem, bo jakiś SE miał GPS to tylko jak się łączył z netem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2010 Jest parę programów Offline (czyli masz mapy na karcie pamięci), tak więc bez obaw ;] Niestety nie ma Automapy, ale jest iGO tak więc nie ma problemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2010 Dokladnie nawigacja motki to trial na miesiac, potem trzeba kupic. Ale sa alternatywy jak napisal Lanc. Zadna nie potrzebuje neta do dzialania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 Jest jeszcze Navigon, ma sporą rzeszę zwolenników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sahem Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Chciałem ten telefon kupić, ale trafiłem na to: Lista najbardziej promieniujących telefonów! - TECH - WP.PL I trochę mnie trzecie miejsce na tej liście Motorolki przeraża... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Jak podkręcili procka do 600Ghz, to nie ma co się dziwić... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...