Skocz do zawartości
oSiK

Komputer do 2000zł + Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Długa przerwa od tematyki komputerowej spowodowana notebookiem została zakończona, i powoli przymierzam się do zakupu kolejnego peceta skierowanego na obróbkę fotografii i grafiki, wizualizację danych (odwzorowania kartograficzne, mapy) i sporadycznie jakieś gierki - coś kooperatywnego z nowszych tytułów, i jakieś archaiczne tytuły pokroju pierwszych Settlersów czy ET lub UT.

Chciałbym zmieścić się w dwóch tysiącach - ew. mogę dołożyć te dwie stówki na obudowę (z tego co pamiętam, to Sharkoon robił dobre budy). Przeglądałem proponowane zestawy, ale ciężko mi cokolwiek powiedzieć na temat który gna do przodu, a z którym styczność miałem jakieś 2,5 roku temu.

Zależałoby mi także, na jakimś niedrogim monitorze - tutaj też zdaję się na was (chyba, że osobne zapytanie mam złożyć w dziale dot. ekranów).

Czekam na wasze propozycje - nie jestem ukierunkowany pod daną platformę - i na Intelu, i na AMD pracowało mi się dobrze :)

edit:

Zebrałem do kupy podzespoły - jest ktoś w stanie ocenić zestaw?

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/

555 zł

AsRock M3A790GXH/128M /AMD 790GX, DDR3-1600/

349 zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9

370 zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

179 zł

Gigabyte Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI/DP

555 zł

bequiet! PurePower L7 430W

199 zł

Daje mi to 2207.00zł w esc.pl

Obudowę znalazłem taką - troszkę przekracza budżet przeznaczony na budkę, ale wygląd i system chłodzenia sprawia, że aż chce się wydać kaskę!

Obudowa Fractal Design Define R2 Kurier 5zł (984203426) - Aukcje internetowe Allegro

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj testów procesorów w programach, których masz zamiar używać.

Coś takiego powinno być wydajniejsze w programach.

Asus P7P55D - 425 zł

Core i5-750 - 699 zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 370 zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 179 zł

Corsair 400W - 190 zł

Do tego HD4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając testy PCMark Vantage i porównania wskazanego przeze mnie AMD i Twojego i5, praktycznie w każdym aspekcie wyprzedzają się nawzajem - Core i5 vs. Phenom II X4 CPU Review | Hardware Secrets - pod fotoszopem poziom praktycznie ten sam, ale przy innych programach Intel prowadzi. Nie widzę (albo nie umiem znaleźć) testów dla GIS'u czy chociażby Surfer'a, ale myślę że testy z modelowania 3D będą najbardziej odpowiednie dla porównania.

Wielkich różnic nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chodzi o monitorek to zależy od ceny. Dobry jest dell 2209wa, ale moim zdaniem lepszy jest NEC EA231WMI. No ale niestety droższy. Jak monitor ma być dużo tańszy to już zostają tylko TNki. Stosunkowo nie drogi to już zależy co bardziej wolisz. Full hd na smieciastej TNce z kiepskimi barwami czy może lepszą matrycę, ale o mniejszej rozdzielczości. Ten nec to juz bardzo dobry monitor:). Ewentualnie za jakieś ~600zł wyrwiesz jakieś 22" na tn ale ja bym był za dellem. Przyjrzyj się rozdzielczości della bo to 1680 1050. Dla jednych za mało, dla innych ok. Jak coś to odpowiem na ewentualne wątpliwości.

http://www.allegro.pl/item983682808_nowy_dell_2209wa_e_ips_3l_gw_fv_wysylka_gratis.html

Aukcja wydaje mi się ok i przesyłka gratis:)

Edytowane przez J.Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, to monitor będzie ostatnią rzeczą jaką zakupię, bo po złożeniu komputera będę musiał się "chwilkę" posiłkować jakąś 15". Ten Dell, to dość ciekawa propozycja. Co do NEC'a, dobrze wspominam firmę - poprzedni ekran nie sprawiał (i z tego co wiem, do dziś nie sprawia) problemów z wyświetlaniem. Od filmów HD mam sprzęt av, monitor ma służyć typowo do pracy i gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat po kilku miesiącach - części kompletnie nie ruszają z miejsca, a ja w końcu komputera nie kupiłem :)

Czy wymieniony w pierwszym poście zestaw (obecnie 2038zł w esc.pl), spełni swoje zadanie w dalszym ciągu, czy coś należałoby wymienić?

Budżet jaki mogę przeznaczyć, to coś w granicach 2200 zł.

Grafikę chciałbym wymienić na GTX 460 od Palita - http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=29805

Edytowane przez oSiK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xeon X3440 - 799 zł

DFI P55-T3eH9 - 330zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 299 zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 155 zł

Corsair 400W - 159 zł

HD4850 lub dołożyć do GTX 460 768MB. Ewentualnie poczekać na obniżkę cen GTX'a. Tylko gdybyś kupił 460 i kręcił to lepszy zasilacz by się przydał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja złożyłem coś takiego, prosiłbym o rady - czy komponenty nie będą się "kłócić". Postawiłem na GTX460 w wersji 1GB, wydam sporo, ale nie widzi mi się wymiana sprzętu przez najbliższe lata :P

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz - 530zł

AsRock M3A770DE - 230zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 299zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 155zł

Gainward GeForce GTX 460 GoesLikeHell 1GB DDR5 256bit - 899zł

OCZ StealthXStream2 500W - 220zł

Jako buda - Antec NewSolution NSK4000B II -

I TUTAJ PROŚBA- kierowałem się rozmiarem, pod biurkiem mam jedynie 43cm miejsca, chyba że postawię komputer na biurku - wtedy wysokość nie gra roli. Jeśli ktoś jest w stanie polecić coś lepszego, równie minimalistycznego (cudowny Fractal... :) - zachęcam :)

Monitorek Samsung P2250 - marka w porządku, mam telewizor i androida - sprawują się ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to ten model bierz ;).

MSI GeForce GTX 460 Hawk 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI [N460GTX HAWK] - 899zł : Esc.pl

Bardzo dobry potencjał OC. Na spokojnie idzie podkręcić do 950 mhz jak się dobrze trafi. No i chłodzenie wydajniejsze od tego Gainwarda. 8 fazowa sekcja zasilania.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jeśli miałby przejść OC na podmienionym chłodzeniu?

Jakoś nie mam przekonania do tego Xeon'a...

MSI posiada mniejsze taktowanie rdzenia i pamięci, ale za to lepsze chłodzenie i porządny heat-pipe...

A co z obudową, nie będzie stanowiła ułomnego elementu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI posiada mniejsze taktowania, ale na Gainwardzie z tym chłodzeniem też za dużo nie powalczysz. Z MSI Hawk możesz być raczej spokojny o te 950 na GPU. Na gainwardzie zapomnij, że tyle wciągniesz. Nawet z 900 mogą być problemy ;) Po prostu fabrycznie podkręcili zegary, które bez najmniejszego problemu sam uzyskasz na tym MSI. Wgranie Biosu z gotowymi zegarami nie powinno Ci sprawić problemów. Zapraszam do tematu o GTX 460 . Skoro już wspomniałeś o podmanie chłodzenia to napisz czy masz zamiar dopiero je kupić czy już jakieś posiadasz? Nie zapominaj, że oprócz tego MSI HAWK ma lepszą sekcję zasilania, a przy wysokim OC to ma znaczenie.

Co do Xeona to tak naprawdę i7 860, który lepiej się sprawdzi w programach. ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem praktycznie tylko tego proponowanego przez Was Zalman CNPS10X Performa, z reguły zawsze korzystałem z BOX'owego dopóki wystarczał, a potem podmieniałem na proponowane ;) Ale pytanie, czy wejdzie do tego Anteca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja Advanced cholernie wysoka, wolałbym w tej cenie Sonatę Solo Antec' a, lub wspomnianego Fractala R2. Przemyślę to, w przyszłym tygodniu chciałbym już zamówić wszystko w esc.pl

Przemyślałem wszystko, nasunęło mi się kilka pytań:

Czy wybrany przeze mnie X4 955, nie będzie ograniczał GTX'a?

Na ile przyszłościowe są obydwa zestawy, który z nich jest bardziej przyszłościowy?

Czy odrzucając programy i benchmarkowe porównania, a pozostając przy grach, zauważę wielką różnicę między nimi? Chciałbym móc sprawdzić nowsze tytuły, zanim zakupię ich odpowiedniki na PS3 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi