Skocz do zawartości
zavader

JAKIE MACIE CHŁODZENIE NA GRAFIKĘ ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Piszcie o swoim chlodzeniu na grafike! Opinie, przemyslenia, refleksje :D Mam tez pytanie co do ZM80A-HP ->Czy ktos juz probowal tego kombajnu? Chce to sobie kupic bo podobo chlodiz swietie (choc drogie -120 zł) Ktos mi moze cos powiedziec na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasywne rulez. wiatraki 4x4 robią nieproporcjonalnie więcej hałasu w stosunku do generowanego przepływu powietrza. ja mam co prawda ciut starawą kartę ;) ale mod na pasywne chłodzonko - radiator od p75 i cisza.

btw. nie szkoda Ci kaski na zalmanka? skołuj duży radiator (polecam te od p75 - 50x50x23) a jak będzie mało to gdzieś w okolicy 80x80@5v i będzie na pewno cisza i do r9000 pro raczej styknie (siakeś 25 zet vs 100 za zalmanka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRUCE

tych radiatorkow na pamieci sam nie wyciales,co?

fajne sa,ale pewnie z 5pln za sztuke :(

na WGK to duzo chca za takie bajery ,wole wolumen,tylko samemu ciac trzeba i nie ma takiego efektu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator od Durona w miare duży + wentylator 6x6 puszczony na 5V. Ten wiatraczek i tak jest niepotrzebny bo karta działa bez problemów na samym radiatorze. Na pamięci mam już wycięte radiatory ze starego radiatorka od 486, ale jakoś narazie nie chce mi się ich zakładać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRUCE

na WGK to duzo chca za takie bajery ,wole wolumen,tylko samemu ciac trzeba i nie ma takiego efektu

juz kilka razy pisalem, ze sam wycialem :]

i tez psialem ze z radia od jakiegos p mmx i, ze kupilem na wolumenie w zlomie za zlotowke ze sprawnym wentylem z przelotka......

;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRUCE

i tez psialem ze z radia od jakiegos p mmx i, ze kupilem na wolumenie w zlomie za zlotowke ze sprawnym wentylem z przelotka......

;]

tzn. ze musialy byc naciecia w poprzek zeberek,bo kolorek jest caly na zeberkach,tylko przy podstawie srebrny

OK dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator od 400+cooler od keszeni HDD(pod wiatraczek podlozone podkladki sprezynowe dla uzyskania kąta w celu chłodzenia pamiątek)

GF4 MX 440 Gpu250@300pamiatki 332@362(jak narazie bez problemów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRUCE

;]

tzn. ze musialy byc naciecia w poprzek zeberek,bo kolorek jest caly na zeberkach,tylko przy podstawie srebrny

OK dzieki

ciecia byly zarowno pion. , jak i poziome :)

ale mam bardzo fajne breszczoty...notabene niebieskie :)

hyhy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zavader, polecam topic "Galeria GFX"; szkoda, że się trochę nie przyjął, ale kilka fotek jest.

U mnie na pamiątkach radiatory 4cm, rdzeń standardowy radiator+ wiatrak 5x5 cm, po drugiej stronie rdzenia cooler z P100MMX na taśmie samoprzylepnej (szczęściem PCB gładkie) Dzięki temu mem=200@250(265 też idzie, ale się boję :) ), mem=167@210

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe radiator od celiny BOXOWY i duze radiatoy na pamieci - w podpisie max jaki wyciagnalem ale bedzie wiecej - chyba jeszcze obetne conieco radiatorki i na termopox skleje albo jakis zaczep zrobie - zamontuje jescze radiator na 2 strone gpu bo sie strasznie grzeje :(((((

szkoda zenie mam cyfraka to bym zdjecie walnal

aha wszytsko to chlodzi wentyl 100x100 @ 12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volcano 7+

Standartowe ramsink'i na ramach (do wywalenia, prostowane i mocowane za pomoca srob)

wszystko owiewane z przodu karty sunonem KD1212PMS1-6A ^^ z tylu przewiew od wentylka 80mm ^^

Grafa @ 400 @ 590 core, memy 800 @ 1100 (bedzie wiecej ^^)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wrzuciłem coś takiego

Dołączona grafika

radek teraz biega bez problemu na 380/680 (max jaki miałem 395/690) z standartowych 275/540 :)

mozesz napisac cos wiecej na temat montazu tego coolera? jakie sruby dales? paste? jakies zdjecia mozesz wrzucic ?

Tez postanowilem zmienic wiatrak na moim radku i zastanawiam sie na jaki. Widze ze niezle ci sie kreci wiec moze zdecyduje sie rowniez na ten model...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wrzuciłem coś takiego

Dołączona grafika

radek teraz biega bez problemu na 380/680 (max jaki miałem 395/690) z standartowych 275/540 :)

mozesz napisac cos wiecej na temat montazu tego coolera? jakie sruby dales? paste? jakies zdjecia mozesz wrzucic ?

Tez postanowilem zmienic wiatrak na moim radku i zastanawiam sie na jaki. Widze ze niezle ci sie kreci wiec moze zdecyduje sie rowniez na ten model...

Wlasnie Raptor dawaj fotki. Coolera na Radku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tmp i SpiderMan - fotki będą jak porzycze od kumpla cyfraka, śróbki M3, gwintownik i 3 wiertła - wszystko w obi kosztowało 20zł - zemontowałem stary, przyłożyłem nowy, i od "tylniej" strony zanaczyłem przez otwory miejsca do wiercenia na coolerku, potem tylko mała korekta (czy rozstaw dobry) - no i tu był mały błąd bo nie miałem karty pod ręką i cooler jest obrócony o jakieś 3-5st. - potem przykręcić i po sprawie. Miałem problem bo mój radek ma rdzen niżej niż ramka, wiec użyłem folii aluminiowej (tak 4 warstwy) żeby dobrze dotykał coolera - do tego pasta biała. zdiecia soon :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem radiator i stary wentyl(od jakiegoś p100),radiator pociołem i wyszlifowałem(od spodu papierem wodnym i polerką do paznokci),przykleiłem je na zwykłej taśmie dwustronnej(coś tam daje ale teraz czekam na taśmę termoprzewodzącą od Rosio)wentyl położyłem na rdzeniu z drugiej strony na nużkach dystansujących(wcześniej obkleiłem go tak żeby dmuchał na radia-zakleiłem poprostu dwa boki taśną izolacyjną) i kręci sie gpu 250@300 i pamiątki z 460@580,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chce sobie albo:

1. Sam wyciąć radiatorki z jakis starych i je przykleic (czym?)

2. Zamowic Zalmana 80A-HP (choc drogie jak diabli)

na razie standortowe chlodzenie (choc jak dla mnie za bardzo sie grzeje:( Choc wole sobie troszke wiecej uzbierac i kupic cos mocnego niz trzy razy wymieniac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chce sobie albo:

1. Sam wyciąć radiatorki z jakis starych i je przykleic (czym?)

2. Zamowic Zalmana 80A-HP (choc drogie jak diabli)

na razie standortowe chlodzenie (choc jak dla mnie za bardzo sie grzeje:( Choc wole sobie troszke wiecej uzbierac i kupic cos mocnego niz trzy razy wymieniac...

proponuje zrob wc na grafe taniej wyjdzie i wogle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi