Skocz do zawartości
RatManek

kłopoty z pompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam WC (2 bloki, proc i grafa), pompowane przez XSPC X2O 200 Single 5.25 Bay Reservoir 12V i chlodzone przez cos takiego:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

caly uklad jest na wezach 10/13

Wczesniej mialem BWA122, i z dniem kiedy zamontowalem nowa chlodnice z pompy zaczely wydostawac sie dziwne odgłosy, takie "prykniecia" cos jakby dysk twardy mocno mielil. Rozmontowalem caly uklad i zrobilem tak zeby pompka odrazu pompowala do reza i z reza odrazu do pompy. Problem zniknal. Po ponownym montażu do calego ukladu problem pojawił sie znowu :/ , zastanawialem się o co moze chodzic i wywnioskowałem ze jest to chyba zbyt dlugi układ dla mojej pompki (powiekszyl sie z okolo 700ml do 1.5l . Uklad jest dobrze odpowietrzony wiec to nie o to chodzi. Mozliwe jest to ze ta chlodnica ma srednice otworow wewnetrzna okolo 8 albo i 7mm ? a weze mam 10 i zacisniete zaciskami? Robi sie zator i pompka sie cofa? Moze cos mi umkneło? pomozecie?

Aha. Temperatury są niby OK ale te odglosy są poprostu irytujące i boje sie ze sie spali pompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory ze post pod postem

zmienilem chlodnice na stara (BWA 122) i wszystko wrocilo do normy, nawet jak jeszcze było powietrze w układzie to tak nie strzelała.

Takze wydaje mi się, ze to przez tamta chłodnice, która ograniczała przepływ wody. Mozna zamknąć topic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi