Skocz do zawartości
_Paulo_

Pare gratów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Najwyższa pora zmienić kilka rzeczy z mojego komputera. Planuje wydać tak ~1100 z hakiem i chce zmienić płyte ,procesor i ram. Myślałem o częściach polecanych z zestawów:

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/ [HDZ955FBK4DGM] - 555zł : Esc.pl (z tego co widzę to jest rewizja C3, one są jakoś bardziej krętliwe?)

AsRock 890GX Extreme3 /AMD 890GX/ - 399zł : Esc.pl

A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming - 369zł : Esc.pl

Komputera używam głównie do przeglądania internetu, filmów, często coś pakuje/wypakowuje, sporadycznie jakaś gierka. Procek zapewne będzie kręcony więc do tego chłodzenie (rozsądne będzie to co jest podane w zestawach jak sądze). Czy polecacie coś zmienić patrząc na to do czego używam komputera (nie ukrywam że kupowałbym na dłuższy okres czasu) i czy mój zasilacz podoła? Podobno w rzeczywistości ma większą moc niż na tabliczce :wink: Pozdrawiam!

Edytowane przez Cygan21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałeś dobre komponenty. Widze w sygnie, że masz PS3, to karta z twojego dotychczasowego komputera wystarczy. Co do zasilacza. byłbym skłonny wymienić go na jakiegoś Fortona czu BeQuiet.

Poprostu jedna delta mi padła już.

Do tego procka dobre chłodziwo się przdyda, ale to niech koledzy się wypowiedza, bo ja się nie orientuje za bardzo. Na tej płyciez tym procem 3,8-4,0Ghz zrobisz na powietrzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna nie musi być taka droga. Wystarczy Asus M4A785TD-V Pro albo Gigabyte 770TA-UD3 (jeśli musi być SATA3/USB3). Poza tym ten Asrock miewa problemy z oc i kompatybilnością z niektórymi dyskami. Jako chłodzenie np. Fortis, a jeśli chcesz wydać więcej - Mugen 2. Zasilacz wystarczy o ile nie będzie podkręcał za mocno. Jeśli 3600MHz 1,35-1,4V cię satysfakcjonuje, to może zostać. Poza tym są tańsze i wcale nie gorsze sklepy od esc.pl.

Edytowane przez Assassin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. Co do plyty to sata3/usb3 nie jest mega istotne ale byloby milo gdyby bylo bo nie mam w planach zmiany kompa przez dluzszy okres czasu. Jeszcze mam takie pytanie, bo moze warto zwrocic uwage na Intela core i5? Z ta plyta polecana w zestawach pod intela Gigabyte P55A-UD3R /intel P55/ [GA-P55A-UD3R] - 539zł : Esc.pl za calosc wychodzi 1600zl ale moze jest jakas tansza alternatywa dla tego Gigabyte'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

intel w tych cenach nie ma sensu bytu, pod am3 już wiadomo ze wstawisz x6, u intela nie dość ze drogie płyty to przy każdej wymianie na nowszy procesor = nowa płyta.

Jeżeli jeszcze potwierdzi się, że x6 ma kosztować już od 200$ to będzie kosmos!:) a i maja być x4 na nowych rdzeniach z możliwością odblokowania na x6 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bleys

Od kiedy to wymiana Core i5 na Core i7 wymaga wymiany płyty głównej? :mur: A procesora klasy Core i5+oc albo Core i7 nie będzie się opłacało na nic wymieniać przez najbliższe 2 lata (tak samo jak dzisiaj nie opłaca się wymieniać Q9550).

@Cygan21

Zamiast Gigabyte'a możesz brać Asusa P7P55D za 400 zł z groszami.

Jeśli chodzi o 3DS Max, to zamiana Athlona II X4 na Phenoma II X4 raczej się nie opłaca. W tym programie cache nie ma aż tak dużego znaczenia. Z kolei zakup Core i5 miałby już jakiś sens, pytanie czy możesz dopłacić tak dużo.

TEST

Edytowane przez Assassin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5 i i7 to ta sama rodzina, w takim wypadku oczywiście nie trzeba ale kolejna generacja będzie wymagała zmiany płyty (mimo, że różnica 1 pinu :( )

co załączonego testu AII x3 720 @ PII x4(bardzo dużo procków można tak zmienić) a cena 350 vs 700, różnica w wydajności według mnie nie rekompensuje ceny.

Jesteśmy na forum na którym się kręci i zmienia co tylko można ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi