Skocz do zawartości
manuelek

Vista - Problem z Windows Easy Transfer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam problem z aplikacją Windows Easy Transfer (instalowaną standardowo od Windowsów Vista w górę, na starszych systemach można sobie ściągnąć). Mój system to Vista Premium. Pozwala ona na przenoszenie danych z jednego komputera na drugi za pomocą specjalnego kabla Easy Transfer, sieci lub nośników danych (plyty dvd, pendrivy itp.)

Czy ktoś z forumowiczów z powodzeniem używał tej aplikacji ?

Wybrałem opcję transferu danych przez sieć. Za każdym razem po transferze jakiejś ilości danych (nie ma reguły kiedy się transfer zatrzyma) na jednym z komputerów pokazuje mi się migająca ikonka symbolizująca brak sieci (dwa komputerki z czerwonym krzyżykiem "X").

Program przed rozpoczęciem transferu generuje hasło, które trzeba wpisać na oby komputerach żeby transfer mógł się rozpocząć. Co się z tym wiąże ma opcję kontynuowania przerwanego transferu przy użyciu właśnie tego hasła. Niestety w przypadku kiedy zdarza się sytuacja opisana wyżej nie mogę skorzystać z opcji "Kontynuacja wcześniej przerwanego transferu", ponieważ po jej wybraniu, wpisania hasła dostaję komunikat "Nie mogę znaleźć drugiego komputera w sieci" mimo tego, że przecież jeszcze przed chwilą odbywał się między nimi transfer.

Próbowałem przegrywać dane za pomocą tej aplikacji przy użyciu sieci w następujące sposoby:

1) łącząc skrossowaną skrętką oba komputery

2) przez Wi-Fi

3) podłączając oba komputery do HUBa

Za każdym razem jest sytuacja jak opisałem wyżej. Transfer plików zatrzymuje się po przekopiowaniu 15%-20% danych i sygnalizuje brak sieci. Za każdym razem w innym miejscu. Myślałem, że jest to może wina wygaszacza ekranu (że wyłączają się dyski), ale po wyłączeniu wygaszacza i usypiania dysków oraz wyłączania monitora objawy są bez zmian.

Czy ktoś potrafi znaleźć rozwiązanie tej sytuacji ? Nie interesuje mnie zakup kabla Easy Transfer, ani korzystanie z opcji przegrywania przy użyciu nośników danych.

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi