oSiK Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam. Długa przerwa od tematyki komputerowej spowodowana notebookiem została zakończona, i powoli przymierzam się do zakupu kolejnego peceta skierowanego na obróbkę fotografii i grafiki, wizualizację danych (odwzorowania kartograficzne, mapy) i sporadycznie jakieś gierki - coś kooperatywnego z nowszych tytułów, i jakieś archaiczne tytuły pokroju pierwszych Settlersów czy ET lub UT. Chciałbym zmieścić się w dwóch tysiącach - ew. mogę dołożyć te dwie stówki na obudowę (z tego co pamiętam, to Sharkoon robił dobre budy). Przeglądałem proponowane zestawy, ale ciężko mi cokolwiek powiedzieć na temat który gna do przodu, a z którym styczność miałem jakieś 2,5 roku temu. Zależałoby mi także, na jakimś niedrogim monitorze - tutaj też zdaję się na was (chyba, że osobne zapytanie mam złożyć w dziale dot. ekranów). Czekam na wasze propozycje - nie jestem ukierunkowany pod daną platformę - i na Intelu, i na AMD pracowało mi się dobrze :) edit: Zebrałem do kupy podzespoły - jest ktoś w stanie ocenić zestaw? AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/ 555 zł AsRock M3A790GXH/128M /AMD 790GX, DDR3-1600/ 349 zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 370 zł Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179 zł Gigabyte Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI/DP 555 zł bequiet! PurePower L7 430W 199 zł Daje mi to 2207.00zł w esc.pl Obudowę znalazłem taką - troszkę przekracza budżet przeznaczony na budkę, ale wygląd i system chłodzenia sprawia, że aż chce się wydać kaskę! Obudowa Fractal Design Define R2 Kurier 5zł (984203426) - Aukcje internetowe Allegro Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Poszukaj testów procesorów w programach, których masz zamiar używać. Coś takiego powinno być wydajniejsze w programach. Asus P7P55D - 425 zł Core i5-750 - 699 zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 370 zł Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 179 zł Corsair 400W - 190 zł Do tego HD4850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Programy programami, a czy czasami będzie można pociachać w jakieś nowości? I jak wygląda to w przypadku ew. rozbudowy na przyszłość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 W nowsze gry pograsz na tej karcie. Zobacz testy w programach, których będziesz używał. Może PII X4 Ci wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Przeglądając testy PCMark Vantage i porównania wskazanego przeze mnie AMD i Twojego i5, praktycznie w każdym aspekcie wyprzedzają się nawzajem - Core i5 vs. Phenom II X4 CPU Review | Hardware Secrets - pod fotoszopem poziom praktycznie ten sam, ale przy innych programach Intel prowadzi. Nie widzę (albo nie umiem znaleźć) testów dla GIS'u czy chociażby Surfer'a, ale myślę że testy z modelowania 3D będą najbardziej odpowiednie dla porównania. Wielkich różnic nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Jeżeli uważasz, że 955 sobie poradzi to kup zestaw, który podałeś tylko sprawdź czy proc to C3 i kup np. M3A770DE + GTX 260. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Przy Gigabyte GeForce GTX 260 OC 896MB DDR3 /448bit/ DVI/HDMI i podanej przez Ciebie płycie, wychodzi 2222zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Piotr Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Jak chodzi o monitorek to zależy od ceny. Dobry jest dell 2209wa, ale moim zdaniem lepszy jest NEC EA231WMI. No ale niestety droższy. Jak monitor ma być dużo tańszy to już zostają tylko TNki. Stosunkowo nie drogi to już zależy co bardziej wolisz. Full hd na smieciastej TNce z kiepskimi barwami czy może lepszą matrycę, ale o mniejszej rozdzielczości. Ten nec to juz bardzo dobry monitor:). Ewentualnie za jakieś ~600zł wyrwiesz jakieś 22" na tn ale ja bym był za dellem. Przyjrzyj się rozdzielczości della bo to 1680 1050. Dla jednych za mało, dla innych ok. Jak coś to odpowiem na ewentualne wątpliwości. http://www.allegro.pl/item983682808_nowy_dell_2209wa_e_ips_3l_gw_fv_wysylka_gratis.html Aukcja wydaje mi się ok i przesyłka gratis:) Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez J.Piotr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Szczerze mówiąc, to monitor będzie ostatnią rzeczą jaką zakupię, bo po złożeniu komputera będę musiał się "chwilkę" posiłkować jakąś 15". Ten Dell, to dość ciekawa propozycja. Co do NEC'a, dobrze wspominam firmę - poprzedni ekran nie sprawiał (i z tego co wiem, do dziś nie sprawia) problemów z wyświetlaniem. Od filmów HD mam sprzęt av, monitor ma służyć typowo do pracy i gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Piotr Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 ten dell bedzie idealny chyba jednak:) No chyba że pojdziesz za ta cene w duza tnke tylko do gier ale ja tam wole ladniejsze kolorki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) Odświeżę temat po kilku miesiącach - części kompletnie nie ruszają z miejsca, a ja w końcu komputera nie kupiłem :) Czy wymieniony w pierwszym poście zestaw (obecnie 2038zł w esc.pl), spełni swoje zadanie w dalszym ciągu, czy coś należałoby wymienić? Budżet jaki mogę przeznaczyć, to coś w granicach 2200 zł. Grafikę chciałbym wymienić na GTX 460 od Palita - http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=29805 Edytowane 1 Października 2010 przez oSiK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) Xeon X3440 - 799 zł DFI P55-T3eH9 - 330zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 299 zł Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 155 zł Corsair 400W - 159 zł HD4850 lub dołożyć do GTX 460 768MB. Ewentualnie poczekać na obniżkę cen GTX'a. Tylko gdybyś kupił 460 i kręcił to lepszy zasilacz by się przydał. Edytowane 1 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 A ja złożyłem coś takiego, prosiłbym o rady - czy komponenty nie będą się "kłócić". Postawiłem na GTX460 w wersji 1GB, wydam sporo, ale nie widzi mi się wymiana sprzętu przez najbliższe lata :P AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz - 530zł AsRock M3A770DE - 230zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 299zł Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 155zł Gainward GeForce GTX 460 GoesLikeHell 1GB DDR5 256bit - 899zł OCZ StealthXStream2 500W - 220zł Jako buda - Antec NewSolution NSK4000B II - I TUTAJ PROŚBA- kierowałem się rozmiarem, pod biurkiem mam jedynie 43cm miejsca, chyba że postawię komputer na biurku - wtedy wysokość nie gra roli. Jeśli ktoś jest w stanie polecić coś lepszego, równie minimalistycznego (cudowny Fractal... :) - zachęcam :) Monitorek Samsung P2250 - marka w porządku, mam telewizor i androida - sprawują się ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Jeżeli masz zamiar grac sporadycznie to nie warto dokładać do karty oszczędzając na procesorze. W tej cenie MSI jest lepszym wyborem od Gainwarda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Dokładnie to ten model bierz ;). MSI GeForce GTX 460 Hawk 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI [N460GTX HAWK] - 899zł : Esc.pl Bardzo dobry potencjał OC. Na spokojnie idzie podkręcić do 950 mhz jak się dobrze trafi. No i chłodzenie wydajniejsze od tego Gainwarda. 8 fazowa sekcja zasilania. Edytowane 2 Października 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Nawet jeśli miałby przejść OC na podmienionym chłodzeniu? Jakoś nie mam przekonania do tego Xeon'a... MSI posiada mniejsze taktowanie rdzenia i pamięci, ale za to lepsze chłodzenie i porządny heat-pipe... A co z obudową, nie będzie stanowiła ułomnego elementu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) http://www.anandtech.com/bench/Product/108?vs=186 Edytowane 2 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) MSI posiada mniejsze taktowania, ale na Gainwardzie z tym chłodzeniem też za dużo nie powalczysz. Z MSI Hawk możesz być raczej spokojny o te 950 na GPU. Na gainwardzie zapomnij, że tyle wciągniesz. Nawet z 900 mogą być problemy ;) Po prostu fabrycznie podkręcili zegary, które bez najmniejszego problemu sam uzyskasz na tym MSI. Wgranie Biosu z gotowymi zegarami nie powinno Ci sprawić problemów. Zapraszam do tematu o GTX 460 . Skoro już wspomniałeś o podmanie chłodzenia to napisz czy masz zamiar dopiero je kupić czy już jakieś posiadasz? Nie zapominaj, że oprócz tego MSI HAWK ma lepszą sekcję zasilania, a przy wysokim OC to ma znaczenie. Co do Xeona to tak naprawdę i7 860, który lepiej się sprawdzi w programach. ;) Edytowane 2 Października 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Oglądałem praktycznie tylko tego proponowanego przez Was Zalman CNPS10X Performa, z reguły zawsze korzystałem z BOX'owego dopóki wystarczał, a potem podmieniałem na proponowane ;) Ale pytanie, czy wejdzie do tego Anteca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Wejdzie. Zobacz jeszcze CM 690 II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Wersja Advanced cholernie wysoka, wolałbym w tej cenie Sonatę Solo Antec' a, lub wspomnianego Fractala R2. Przemyślę to, w przyszłym tygodniu chciałbym już zamówić wszystko w esc.pl ______________________________________________________ Przemyślałem wszystko, nasunęło mi się kilka pytań: Czy wybrany przeze mnie X4 955, nie będzie ograniczał GTX'a? Na ile przyszłościowe są obydwa zestawy, który z nich jest bardziej przyszłościowy? Czy odrzucając programy i benchmarkowe porównania, a pozostając przy grach, zauważę wielką różnicę między nimi? Chciałbym móc sprawdzić nowsze tytuły, zanim zakupię ich odpowiedniki na PS3 :) Edytowane 3 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...