yooguruto Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Mam pytanie bezpośrednio dotyczące tematyki topicu, aczkolwiek może się przyjmie na forum :) Lece w poniedziałek liniami Ryanair i mam pytanie dotyczące samej linii, ewentualnie praw jakie ma pasażer. Oczywiście moje obawy i pytania zrodziły się z powodu grymaśnego wulkanu. Moja trasa to Wrocła-Bruksela-Hiszpania. I teraz pytania: 1. Jeśli lot się nie odbędzie, to czego mogę się spodziewać? Automatycznego przebukowania lotu na najbliższy termin? Czy może dostane jakąś informację, bo w końcu zmiana daty lotu może teoretycznie w ogóle uniemożliwić mi planu o wylocie z kraju. Wtedy rozumiem ze będę musiał się upominać o zwrot pieniędzy za bilety? 2. Jeśli dolece do Brukseli ale z opóźnieniem uniemożliwiającym mi planowy lot Bruksela - Hiszpania, to co wtedy? Nie latam dużo, językowo na lotniskach w pkt informacyjnych sobie poradzę, aczkolwiek wole być już w kraju przygotowany na ewentualne niespodzianki, stąd zapytanie do osób, które latają i są obeznani. Dzięki. Pozdrawiam Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez yooguruto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) o ktorej masz / miales leciec? Ryanair do poniedziałku odwołuje większość lotów- Onet.pl - Wiadomości -16.04.2010 + zwrot pieniedzy Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 O 8.00PM. Mam nadzieje ze pogoda/wiatr bedzie mi przychylny. Ciekawe jak RA to rozwiaze. Loty maja tanie bo praktycznie pasazer zalatwia sam wiekszosc rzeczy, wlacznie z drukowaniem kart pokladowych, a polaczenia na ich infolinie sa astronomicznie drogie, tak samo jak wprowadzanie jakichkolwiek zmian w rezerwacji biletu, ktore juz podlegaja kosztom uslugowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 2. Jeśli dolece do Brukseli ale z opóźnieniem uniemożliwiającym mi planowy lot Bruksela - Hiszpania, to co wtedy?Jeśli obydwa loty są Ryanair, to zaczekają. Jeśli nie, to nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Jeśli obydwa loty są Ryanair, to zaczekają. Jeśli nie, to nie. Nie. W Ryanie nie ma lotów łączonych. Każdy lot to osobny bilet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 :/ No to w takim przypadku czeka mnie 48h czekania na lotnisku. Ale ale ... najblizszy kolejny samolot moge zlapac na starym bilecie, czy bedzie pier87*&^ z kolejnymi rezerwacjami przez telefon, jak myslicie? Sama sytuacja ze trzeba byloby dzwonic, placic dodatkowe oplaty zwiazane z realizacja rezerwacji przez Ryana nie napawa optymizmem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Już niedługo w tych liniach będzie trzeba pedałować, choć myślę, że ominie Cię ta atrakcja :wink: Acha, Pan O'Leary już nawet kasuję za toaletę :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Oby to szybko się uspokoiło. Za niedługo też planuje wylot, ale do Kanady przez Warszawa <> Heathrow<> Toronto i oby obyło się bez niespodzianek. Mimo wszystko bezpieczeństwo jest najważniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 najblizszy kolejny samolot moge zlapac na starym bilecie, Sytuacja z wulkanem jest wyjatkowa i trudno powiedziec jak to moga potraktowac. W normalnych warunkach masz po prostu spoznienie na lot i nie przysluguje Ci nic z tego tytulu. Czy uwzgledniliby twoje roszczenia w zwiazku z wczesniejszym lotem - ktory bylby sprawca opoznienia - nie wiem. Ale nawet jezeli, to ciagneloby sie to pewnie pare tygodni; normalna procedure reklamacyjna musialbys uruchomic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Spóźnienie to spóźnienie, mimo że spowodowane lotem u tego samego przewoźnika. Taki urok latania tanimi liniami w ktorych loty trzeba łączyć samodzielnie. @yoogoruto, nie ma najmniejszej możliwości żebyś poleciał na starym bilecie - musisz przebookować lub poprosić o zwrot kosztów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 (edytowane) no offence, ale wez namiot xD Brytyjscy naukowcy przestrzegają jednak, że jak na razie nie da się precyzyjnie określić kiedy zakończy się erupcja wulkanu. Ostatnia większa erupcja, do której doszło w 1821 roku, trwała aż dwa lata. I ogolnie przygotuj sie na dluugie wakacje ;) Edytowane 17 Kwietnia 2010 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) Jesli wylece juz z Polski to mysle ze dalej nie bedzie problemu. Na lotnisko na pewno pojade zeby do konca czekac na decyzje czy sa loty czy tez nie. Jesli odwolaja moj lot to planuje brac pewien last minute na srode. Tylko ze kasa jest na ta chwile zamrozona na koncie Ryanair. Wiecie moze jak wyglada sprawa zwrotu kasy i ile ona moze trwac? update: http://mlecznepodroze.pl/2010/04/17/odwolany-lot-z-powodu-wybuchu-wulkanu-zobacz-jak-odzyskac-pieniadze-od-linii-lotniczej/ http://www.radarvirtuel.com/ szlag! Spóźnienie to spóźnienie, mimo że spowodowane lotem u tego samego przewoźnika. Taki urok latania tanimi liniami w ktorych loty trzeba łączyć samodzielnie. @yoogoruto, nie ma najmniejszej możliwości żebyś poleciał na starym bilecie - musisz przebookować lub poprosić o zwrot kosztów. A jak sie przebookowuje? :) Jesli warunki zmienilyby sie w czasie mojego lotu do brukseli, to mam nadzieje ze jest to bezproblemowe i wszystkiego dowiem sie w informacji na lotnisku i ze jest to zalatwiane od reki, hm? Noi jeszcze kwestia najgorsza, ile kosztowaloby mnie takie przebookowanie. Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez yooguruto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Skoro jest już taki temat to spytam. Może mi ktoś powiedzieć jak to jest z tymi lotami w np. RyanAir? Znalazłem coś takiego: Kraków -> Nottingham -> Kraków za 78 zł z opłatami lotniskowymi, wylot w czwartek, powrót w niedzielę. Gdzie tu jest haczyk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Jeśli masz odwołany lot to masz trzy opcję. Pierwsza to przewoźnik proponuję Ci inny lot, druga Ty wybierasz inny lot (bez względu na to czy droższy czy tańszy), trzecia oddają Ci kasę. Tak przynajmniej jest w Wizzair, a co tam szalony Irlandczyk wymyślił u siebie tego nie wiem :) Co do "przebookowania" to zrobisz to przez internet, telefon lub na lotnisku. Takie "przebookowanie" jest oczywiście wolne od opłat ponieważ jest nie z Twojej winy :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) Należy skonatktować się z przewoźnikiem - najlepiej przez infolinię i powiedzieć, który z wariantów wybierasz (zwrot kasy vs przebookowanie). W tym przypadku koszt powinien być zerowy, ponieważ taka konieczność nie wynika z Twojej winy. Jednak należy brać poprawkę, że to low cost i może chociaż próbować pobrać jakaś śmieszną opłate - gdyby tak było, to najprawdopodobniej niesłusznie. Niesłusznie zakładasz, że będą wolne miejsca w następnym locie. Jeśli rzeczywiście zajdzie potrzeba przebookowania, to nie będziesz jedynym chętnym do wykonania takiej czynności, niekoniecznie również pierwszym w kolejce. --edit-- Jak widać pisałem posta wyjątkowo długo - pozdrowienia dla chemicznego:) -edit1-- @Puma, obecnie najtańszą opcję biletu powrotnego widzę w czerwcu za 120 PLN. 2 x 39 za bilet. 2 x 21 za odprawę online. Warto jednak pamiętać, że jest to 'cena netto'. Bez uwzględnienia opłaty za bagaż rejestrowany, ubezpieczenia i opłaty za płatność kartą debetową/kredytową. Pierwszej i drugiej można uniknąć rezygnując z tych opcji. Trzecia natomiast wymaga płatności kartą masterCard PrePaid - w PL wydaje taką jedynie BZ WBK. Zdarzają się promocje, gdzie nie jest pobierana opłata za odprawę online. Wtedy można lecieć za jeszcze mniejsze pieniądze. Chociaż obecne ceny 20 - 40 PLN, to i tak dużo z tym co było kiedyś, np. 0,1 PLN, 1 PLN, 1 EUR, itp. Dla zainteresowanych podróżami tanimi liniami polecam: fly4free.pl oraz tamtejsze forum lotnictwo.net.pl z subforum "Promocje LCC i tradycyjne" pasazer.com Będąc wystarczająco elastycznym można zwiedzić spory kawałek świata w ten sposób. Potrzeba trochę odwagi, umiejętności organizacji i czasem zrezygnowania z luksusów. Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez narcyz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Sluszne uwagi Panowie ... Czyli w praktyce pewnie bedzie to wygladac tak ze nastepny przyslugujacy mi lot bedzie pewnie pare dni pozniej, jak nie w przyszlym tygodniu (nie ma sporo lotow do gran canarii). Co w takiej sytuacji? Zwrot kasy trwac bedzie pewnie ok 2 tygodniu. Bede skazany na siebie w sensie musze wykupic bilet powrotny do polski bo nie mam zamiaru koczowac na lostnisku do nastepnego lotu? Czy moze cos mi jeszcze przysluguje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 W tym przypadku więcej nie przysługuje - jedynie 2 już wspomniane ewentualności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) k**** "UBIEGANIA SIĘ O ZWROT ONLINE: Klienci, którzy są zarezerwowane na każdym z poniżej lotów, którzy chcą zrezygnować i żądać pełnego zwrotu niewykorzystanych na lot (s) może to zrobić bezpośrednio klikając na poniższy link i podając wymagane dane. Zwroty będą przetwarzane w 20 dni roboczych powrót do formy płatności wykorzystane do zapłacenia za rezerwację." Moj lot zostal odwolany, moze mi ktos przetlumaczyc z polskiego na polski?! ;/ 1. Loty na ta chwile zostaly odwolane do 19.04. Stad tez narazie nie dostalem maila o odwolaniu mojego 2 lotu z Brukseli. Szlag mnie trafi jak loty wroca od 20.04. Wtedy co? Moj 2gi lot sie odbedzie i nie bede mogl ubiegac sie o zwrot pieniedzy? Czyli najlepiej moze juz wyjde to w 2 dni moze dojde na piechote szybciej bo najszybsze polaczenie koleja to 19h i 6 przesiadek na ta chwile, nie liczac ze pewnie miejsc wolnych nie ma. 2. Zwrotowi podlega oplata za rezerwacje biletow tylko ty tez te chore zchargeowane platnosci za oplate karta kredytowa w wysokosci 10euro/rezerwacje? 3. Na ta chwile identyczny lot od punktu A-B kosztuje 2x drozej. Rozumiem ze przebukowanie polega na zmienie terminu bez uwzglednienia roznicy kosztow? Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez yooguruto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ale przeciez przewoznik musi Ci zapewnic kwaterunek na czas kolejnego odlotu etc. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 @Aurora, ale o czym Ty mówisz? Przecież to zupełnie nie ta sytuacja. Tak jak już pisałem wcześniej - to jest właśnie ryzyko latania low costami, gdzie pasażer łączy dwa (lub więcej) loty. Trzeba przyjąć do wiadomości, że są to dwa zupełnie odrębne loty i jakiekolwiek komplikacje podczas pierwszego nie mają wpływu na drugi - jesteś pozostawiony sam sobie. Przebookowanie odbędzie się bez dopłacania, ale też chyba nie można liczyć, że dostaniesz zupełnie dowolny termin, np. za 5 mies. Nia ma co marnować czasu na forum, zadzwoń na infolinię, zapytaj, a potem nam napisz jak się skończyło - mnie np. ciekawi kwestia tej opłaty za płatność kartą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Nia ma co marnować czasu na forum, zadzwoń na infolinię, zapytaj, a potem nam napisz jak się skończyło - mnie np. ciekawi kwestia tej opłaty za płatność kartą. A co Cię tak ciekawi? Wysokość opłat? W Wizzair jest opłata w wysokości ok. £8 jak płacisz maestro lub przelewem, ok. £16 jak płacisz visa/mastercard. Nie pobierają opłat jak płacisz jakąś kartą Wizzair :D W Maryanair jest chyba opłata w wysokości £10 w każdą stronę za płatność czy to kartą czy przelewem. Nie pobierają opłaty za płatność typu Mastercard Prepaid, ale nie wiem co to za forma płatności :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ciekawi mnie czy opłata 20 PLN pobierane za płatność kartą (poza MasterCard Prepaid) również zostanie zwrócona. Tym bardziej, że to jest 20 PLN za każdy odcinek, więc kupując bilet powrotny tak jak kolega który założył ten temat, to dochodzi dodatkowe 80 PLN. Ile wynosi "opłata za płatność" w popularniejszych low costach, to akurat wiem. A co do tego co piszesz o Wizzie, to najtaniej jest przelewem (11 PLN za odcinek). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 10euro za odcinek w Ryan'ie. Nie pasuja mi inne loty, tzn mojej 2 połowce, takze bede staral sie o pelny zwrot kasy. Troche to potrwa, jak bede pamietal, napisze ile mi zwrocili. pozdrawiam i dziekuje za pomoc, cholerny wulkan ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 latał ktoś może liniami Wizzair ? chciałbym kupić bilety lotnicze przez www u tego przewoźnika, jednak mam zerowe doświadczenie w tej kwestii i nie za bardzo wiem, na co zwrócić uwagę... które "dodatki" warto wykupić (ubezpieczenia, transport z lotniska itd) i na jakie rzeczy zwracać uwagę, żeby się nie naciąć. byłbym wdzięczny za wszystkie rady od bardziej doświadczonych wczasowiczów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 To tylko i wyłącznie od Ciebie zależy czego potrzebujesz.. Zwróć tylko uwagę, że bez wszystkich tych dodatków można się obejść. How to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 dzięki, przeczytałem wszystko i zakupiłem bilety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 10euro za odcinek w Ryan'ie. Nie pasuja mi inne loty, tzn mojej 2 połowce, takze bede staral sie o pelny zwrot kasy. Troche to potrwa, jak bede pamietal, napisze ile mi zwrocili. pozdrawiam i dziekuje za pomoc, cholerny wulkan ^^ No wiec za jedna rezerwacje oddali mi wsio, czyli nawet koszta potracone z powodu oplaty karta VISA. Natomiast 14.05 napisali mi maila ze 2 rezerwacja i koszty poniesione za nia sa juz zrefundowane i do 7 dni znajda sie na moim koncie. Tak sie nie stalo. Nie moge sie tez do nich dodzwonic. W mailu napisali, ze nie ma sensu na niego odpowiadac bo i tak nie bedzie przeczytany. Ktos sie kiedys dodzwonil do ich infolinii? Probowalem PL i ANG jezyczna, ciagle zajete. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 Czy ktos moze sasiaduje z siedziba ryan'a na tyle blisko zeby rzucic w nich pustakiem? Probowalem dzwonic juz nie tylko na infolinie ang/pol jezyczna, ale nawet do takich gdzie slowem bym nie wiedzial jak sie odezwac :D ciagle zajete, piatek swiatek. Cholera, BOK pomaga tylko na terenie Polski czy tez na terenie EU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 Tutaj są informację nt. Ryanaira. Może którejś z opcji jeszcze nie próbowałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Ktos ma jakies magiczne linki do dobrych wyszukiwarek polaczen? Szukam PL -> Teneryfa (Las Palmas/Tenerif/Grand Canaria) / Moga byc przesiadki. W tym roku pewnie jeszcze bede latal pewnie kilka razy do siebie i za kazdym razem jest problem znalezc cos w rozsadnej cenie. A niestety za kazdym razem bede miec pewnie z 10-15kg bagazu i to jest najwieksza wada wszystkich wyszukiwarek, jak jest cos tanie to potem 300zl za bagaz. FU Ryan. Edytowane 24 Maja 2013 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...