Skocz do zawartości
Pawel_k

Nowy komp i dylemat 5750 vs 5870 @ 1280×1024

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymiezam sie do zakupu nowego komputera. Wiekszosc komponentow mam juz dobranych a sa to:

Procesor: Intelowski i7 ~2,8ghz

Ram: 4-6 GB

MoBo: Asus ew, ASRock

Hdd: 500-1000GB

Zestaw doprawie starym 19" LCD marki Asus smigajacym @ 1280×1024

Jedyny dylemat jaki mam do odpowiednie dobranie karty grafiki. Zastanawiam sie pomiedzy dwoma produktami marki Radeon tzn 5750 vs 5870.

Chcialbym zakupem osiagnac dwa cele:

- rozkoszowac sie plynna gra w najwyzszych detalach w grach takich jak UT3, Flatout UC, DIRT, NFS Undercover, Empire Earth II i to niezaleznie czy na ekranie jest 5 czy 50 rywali

- moc w spokoju uruchomic (naj)nowsze tytuly i wlaczyc srednie detale bez obawy iz w chwili wiekszej zadymy gra zacznie nurkowac ponizej 25 klatek na sekunde

Wszystko to oczywiscie w jedyniej slusznej rozdzielczosci ;) Sprzetu nie zamiezam narazie krecic, chyba juz wyroslem z tego typu spraw.

Przegladalem testy na internecie niestety tam glownie testuja karty w wyzszych rozdzielczosciach i nie koniecznie w grach ktore mnie interesuja.

Wszelka dobra rada mile widziana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD5770 512MB się nie opłaca, HD5750 również, z tego, co pamiętam ceny. Kupuj HD5770 1GB.

Napisz, ile masz kasy na zestaw, to pomożemy Ci coś złożyć. Jak podkręcisz ładnie procesor, to spadków będzie o wiele mniej, jeśli w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD5770 512MB się nie opłaca, HD5750 również, z tego, co pamiętam ceny. Kupuj HD5770 1GB.

Napisz, ile masz kasy na zestaw, to pomożemy Ci coś złożyć. Jak podkręcisz ładnie procesor, to spadków będzie o wiele mniej, jeśli w ogóle.

Na kompa chcialbym wydac 4000zl

w cene nie wliczam myszki klawiatury itp bo to juz mam

windowsa bede kupowal osobno

Edytowane przez Pawel_k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zaraz przedstawię swoją propozycję. Co do podkręcania - zapoznaj się z moim poradnikiem, zwłaszcza z sekcją Praktyka.

Proponuję:

Procesor : Intel Core i7 930 - 1049 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 130 zł + 2x SilentiumPC Zephyr 120 - 40 zł

Płyta Główna : ASRock X58 Extreme3 - 669 zł

RAM : A-Data 2x2GB 1600MHZ Gaming - 369 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5770 1GB - 559 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W - 279 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

SSD : Intel X25-V SSD 40GB - 430 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł

Obudowa : SilentiumPC Gladius 600 Pure Black - 215 zł

RAZEM : 3998 zł

Oczywiście obudowa kwestia gustu, jak Ci się nie podoba, możesz wziąć inną, byle markową.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zaraz przedstawię swoją propozycję. Co do podkręcania - zapoznaj się z moim poradnikiem, zwłaszcza z sekcją Praktyka.

Proponuję:

(...)

dzieki to juz wiem co kupic.

mam tylko pytanie odnosnie dysku ssd .czy odchudzenie zestawu o ten komponent wplynelo by znacznie na wydajnosc w grach?

chetnie poswiecil bym ten podzespol na rzecz dodatkowego ramu lub creavite x-fi B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD jest na system i najważniejsze programy, dzięki temu pracuje o wiele szybciej niż na standardowym dysku. Wszyscy, którzy mają ten dysk są gorącymi zwolennikami SSD, więc coś w tym musi być...

W każdym razie nie jest aż tak ważny i wszystko zależy od Ciebie, jakie masz priorytety. Do gier 6GB RAM się nie przyda, a Tri Channel daje 2-3% wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja jakoś jestem sceptycznie nastawiony do tej plyty ich ostatnia plyta pod x58 moim zdaniem byla calkowitym nie wypalem , Asrock robi dobre plyty ale dla AM3 przy x58 i pieniądzach jakie trzeba wydać na pozostałe komponenty bałbym sie ja kupować.

co do tri chanel oczywiscie przyrost wydajnosci jest prawie nie zauwazalny ale ja jestem zwolennikiem ze skoro juz cos jest to czemu z tego nie korzystać, moze teraz sie nie przyda ale kto wie ... a az tak dużo sie nie dokłada do 3 modułów pamieci zamias dwóch

dysk ssd - to naprawdę rewelacja a skoro mozna juz kupic 40 GB w okolicach 400zl to uważam ze warto , system dostaje sporego kopa , po 4 miesiącach użytkowania takiego dysku na którym mam system i programy nie wyobrażam sobie przesiąść sie na HDD.

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi