RAZOR Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 Chciałbym połączyć wszystkich chętnych sąsiadów w sieć z dostępem do NET'u, w związku z czym zwracam się do was z prośbą o pomoc. Obecnie w sieci podłączone są cztery osoby z mojej klatki schodowej (w sumie w moim bloku są cztery klatki) i od każdego pociągnięty jest kabel bezpośrednio do HUB'a u mnie w domu. Ponieważ nie chcę ciągnąć kabla do mnie od każdego sąsiada i dodłączać je pod jednego SWITCHA (20 port) mam do was pytanie : Czy mogę połączyć sąsiadów z każdej klatki shodowej do SWITCHA(HUBA) a następnie od tych SWITCH'y pociągnąć do SHITCHA w moim mieszkaniu do którego byłby podłączony komp-server z dostępem do NET'u. Wyglądało by to mniejwięcej tak: Sąsiedzi, po 4 na klatkę podłączeni do SWITCHA> SWITCHE z każdej klatki (4) > SWITCH u mnie w domu >komp z netem. http://hardline.fm.interia.pl/schemat.jpg .Nie wiem jeszcze czy użyję HUB'y czy SWITCH'e (kasa :( ) ale to chyba bez różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidD Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 bez problemuNaprawdę??? ale słyszałem, że kabel uplink do łączenia SWITCH'y nie powinien mieć więcej niż 2m, a SWITCHE na klatkach będą w odległości 30m od centralnego u mnie. Drógie pytanie - czy będzie różnica(poza prędkością) między HUB'em a SWITCH'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hts Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 No wiec ja mam cos podobnego. Wszystko na switchach i chodzi bardzo ladnie. Switch nie sieje tak jak hub i pracuje przez to wydajniej. Switch ma tablice MAC (chyba tak to sie pisze) gdzie zapisuje adresy IP i przez to nie rozsiewa pakietow na kazdy port jak hub. Pozdrawiam :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 @schemat : czerwone mozesz dac spokojnie huby , natomiast zielony powinien byc switch, aczkolwiek roznice cenowe hub/switch sa na tyle male ze wszedzie mozesz switche wpakowac predkosc huba jest minimalnie wieksza do momentu 4-5 userow na huba ,natomiast w przypadku ew. przyszlej rozbudowy lepszym rozwiazaniem bedzie switch uplink moze miec >2m ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 Dzięki!!! Skoro uplink może mieć 2m to jak mam je połączyć na 30m???? czy muszę wszystkie kable do mnie ciągnąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 nie rozumiem pytania podlacz tak jak na pierwszym schemacie....a jak ci nie pasuje to zawsze mozesz podlaczyc w ten sposob : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 nie rozumiem pytania podlacz tak jak na pierwszym schemacie....a jak ci nie pasuje to zawsze mozesz podlaczyc w ten sposob : Chodzi mi o to na jaką długość mogę ciągnąć kable łączące switche miedzysobą. np te co ty dorysowałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 Poradźcie mi też prosze które łącze <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> (w sieci będzie około 20 osóB) DIALOG DIALNET S 2000 http://www.dialog.pl/dialog/internet/inter...ernet.php?id=16 lub TP - łącza asymetryczne ADSL o przepustowości 512 kbit/s i 1 Mbit/s http://www.telekomunikacja.pl/biznes/df/te...telefonia/isdn/. nadają się??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 Chodzi mi o to na jaką długość mogę ciągnąć kable łączące switche miedzysobą. np te co ty dorysowałeś.w teorii: 1000baseT - 100m 100baseT - 100m Twisted 10baseT - 100m 10baseT - 305m 10 base 2 - 185m 10 base 5 - 500m w praktyce +/- 10% od tej dlugosci w zaleznosci od otoczenia w jakim biegnie kabel ten dialog 2Mbps co mowisz kosztuje 3.616,60/mies a dsl 1Mbps w tepsie niecale 700 imo wez tepse jak nie bedzie wystarczalo to wezmiesz drugi mbit i rozbijesz ruch na 2 lacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 A co do tej lini od TePsy to co oznacza "Linia cyfrowa ISDN 30B+D to podstawowy dostęp do sieci ISDN, bazujący na strukturze 30B+D, oferującej 30 kanałów B o przepustowości 64 kbit/s oraz jeden kanał sygnalizujący D, o przepustowości 64 kbit/s." Znalazłem to w opisie tego łącza i niezabardzo kumam o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidD Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 Raczej nie opłaca się w twoim przypadku brać ISDN'a... :? ISDN jest to oczywiście cyfrowa linia telefoniczna (kable te same co analogowa). Są dwa rodzaje ISDN'a różniące się liczbą kanałów: 2B+D oraz 30B+D, gdzie: B - kanał o przepustowości 64 kbit/s D - kanał synchronizacyjny na potrzeby operatora - synchronizacja kanałów i te sprawy... Kanały mogą działać niezależnie,. Przepustowość 30B+D to 64 kbit/s * 30 kanałów = ~2 mbit/s, przepustowość 2B+D to 64 kbit/s * 2 kanały = 128 kbit/s Coś jeszcze niezrozumiałego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Dzięki daviD. Wszystko jasne, ale w takiej sytacji co mam <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> dla 25 (może nawet 32) osób??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidD Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Najbardziej opłaca się od tepsy Internet DSL 1mbit, choć na 30 osób może być trochę mało - zależy od tego, co będą robili userzy :wink: . Można spróbować ew. drugi DSL na innej linii (u zaprzyjaźnionego usera?) i podzielić pod Linuxem ruch na dwa łącza 8) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fala Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Wracajac do uplinka, to sprawdziłem na moim pudełku od switcha. Są tam 3 modele z których 1 ma uplinka do 2m, a pozostałe do 100. No ale to najtańszy switch jaki był jakis czas temu na rynku (eusso), wiec teraz pewnie wszystkie maja 100m, ale radze sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Dzięki, Dzięki, Dzięki teraz już powinienem sobie poradzić. POZDRO dla wszystkich którzy zechcieli mi pomóc. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...