Skocz do zawartości
Aksamit

Płyta Główna + Procesor ~650

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam dylemat do zakupu płyty głównej oraz procesora pasującego pod te MOBO.

Cena jaka mnie interesuje to <550zł

Wymagane:

Obsługa SLI.

Sam złożyłem coś takiego:

Mobo: Gigabyte GA-MA785G-UD3H - 261zł

AMD Athlon II X3 435 AM3 BOX - 260zł

Mając szczęście - unlock rdzenia - Phenom.

Co wy na to?:)

Edytowane przez Aksamit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak są dwa wyjścia na PCI-E x16 to chyba można połączyć 2 karty w SLI, jeżeli nie - oświeć mnie :)

Edit: Faktycznie FAIL :)

Więc możecie polecić coś innego?

Edytowane przez Aksamit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro SLI nie jest wymagane to może takie coś :

Asrock M3A770DE - 220 zł

Athlon II X4 630 - 349 zł

Razem : 570 zł ( esc.pl )

Do tego nowe HD4670 albo używka 8800GT 512 MB ( ~ 270 zł na allegro ) .

Btw. na allegro za 199 zł jest jedna sztuka GF9600GSO 768 MB od Palita , karta trochę wydajniejsza niż HD4670 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to już lepiej, jednak 135zl (x2 zamiast x4) dorzucić do karty i kupić 4850 nawet używkę i będzie dużo wydajniejsza opcja.. wiem, żę coraz więcej gier obsługuje wielordzeniowość ale karta graficzna to jednak więcej daje..

Kolega wspominał nawet o SLI, więc zakładam, że będzie chciał grać..

Edytowane przez bleys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

720 też się kręci.

Ciężko jest zrobić 4GHz na C2.

Tak, ale mamy zmieścić się w 550zł. Czy ciężko na C2 to jeszcze sprawdzę po wymianie pamięci, na razie dochodzę do powitania MS :]

Edytowane przez Rolex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2 GTX'y powinieneś dostać ok. 600 zł. Kupisz Radeona 5770 za 500 zł z groszami i resztę będzie można dołożyć do lepszego CPU. Zestaw Core i3-530+MSI H55M-ED55 albo Phenom II X3 720+Asrock M3A770DE byłby już bardzo dobry do gier. Ewentualnie mógłbyś zostawić sobie jednego Geforce'a, bo to nadal dobra karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..kur, tyle napisałem a tu sesja wygasła, postaram się od początku to samo napisać ale w zdenerwowaniu nie wiem czy wyjdze :mur:

A więc grafika będzie służyła do oprogramowania graficznego oraz moviemakerskiego (tworzenie filmów oraz grafiki), sporadycznie do gier, ale chciałbym zagrać w GTA4, w końcu leży nowy klucz do tej gry u mnie na biurku, oraz dokończyć grida (przy8600gts muszę pod kartę graficzną postawić 2 wentylatory pokojowe (brzmi epicko, wiem) aby zagrać +/- 25minut). W takim wypadku moc obliczeniowa powinna być dość dobra.

Są dwa wyjścia:

a)

Procesor + Płyta + Grafika +/-750zł

b)

Procesor + Płyta + Grafika + ew potrzebne chłodzenie, mostki itp. +/- 1050zł

Reszta sprzętu:

OCZ 600W StealthXStream Power

4x 1GB (2x Dual) Kingston HyperX 1066 DDR2

Dyski nie mają znaczenia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to akurat Ci nie pomogę bo jakoś nie zwracałem nigdy uwagi na kompresje video przy testach czy kart czy procesorów, jednak chyba karta ma większe znaczenie niż ilość rdzeni na procesorze(jak się mylę, to niech mnie ktoś poprawi :) ),aaa czy programy w których się "bawisz" wykorzystują wiele rdzeni?

W GTA powinieneś grac w takim razie w zimę przy otwartym oknie, hehe kaloryferów nie musisz "odkręcać" w pokoju ;-)

akurat przy kompresji Video, czyli tam gdzie dużo danych przechodzi dyski mają znaczenie, dobrze ze masz 4GB ramu:)

chłodzenie do nowych procków nawet boxowe jest ok, jak nie będziesz chciał robić po 4.0GHz :) Ale jak masz wydawać 100 czy 200zl na chlodzenie dodatkowe to lepiej kupić szybszy procesor sam z siebie:D

Edytowane przez bleys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Muszę na gwałt kupić płytę główną + procesor. Najlepiej gdyby procesor można było wziąć na raty.

Myślałem o zestawie ASrock A785GXH/128M + AMD Athlon II X4 630, ale czy będzie to współpracować z DDR2, a jeżeli będzie potrzebny upgrade biosu to jak go zrobić bez procesora i innego sprzętu w płycie (?) ... chyba się nie da.

Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy do kwoty 650zł dam radę wyciągnąć coś lepszego niż ten zestaw (ASrock A785GXH/128M + AMD Athlon II X4 630)?

Jeżeli tak to proszę o propozycje, a jak nie to proszę napisać i dziś jadę po zestawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi