Skocz do zawartości
Gość x_EP

Dobrze schłodzić i7 s1366, wc może być głośne duże i brzydkie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ludki o/

Czytałem tutaj niejeden temat lecz każda prawie osoba wybiera zestaw pod kątem: "żeby mi pompka zmieściła się w obudowie",

"aby chłodnica była takiej i takiej wysokości", "żeby było ładne bo tak lubie". Mnie takie rzeczy całkowicie nie interesują stąd w moim wypadku może pojawią się normalnie nie spotykane za często typy?. Bardzo by mi pomogło aby wasze propozycje były z jakimiś linkami.

Jedno co chce aby wszystko sie trzymało razem aby co jakiś czas zanieść komputer do garażu przedmuchać kompresorem, a czy pompa będzie w obudowie czy na obudowie, czy chłodnica duża czy mała czy różnego koloru mnie to obojętnie bo sobie przerobie bude tak jak będzie trzeba, a jak buda będzie zła to ostatecznie skołuje trochę grubszej blachy i sobie coś podokręcam albo dospawam.

Ogólnie to nie jestem fanem ładnie wyglądających świecących w 20 kolorach pozłacanych niklowanych obudów, mój komputer wygląda tak (troche sobie kidyś powycinałem z budy dremelem co było niepotrzebne):

Imageshack - dsc00652xd.jpg

Imageshack - dsc00653pm.jpg

Nie mam obecnie kasy i ogólnie nie chciałbym na to wydać za dużo, ale chce wiedzieć w co powinienem celować, w jakie elementy, jak to będzie cenowo wyglądać aby wiedzieć ile muszę odłożyć.

Zasadniczo tematem jest chłodzenie proca ew pwm, lecz aby zestaw miał niezły zapas, mógł teoretycznie pociagnąć caly komputer w przyszłości.

Potrzebuje typ jakiegoś wydajnego bloku na cpu, nie musi być ładny, nie musi się świecić, po prostu ma być efektywny. Nie wiem czy są bloki na sekcje zasilania do mojej dfi i czy ogólnie warto, widziałem raz coś takiego do T3eH8 ale pewnie kosztuje krocie zresztą chyba najważniejszy jest blok na cpu czy tak?.

Pompka - nie musi być cicha bo ostatecznie komp i tak będzie na korytarzu za drzwiami. Nie musi być mała, ma być mocna, może jakaś krajowa produkcja. Może dwie pompki? Chłodnica - jakaś przyszłościowa czyli duża powierzchnia z odpowiednimi kroćcami. Może być kwadratowa, moze prostokątna, obojętnie, najważniejsze aby była duża i dobrze chłodziła :) Pamietam że powinna być z tego samego materiału co blok(i) więc chyba miedziana.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Edit:

Aha mam kiepski wzrok, takiego tematu raczej nie było tu wcześniej ale jeśli tak to przepraszam jeśli złamałem jakieś regylaminy czasem jestem ślepy.

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzaj na 2.66 z vcore 1.2, vtt 1.4 i vdimm 1.725 takie tempy - coś musiało źle siąść - na identycznym procku, chłodzeniu i pamięciach przy 4.2G 1.32V, 1.375V VTT i Vdimm 1.66 miałem max 80st.C.

coś nie tak z twoim kompem - pamiątki na 1.35V vtt i 1.65V vdimm powinny bez zająknięcia śmigać

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzaj na 2.66 z vcore 1.2, vtt 1.4 i vdimm 1.725 takie tempy - coś musiało źle siąść - na identycznym procku, chłodzeniu i pamięciach przy 4.2G 1.32V, 1.375V VTT i Vdimm 1.66 miałem max 80st.C.

coś nie tak z twoim kompem - pamiątki na 1.35V vtt i 1.65V vdimm powinny bez zająknięcia śmigać

Dzięki, nie ukrywam zmotywowałeś mnie do szukania problemu (rozwiązanie http://forum.purepc.pl/findpost-t285079-p3493051.html)

W każdym razie i tak chciałbym się dowiedzieć co do pytania o WC

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wc to też się przymierzam do wodowania mojego kompa - na dzień dobry proc - potem grafa

opisze ci co planuje

chłodnica - na razie jedna duża 3x 120mm na topie budy - grubość 5-6cm

choć myśle o 2giej wersji - 2 układy - cpu/mb jeden i grafa/grafy 2gi - wtedy na topie chłodnica 3x120mm 3-5cm grubości i 2ga 2x120 5-6cm grubości dla gpu

coś podobnego to takiego układu

Dołączona grafika

pompka będzie liang dcc, blok cpu Apogee XT, wentyle 120mm 800-1000rpm push&pull, rez 5.25" z uchwytem na pompkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi