Skocz do zawartości
aqlla

Chieftec 420W & Epox 8RDA+

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do wszystkich ktorzy maja podobna konfiguracje, otoz jakie macie napiecie +5V na plycie na tej zasilce lub Chieftecu 360W. U mnie w biosie i USDM pokazuje 4.95 - 4.97. FSB i pamiecie ida na 166, jak dam na 200 to napiecie jeszcze troche spada o ile pamietam nawet momentami do 4.88. Myslalem ze jak wywale tyle kasy na zasilke to bede mial spokoj z napieciami a tu taki shit. Czy taka sytuacja jest normalna przy takiej zasilce czy moze jest walniety i mam go reklamowac? Podajcie swoje napiecia +5V, dodam ze reszta napiec jest bardzo stabilna, acha zasilka ciagnie dodatkowo tylko 2 wentyle cooler master neon led blue ale chodza i tak narazie na 12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grinch, powiedz mi czy jest mozliwosc ze Epox przeklamuje napiecia a w rzeczywistosci jest ono wyzsze? Nie mam cyfrowego miernika zeby nim sprawdzic napiecia a do tego zastanawiam sie ostatnio jaka ja mam pewnosc ze mam prawdziwego Chiefteca 420W :lol: Kupilem go w Angela razem z buda ale procz naklejki na nim nie wiem jak go sprawdzic ze to jest ta wlasnie zasilka. W sumie dokladnie mu sie nie przygladalem i nie wiem czy moge go otworzyc czy nie utrace gwarancji. Moze mi cos podpowiesz? Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm przekłamania, neiwiem nie słyszałem o owych przypadkach. Wydaje mi się że Epox całkeim sensownei pokazuje te napiecia. Mowie Ci sprawdz na innym sprzecie jak to trybi i nei bedzie watpliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam posiadam zasilacz chiefteca 360W. Tez mam problemy z +5v, na asus probe pokazuje mi 4.91 i to bez stresow. Jezeli chodzi o oryginalnosc to sadze ze tak poniewaz rozbieralem go juz i wyglada bardzo solidnie od wewnatrz. Jezeli chodzi o te napiecie jest to dosyc niepokojace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to nie jest tak, ze w zaleznosci od tego co ma sie w kompie napiecia spadaja ;) - mam bude englitha, zasilacz sirtec 300W i na poczatku mialem 4,99V-5,02V, dolozylem troche wiatrakow ;), nagryware, radka 9100 i mam 4,90 a w stresie 4,80 (wszystko speedfan), ale nie wiem czy to ma jakis zwiazek :))

pytanie mam jedno - za co odpowiedzialne jest napiecie 5V...? :) bo reszta napiec w zajebistym porzadku ;)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno male pytanko, jak to jest z tym drugim wentylatorem? ja mam go skierowamego w dol , niby ma odprowadzac ciepelko z nad procka chociaz w mojej budzie przegroda nad procesorem skutecznie to uniemozliwia ale ostatnio gdzies w sieci widzialem zdjecia takiego zasilacza z wentylatorem skierowanym do gory, wiec jak to jest z tym polozeniem zasilacza, wentylem w dol czy w gore?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to nie jest tak, ze w zaleznosci od tego co ma sie w kompie napiecia spadaja ;) - mam bude englitha, zasilacz sirtec 300W i na poczatku mialem 4,99V-5,02V, dolozylem troche wiatrakow ;), nagryware, radka 9100 i mam 4,90 a w stresie 4,80 (wszystko speedfan), ale nie wiem czy to ma jakis zwiazek :))

pytanie mam jedno - za co odpowiedzialne jest napiecie 5V...? :) bo reszta napiec w zajebistym porzadku ;)

pzdr

5V jest odpowiedzialne za dostarczanie voltage na procesor.U mnie jak procek buja tak jak w podpisie to mam 4.9-4.89V.Niby to jest jeszcze tolerancja ale też mnie to nie pokoi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pzdr

5V jest odpowiedzialne za dostarczanie voltage na procesor.U mnie jak procek buja tak jak w podpisie to mam 4.9-4.89V.Niby to jest jeszcze tolerancja ale też mnie to nie pokoi :)

mam 4.91 w tym momencie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor ciagnie z 12V - przecierz jest dodatkowa wtyczka z 12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor ciagnie z 12V - przecierz jest dodatkowa wtyczka z 12V

a powiedz mi jeszcze gdzie sieznajduje ta dodatkowa wtyczka??Bo u mnie na mobo takowej niema :) Wieć p[roc ciągnie moc z 5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Portal ,wiesh malo ktora plyta pod AMD ma dodatkowe zlacze DLA P4 :D ,niektore maja ale to rzadkosc.Proc ciagnie z 5V.

Co do napiec ,proc na 2350 ,Vcore 1.7v, obciazenie primem w standardowym kompie (2 dyski,nagrywka, 8500, audiigy i etc.)

Stan 5v = 4.84v

"Na luzie"

Stan 5v = 4.92v

Zasilacz Feel "ciezki sku*wysyn" ;D 300W ,dalem 75zl i byl to chyba jeden z moich najlepszych zakupow do kompa :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt jak w podpisie - Chieftec 420DF - do tego jeszcze 4fan + WD 80GB 7200 8MB Cache + IBM 40GB 7200 + DVD + CDRW

+5 idle 4,97 stress 4,91

+12 idle 11,91 stress 11,97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nich się wypowiedzą ludzie którzy mają Chiefteci 420W porządnie obciązone - bo chce wymienić swoją 360W na 420 - jest na granicy stabilności -> 5V->4.75 i 12V>12.70V.

Przed wymiana zmierz napiecia miernikiem cyfrowym

U mnie na Gigabyte program tez zle wskazuje na piecia - zaniza, zas gdy zmierzylem miernikiem ( dwoma dla epwnosci) napiecia bylo wporzadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nich się wypowiedzą ludzie którzy mają Chiefteci 420W porządnie obciązone - bo chce wymienić swoją 360W na 420 - jest na granicy stabilności -> 5V->4.75 i 12V>12.70V.

przy 2.5GHZ nie spadlo mi 5V ponizej 4.8V, 12 nie pamietam.

ogolni ena 2GHz 5V > 4.89-4.95V ale wraz z kreceniem prawei sie nie obniza.

co do 12V, to MBM w tej chwili pokazuje zakres od 11.9 do 12.10 przy ustawieniu 12x166@1.45V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawilem wczoraj fsb na 200, procesor na 1.625 i +5V znow spadlo do 4.89 - 491.

Widac roznie jest z tymi zasilkami, wiekszosc ma na 360W przy obciazeniu nawet powyzej 5V, ja na swojej 420 nawet bez krecenia nie przekraczam 5V o ile pamiatam wtedy jest 4.99

Raptor nie wiem czy jest sens zebys wymienial swoja zasilke na 420 choc u ciebie 4.75 to juz jest granica tolerancji.

VIZZARD rozbierales juz swoja zasilke? ja wczoraj swoj otworzylem, fakt jest bardzo "solidny" w srodku porownujac go do mojego starego, potezne radiatory do chlodzenia no i ta jego waga, heh ciezki skubaniec, ale wracajac do tematu, z boku jest tam taka mala plytka a na niej jest "podkowka do regulacji tylko nie wiem czy to wlasnie ona sluzy do regulacji napiec i oczywiscie jest zaplombowana jakims zielonkawym lakierem wiec narazie nie ruszam, najpierw musze zrobic pomiary miernikiem.

teraz pytanie czy wie ktos do regulacji czego ona sluzy? Czy jest to faktycznie regulacja napiec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no u mnie@ Enlight 300W

3,3v - 3,38 niezaleznie od obciazenia

5v - 5,00 - 5,05 -||-

12v - 12,00 - 12,19 a pod obcazeniem czasem skoczy na 12,31

mierzone cpu coolem podczas kopiowania po dysku i procesowania :-)

mam i male pytanie mianowicia minusy mam chyba kosmosu :lol:

-5v ma -1,9 (TAAA!)

-12v ma 10,1

wiem ze po drodze jest jeszcze plyta no ale..

Komp hmmm niezawieszalny :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no u mnie@ Enlight 300W

3,3v - 3,38 niezaleznie od obciazenia

5v   - 5,00 - 5,05 -||-

12v - 12,00 - 12,19 a pod obcazeniem czasem skoczy na 12,31

mierzone cpu coolem podczas kopiowania po dysku i procesowania :-)

mam i male pytanie mianowicia minusy mam chyba  kosmosu  :lol:

-5v ma -1,9    (TAAA!)

-12v ma 10,1

wiem ze po drodze jest jeszcze plyta no ale..

Komp hmmm niezawieszalny  :twisted:

co do minusó to mam takie same :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawilem wczoraj fsb na 200, procesor na 1.625 i +5V znow spadlo do 4.89 - 491.

Widac roznie jest z tymi zasilkami, wiekszosc ma na 360W przy obciazeniu nawet powyzej 5V, ja na swojej 420 nawet bez krecenia nie przekraczam 5V o ile pamiatam wtedy jest 4.99

Raptor nie wiem czy jest sens zebys wymienial swoja zasilke na 420 choc u ciebie 4.75 to juz jest granica tolerancji.

VIZZARD rozbierales juz swoja zasilke? ja wczoraj swoj otworzylem, fakt jest bardzo "solidny" w srodku porownujac go do mojego starego, potezne radiatory do chlodzenia  no i ta jego waga, heh ciezki skubaniec, ale wracajac do tematu, z boku jest tam taka mala plytka a na niej jest "podkowka do regulacji tylko nie wiem czy to wlasnie ona sluzy do regulacji napiec i oczywiscie jest zaplombowana jakims zielonkawym lakierem wiec narazie nie ruszam, najpierw musze zrobic pomiary miernikiem.

teraz pytanie czy wie ktos do regulacji czego ona sluzy? Czy jest to faktycznie regulacja napiec?

Nie, nie rozbierałem - na razie nie będę bo choć napięcia trochę odbiegają to jeszcze się mieszczą w normie. Jak dołożę jeszcze jeden HD lub będę cisnął więcej mojego AXP, a napięcia osiągną poziom graniczny to się pomyśli. Jednak jakbyś się czegoś dowiedział na temat tej regulacji na płytce to daj znać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OFFTOPIC

ja na codeshicie mam teraz 4,87 a fuull load 4,76

core 1,74

vcore2 2,46

3,3 v - 3.22

ja mam jakieś syfskie napięcia może przez to na defaultowym 133/133 wiesza mi się w grach??? i nawet w windzie

muszę jechać na tym co w podpisie a i tak się czasami zawiesi w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm przekłamania, neiwiem nie słyszałem o owych przypadkach. Wydaje mi się że Epox całkeim sensownei pokazuje te napiecia. Mowie Ci sprawdz na innym sprzecie jak to trybi i nei bedzie watpliwosci.

Epox 8RDA+ v1.1 + FSP300

Odczyt 5V płyta - 4.91 - 4.95 V

Odczyt 5V miernik - 5.02 - 5.05 V

tak samo zaniżony jest odczyt 12 V :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...