Skocz do zawartości
Bobo07

Jaki HDD Seagate Barracuda czy HDD Seagate U6??

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu dorwałem HDD Seagate U6 40GB 8) . I teraz zaistniała możliwość wymiany tego dysku na Seagate Barracuda też 40 GB za dopłatą 70zł. I tu pytanie czy warto dopłacać i brać tego 7200 :? ?? Czy będzie jakaś różnica??? Mój sprzęt to Cel 500@563 Abit BE6 II 256MB i to chyba wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Tydzień temu dorwałem HDD Seagate U6 40GB 8) . I teraz zaistniała możliwość wymiany tego dysku na Seagate Barracuda też 40 GB za dopłatą 70zł. I tu pytanie czy warto dopłacać i brać tego 7200  :? ?? Czy będzie jakaś różnica??? Mój sprzęt to Cel 500@563 Abit BE6 II 256MB i to chyba wystarczy.

Zalegalizowac, jak najbardziej :P

A nie da sie tego dysia na co innego zamienic, np maxtora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem warto, chociaż nie miałem do czynienia z U6 40 tylko z U6 80- dysk to moim zdaniem jedna z ważniejszych części systemu jeżeli chodzi o speed- a Barracuda ma niezłego speeda, sam go używam i jestem bardzo zadowolony!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nie wiem. Moge wymienic na inny ale nie mam za dużo kasy w tej chwili. A jak bym wymieniał to w sobote na giełdzie. Barracudy właśnie się boje bo to chyba jak z polonezem zależy na jaki egzęplaż trafisz 8O. A na IBMma mnie nie stać :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No i nie wiem. Moge wymienic na inny ale nie mam za dużo kasy w tej chwili. A jak bym wymieniał to w sobote na giełdzie. Barracudy właśnie się boje bo to chyba jak z polonezem zależy na jaki egzęplaż trafisz  8O. A na IBMma mnie nie stać  :x

Jezeli Cie nie stac na IBM to bierz maxtora, 40 GB kosztuje chyba z 350 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie doplac kase do IV 7200 - duza roznica w szybkosci.

IBM to padaczki jakich malo! szczegolnie te z Wegier i Malezji. Mialem ich juz razem kolo 5szt. i wszystkie reklamowalem. Podobnych problemow nie mialem nigdy z zadnym Baracuda z serii IV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

WYMIENIE  :twisted: 

Tylko jeszcze pytanie czy na ATA66 rzeczywiście jest różnica czy dopiero na ATA100. Bo w sumie to się nie orientuje :oops: .

Wielkie dzięki za wasze opinie.

Nie wiem jak to jest z ATA 66. Ale ja sie przesiadalem z ATA 33 na 100 to nie moglem sie polapac tak zaczelo zasuwac (IBM 20GM UDMA100) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzta tą Barrracude bo warto. W moim skromnym przykrótkawym życiu miałem kilka dysków, oto i one i związane z nimi problemy:

- Quantum Bigfoot 2550A - żyje do tej chwili, choć z małym errorem ( ma miejsce którego nie może odczytać 200MB, musi być podzielony na 2 partycje)

- Samsung 20GB - chyba z tydzien go miałem bo sie okazja nadarzyła na..

- Seagate Barracuda "Kaloryfer" ATA 20GB - potęga i władza, dopiero potężne przepięcie na sieci zakończyło jej żywot

- Seagate Barracuda "Kaloryfer II" ATA II 20GB - wymiatała, wymiatała, aż w końcu została opchnięta...

- Seagate Barracuda "Kaloryfer III" ATA III 40GB - żyje do dziś, zero problemów

- IBM 75GXP "Hungary" 45GB - trzy dni, potem pojawiło się 32bajty BADów.. pojechał na gwarancji...

- IBM 75GXP "Hungary!" 45GB - żyje do teraz, nieraz śpiewa ale wsio OK z nim

z nie moich:

- Seagate Barracuda ATA IV - instalowałem takich z 6 i :

a) - STEALTH :)

B) - SPEED :)

c) - żadna nie padła

Innymi słowy i zarazem jeszcze raz: bierz Barracude, bo warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Między ATA 66 a 100 nie ma różnicy ,robiłem testy.

Bież te barracude bo sie opłaca. IBM to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o i się trzymaj od tego z daleka. Padł mi po pół roku (jeszcze nie pojechał na gwarancji bo mi sie nie chce :P ). Kolesiowi padł po 3 miechach ,wymienili mu na nowy który chodzi już rok ale za to jak czołg (hałas jak ch...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quantum Bigfoot 2550A 8O

Miałem tego twardziela i był super :P

Nawet jak na niego spadła mi popielniczka z ok 40 cm :oops: chodził bez problemów 8O

Dzieki wszystkim.

Wymienie na tą Barracude w sobote 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jade cale zycie na seagate'ach :o

zaczynajac od 40 mb na moim 386(no jego drapnal juz pazur czasu :D, nie zyje) poprzez medalist 540(dzielnie sie trzymal ale tez juz polegl), medalist 2 gb(chodzi i ma sie dobrze w serwerze), u6(albo 5??) 10 gb(poszedl do zyda ;)) i teraz barracude III 40 gb (czolg, ale jaki szybki :)

Obecnie zadnych problemow z dyskiem podczas krecenia.

jedyna wada to ze sie strasznie grzeje(ale to wszystkie dyski 7200 tak maja)

polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh musze się pochwalić :D .Dzisiaj dołożyłem 2 wentylatory 40 mm chłodzące dysk.Zwolniłem je troche żeby nie gwizdały i myśle teraz jeszcze nad jakimś dużym i płaskim radiatorem. Ma może kotś jakiś pomysł ??? Gotowy taki jak w 4max jest do kupienia mnie nie interesuje ,troche przesada z ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Kaeres a co ty masz do Seagate`ów

Jest tu na naszym forum koles (moze sie tu odezwie) i mu poczla baracuda po podkrecaniu :P- tylko tyle do nich mam.
Teoretycznie , to przy podkrecaniu kazdy moze sie posypac

Jezeli zas chodzi o trwalosc, wydajnosc, poziom halasu i pare innych duperelkow, to Barracuda IV jest super.

W ogole Segate ma dobre dyski, pogadajcie z gostkami z servisow i sklepow.

No moze jeszcze Quantum ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Tydzień temu dorwałem HDD Seagate U6 40GB 8) . I teraz zaistniała możliwość wymiany tego dysku na Seagate Barracuda też 40 GB za dopłatą 70zł. I tu pytanie czy warto dopłacać i brać tego 7200  :? ?? Czy będzie jakaś różnica??? Mój sprzęt to Cel 500@563 Abit BE6 II 256MB i to chyba wystarczy.

A moze tak Maxtora ATA133 7200rpm 40/60 GB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

zaczynajac od 40 mb na moim 386(no jego drapnal juz pazur czasu :D, nie zyje) poprzez medalist 540(dzielnie sie trzymal ale tez juz polegl), medalist 2 gb(chodzi i ma sie dobrze w serwerze), u6(albo 5??) 10 gb(poszedl do zyda ;)) i teraz barracude III 40 gb (czolg, ale jaki szybki :) 

baśka 4 sie nie grzeje

b2 i b3 tak ale b4 jest tylko letniawa / prawie jak stare dobre szajsungi spinpoint 20Gb ( chidzi o temp a nie wydajność ;)/

i jest baardzo dobra / też mialem pare seagate w kompie ale ta jest cichutka że aż wqrwia że nie słychać jej jak np mojego starego dobrego connera / BTW już mial napis seagate bo to był zaqp chwilę po przejęciu c przez s :) ale i tak dawał jak klasyczny conner ==> qrde znów mi wspominkowate OT wyszło, trza chyba cos z tym zrobić ;)/

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

baśka 4 sie nie grzeje

b2 i b3 tak ale b4 jest tylko letniawa / prawie jak stare dobre szajsungi spinpoint 20Gb ( chidzi o temp a nie wydajność ;)/

i jest baardzo dobra / też mialem pare seagate w kompie ale ta jest cichutka że aż wqrwia że nie słychać jej jak np mojego starego dobrego connera / BTW już mial napis seagate bo to był zaqp chwilę po przejęciu c przez s :) ale i tak dawał jak klasyczny conner ==> qrde znów mi wspominkowate OT wyszło, trza chyba cos z tym zrobić ;)/

pozdro

/Kycol/

7200 B IV wcale sie nie grzeje !

mam cooler do HDD (Spire 2xwentyl) ale go nie zakladalem bo ma temp okolo 2 *C wyzsza od otoczenia !

Moj twardziel to nie wyjatek, szagier i kuzyn kupowali razem ze mna te dyski (40GB)

u zadnego sie nie grzeje !

/Cana/

B2 tez wczesniej mialem i rowniez nie potrzebowal chlodzonka

byl lekko cieplejszy od BIV ale minimalnie !

To bardziej juz Quantum Fireball sie podgrzewal ale tylko troszke bardziej od Segate !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...