Skocz do zawartości
eldawido

Tablet Graficzny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nadzieje, że piszę w dobrym dziale. Zastanawiam się nad kupnem tabletu, problem w tym, że całkowicie nie wiem co wybrać.

Nigdy czegoś takiego nie widziałem na oczy ( a w pobliskich sklepach tak owy sprzęt jest tylko na zamówienie, nikt z znajomych też nie posiada podobnego urządzenia). Widziałem, ogrom filmików obrazujących zarówno użytkowanie i możliwości - wypadają całkiem zachęcająco. Sęk w tym, że wciąż mam dylematy.

Mój budżet to skrajnie max 800 zł.

Na różnych stronach również zdążyłem się nieco zorientować. Dlatego postanowione, że wybiorę WACOMA (choć z pentagramem virtuoso ciężko się zastanawiałem). Jak już mówiłem w ostateczności WACOM jednak tu też jest szereg możliwości co do wyboru konkretnego modelu.

np:

1. (pytanie dodatkowe - czym różnią się te tablety)

Tablet WACOM BAMBOO PEN AND TOUCH - opis, informacje, dane techniczne produktu ~ 300 zł

Tablet WACOM BAMBOO FUN S PEN AND TOUCH - opis, informacje, dane techniczne produktu ~ 330 zł

Tablet Wacom Bamboo Fun Small [CTE-450] - porównanie cen w sklepach internetowych ~ 410 zł

Tablet Wacom Bamboo Pen CTL-460-DE - opis, informacje, dane techniczne produktu ~ 200 zł

2.

Tablet WACOM BAMBOO FUN M PEN AND TOUCH - porównanie cen w sklepach internetowych ~ 680 zł

3. Tablet Tablet Wacom Intuos4 S A6 - porównanie cen w sklepach internetowych ~ 780 zł

Pytania:

I

- Czy obszar roboczy wielkości a6 jest mocnym ograniczeniem ? Jak to działa przykładowo, mam w PS widoczne całe zdjęcie ... jeśli wzdłuż przekątnej tabletu namaluje kreskę to również na monitorze na całym zdjęciu po przekątnej będzie ta linia, a jeśli przybliżę (dajmy na to na samą twarz kogoś na zdjęciu) i znów namaluje po przekątnej linie na tablecie to w oddaleniu 100% bedę mieć tylko na tej twarzy kreskę ? (ciężko to tak opisać).

gdyby a6 nie ograniczało mocno to żal jednak było by wydawać 300 zł więcej :)

II

- Czy tablet to jest taki "wyświetlacz" czyli na tym obszarze roboczym wyświetla się to co na monitorze czy to tylko jest powierzchnia na której coś maluję po czym ukazuje mi się to na monitorze.

III

- Który moglibyście mi polecić

przeznaczenie:

1. Obróbka fotografii (fotomontaże etc),

2. grafika użytkowa (na strony www etc),

3. może digital painting(chce spróbować - to będzie mój 1 tablet).

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Przepraszam za "błahość" niektórych ale dla mnie są istotne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi