Skocz do zawartości
Gość x_EP

Budowa przystawki telewizyjnej (Atom z ION'em czy może coś innego?)

Rekomendowane odpowiedzi

Nosze się z zamiarem budowy czegoś ala przystawka telewizyjna w oparciu o komputer.

Zasadniczo chodzi o to aby to brało możliwie mało prądu i było ciche (małe być nie musi). Ważne aby było hdmi, dwa porty sata 2, co będzie na tyle 'silne' że uruchomi film w full hd, wifi-n lecz to chyba na dodatkowej karcie bo żadko występuje na płytach.

Zastanawiałem się nad budową urządzenia w oparciu o płytę z atomem dual core z ion'em, bo taki zestaw bierze malutko prądu, ma hdmi i powinien pociągnąć film, stym że ceny nie zachęcają pewnie głównie przez miniaturyzacje. Myslałem też nad opcją typu jakiś celeron 45nm puszczony na niższym napięciu i mnożniku, ale nigdy nie budowałem takiego komputera i nie wiem czy było by to lepsze.

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz przyklad tego co mozna osiagnac na Intelu:

Maximum Efficiency: Build A 25W Performance PC Using Core i5 : The 25W PC Is Real

Generalnie na kazdym procesorze mozna zastosowac undervolting bo napiecie rdzenia jest ustawiane na wyrost. O tym tez sporo bylo na TomsHardware. Zeby chodzily filmy HD wystarczy karta z akceleracja.

Pomysl nad AMD + HD3200. Jakis Athlon II z obnizonym TDP i plyta conajmniej 785G mATX.

Ja na stacjonarnym kompie z Athlonem 64 3200+ (2 GHz) z napiecia 1,45V zszedlem na 1,20V i 1,15 przy CnQ (1 GHz). Chodzi praktycznie pasywnie. Wentylator zalacza sie rzadko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marynarz właśnie przed chwilą wpadła mi w oko taka płytka za 220zł

GA-MA78LMT-US2H (rev. 1.0) - GIGABYTE - Product - Motherboard - Overview

Socket AM3, HDMI, karta graf z serii HD 3000, DDR3. Widziałem jakiegoś jednordzeniowego Semprona 140 AM3 za 105zł (2.7Ghz 1MB cache) oznaczonego jako 45w, którego pewnie mozna by puścić wolniej (ten gigasek powinien mieć trochę opcji od o/c).

WiFi trzeba będzie dokupić, chciałem aby to był tez taki domowy serwer plików, ten Semp powinien to pociągnąć mi się wydaje.

Jak myślisz jaki zasilacz by do tego kupić?

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz moze byc nawet 250w.

mam podobny sprzet :)

jaki system chcesz miec na tym kompie?

u mnie athlon x2 45w chodzi przy 1ghz na 0.85v ;)

a i jedna wazna rzecz, u mnie na tym gigabyte przy athlone moge zmienic w biosie na mniejsze napiecie niz jest vid. natomiast ostatnio kupilem phenoma 555 i moge tylko zwiekszyc napiecie w biosie. ale na pomoc przyszedl amd overdrive. Moge wszystko regulowac spod windowsa. puszczam phenoma 555 na 1.5ghz przy 0.8v i jest git :D

jakbys kupil w dodatku cichy dysk(jakis samsung lub moj ulubiony st3250410as-chyba najcichszy jaki mialem, cichszy niz samsung f3) i pasywny zasilator to nic by Ci nie szumilo, bo temp czy to na athlonie czy phenomie sa takie ze pasywne chlodzenie styka przy takich wartosciach(przy athlonie na nominalnych 2.1 tez)

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego wystarczy jakis zasilacz rzedu 300W o sprawnosci 80+. Duzy radiator, wentylator na wyciagu z obudowy i procek moze chodzic pasywnie.

Procek dwurdzeniowy, tak na przyszlosc.

AMD Athlon II X2 235e /2.7GHz, 2MB, 45W, BOX, AM3/ [AD235EHDQBOX] - 240zł : Esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz moze byc nawet 250w.

mam podobny sprzet :)

jaki system chcesz miec na tym kompie?

u mnie athlon x2 45w chodzi przy 1ghz na 0.85v ;)

a i jedna wazna rzecz, u mnie na tym gigabyte przy athlone moge zmienic w biosie na mniejsze napiecie niz jest vid. natomiast ostatnio kupilem phenoma 555 i moge tylko zwiekszyc napiecie w biosie. ale na pomoc przyszedl amd overdrive. Moge wszystko regulowac spod windowsa. puszczam phenoma 555 na 1.5ghz przy 0.8v i jest git :D

jakbys kupil w dodatku cichy dysk(jakis samsung lub moj ulubiony st3250410as-chyba najcichszy jaki mialem, cichszy niz samsung f3) i pasywny zasilator to nic by Ci nie szumilo, bo temp czy to na athlonie czy phenomie sa takie ze pasywne chlodzenie styka przy takich wartosciach(przy athlonie na nominalnych 2.1 tez)

jezlei kolega zacznie sie bawic w cichego kompa to nie zaden zwykly dysk tylko albo SSD albo laptopowiec

ps ja swojego Athlona x3 @ l3 chlodze pasywnie ninja bez jakis zmian :]

mam 3 wentyle w budzie 2 wyciagi puszczone naminimum + jedne @5v na grafie

najglosniejsze sa 4 dyski :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę w to włożyć za dużo iska więc dyski ssd sobie podaruje choć niewątpliwie były by najlepszym rozwiązaniem. W ogóle myślę że dwu rdzeniówka to tutaj trochę przerost formy nad treścią (stąd myslałem o sempronie), z kartą typu hd3xxx wystarczyłby atom 1.6ghz do filmu w fullhd (mam netbooka z ionem więc wiem jak to wygląda ;)).

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę w to włożyć za dużo iska więc dyski ssd sobie podaruje choć niewątpliwie były by najlepszym rozwiązaniem. W ogóle myślę że dwu rdzeniówka to tutaj trochę przerost formy nad treścią (stąd myslałem o sempronie), z kartą typu hd3xxx wystarczyłby atom 1.6ghz do filmu w fullhd (mam netbooka z ionem więc wiem jak to wygląda ;)).

serie 3xxx sobie daruj , brak wsparcia jak na ten czas dla HD we flashu ;]

szukaj czegos z serii 4xxx ( newet integra HD4200 )

przeczytaj ten topic ktory podeslalem ;] ... semp@1GHz z grafa 4350 daje rade w full HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, HD4350 bardzo dobrze sprawdza się w dekodowaniu FullHD, w tym flasha. Z Core i3 obciążenie z DXVA nigdy nie przekracza 5%. Ogólnie jednak do takich zastosowań bardziej opłaca się brać integrę. Np. 785G + Sempron 140 albo Nvidia ION. Bardzo ciekawą platformą jest LGA1156 (niziutki pobór prądu przy dobrej wydajności i zintegrowanej grafice ze wsparciem dla HD), jednak najtańszy procesor, Pentium G6950, kosztuje tu 300 zł, więc raczej odpada. W przypadku Semprona 140 wypadałoby obniżyć w biosie napięcie, bo na standardowych ustawieniach nie grzeszy on współczynnikiem cena/wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może coś w tym stylu ?? ASRock Atom 330

Znajomy sobie coś takiego ostatnio zafundował, zmienił tylko nagrywarkę DVD na BluRaya. Bez problemu sobie radzi z każdym filmem w HD, po instalacji bety Flasha 10.1 filmiki na YouTube też nie stanowią problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no najlepsza opcja to:

Komputery stacjonarne ASRock cena - Porównanie cen w sklepach

lub cos od amd (nawet integra):

jak windows xp to spokojnie mozesz ladowac sie w:

780G hd3000/3200/3300 (rowniez obsluga flasha)

a jak windows 7 to lepiej wziac hd4200 (bo lepiej radzi sobie z dekodowaniem, uvd2 bardziej odciaza procesor)

bo ja na swoim hd3200 mam problemy na win7 z ustawieniem kodekow zeby karta generowala obraz (1080p), ale flash 10.1 dziala bez zarzutow(choc szalu nie ma bo uzycie procka dochodzi do 50%, testowalem na hd4850 i bylo duzo lepiej, pewnie dzieki uvd2).

a zasilacz najlepiej wziac z cert 80+, poniewaz to nie tylko chodzi o wieksza sprawnosc lecz o oszczedzanie energi rowniez :)

Zasilacze 80 PLUS Standard 80 PLUS Bronze 80 PLUS Silver 80 PLUS Gold cena - Porównanie cen w sklepach -do wyboru do koloru :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jesteś pewien, że HD3xxx dekoduje sprzętowo flasha 10.1? Bo mi się obiło o uszy, że seria 3xxx tego nie potrafi. W każdym razie ja mam Radeona HD4350 i Intela HD (Core i3). Obie grafiki bardzo dobrze radzą sobie z dekodowaniem wideo. Wprawdzie w przypadku Radka nie działa sprzętowe wsparcie formatu VC-1 (zapewne problem ze sterownikami), ale VC-1 nie zdobył szczególnej popularności.

Może kogoś zainteresują screeny, które zrobiłem na potrzeby mini-recenzji nad którą pracuję:

Software (Core i3 @ 1330MHz)

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

DXVA @ Intel HD Graphics

DXVA @ Radeon HD4350

Wykorzystane filmy:

http://trailers.apple.com/movies/fox/avatar/avatar-tlrf_1080p.mov

http://download.microsoft.com/download/6/8/f/68f212d7-f58d-4542-890d-65d7e790f2e0/The_Magic_of_Flight_1080.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug tego tak :)

* ATI Radeon™ HD 4000, HD 5700 and HD 5800 series graphics

* ATI Mobility Radeon™ HD 4000 series graphics (and higher)

* ATI Radeon™ HD 3000 integrated graphics (and higher) - czyli hd3000/3200/3300/4200

* ATI FirePro™ V3750, V5700, V7750, V8700 and V8750 graphics accelerators (and later)

kiedy wydajesz mini recenzje?:)

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi