Skocz do zawartości
forest kila zbila

Unlimited Detail

Co o tym sądzisz ?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. ...

• Hymm, czekam, zobaczę
      7
    • O mama! Niu alfamejl już jest!
      0
    • Starteka nie oglądałem :]
      6
    • Moje wątpliwości są tak duże, że jeszcze ich nie ogarnąłem.
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Bez komentarza.

...a ja skomentuję: ciekawe... to oznacza ciężką sraczkę dla NV/ATI - po co drogie karty graficzne przy wielordzeniowych prockach? - do fizyki? - zaraz będą 8_i_więcej rdzeniowe CPU + DDR4/5, pomijając już, że % obliczeń fizyki liczonej na GPU vs CPU jest przynajmniej dyskusyjny...

Ciekawe: będzie rewolucja, czy projekt "zniknie" - jak wiele innych w historii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo zalezy od autora imo ;) ati i nvidia posmaruja odpowiednio wysoka kwota i projekt zniknie :D

We are in the process of Negotiating to get the Commercial version of Unlimited Details SDK built. After that, you should expect to see 3D graphics take a huge leap forward in about 16 months when Unlimited Detail comes out commercially, in Games and other products.

Moze jednak cos sie zacznie dziac :D Gdyby to wypalilo to mielibysmy "mala rewolucje"

---------------------

Obejrzalem te 3 prezentacje i wynika z tego ze przedstawiali ten pomysl juz ati/nvidi i "nie spodobalo" im sie to za bardzo :D (z tego co zrozumilem). Z ich "gadki" mozna wywnioskowac ze raczej nie zamierzaja zakopac projektu w zamian za jakas gruba kase. Ja czekam na efekty bo jak narazie to wydaje sie byc zbyt piekne zeby bylo prawdziwe.

ps. Przydalbym im sie jakis gosc od marketingu. No i jakis artysta :lol:

Edytowane przez Carson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Nie należy zapominać, że głównym graczem jest M$ - głównie pod dx powstają karty, d3d to jeden z ich flagowych produktów - będą musieli jakoś zareagować, bo jeśli Sony wykupi prawa to dokopie wszystkim i stanie się potentatem w dziedzinie gier. Sytuacja jest naprawdę interesująca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje się być niesamowite. Wprowadzone jako komercyjne rozwiązanie mogłoby mocno namieszać.

http://unlimiteddetailtechnology.com/videos.html

Ten drugi filmik naprawdę na mnie zrobił wrażenie.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modele majace odpowiednik w rzeczywistosci bedzie mozna przeksztalcac do elektronicznego formatu za pomoca skanowania laserem (cos o tym wspominali). Mysle ze nawet jesli cos sie stanie i technologia nie znajdzie zastosowania w branzy rozrywkowej to napewno (w polaczeniu ze skanowaniem topografii terenu laserem) znajdzie zastosowanie w innych dziedzinach. Ja czekam na probki jakichs animacji albo zastosowania fizyki bo narazie widac tylko statyczne obiekty.

Edytowane przez Carson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Ja czekam na probki jakichs animacji albo zastosowania fizyki bo narazie widac tylko statyczne obiekty.

Słuszna uwaga: może nie tyle przy animacjach, co przy odbiciach (np. w wodzie) i fizycznych odkształceniach trzeba uwzględniać normalnie niewidoczne elementy sceny - pytanie: czy wówczas ten silnik jest równie efektywny?

Przyszło mi jeszcze coś do głowy: ten silnik nie korzysta z hw, wszystko jest renderowane przez soft; ponieważ rendering dotyczy jedynie fizycznie rzutowanych pixeli, CPU się wyrabia -> to jest rewolucja także z innego powodu: dlaczego potrzeba wine do odpalania gier na linuxie? główne obciążenie CPU wynika z konwersji DX->OGL: ten silnik nie jest zależny od hw i dx -> linux miażdży windę w smp -> ten silnik będzie zamiatał na linuxie -> MS musi zabić lub wykupić ten projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie, jaki problem z tym widze? Ze tu wszystko jest zrobione na zasadzie kopiuj-wklej. Przyjrzyjcie sie obrazkom, ilosc obiektow jest bardzo skonczona, tylko sa one powielone n razy w roznych miejscach.

Jesli dobrze rozumiem ich tlumaczenia, to system dziala na zasadzie wstawiania na ekran obiektow z bazy, ktore wg. wynikow wyszukiwania na podstawie ustwienia kamery powinny sie tam znalezc. Czyli najpierw trzeba bedzie przygotowac wszystkie obiekty, przy instalacji zbudowac strukture bazy, a potem na ekran jest tylko wyrzucany wyink zapytania do bazy.

Nie bardzo rozumiem, jak oni chca w tej technologii liczyc fizyke, oswietlenie, kolizje itp. w czasie rzeczywistym, jakos tego nie widze.

W kazdym razie, ich zapowiedzi jakoby to mialo dzialac bez bolu na kazdym sprzecie mozna IMHO wlozyc miedzy bajki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Czyli najpierw trzeba bedzie przygotowac wszystkie obiekty, przy instalacji zbudowac strukture bazy, a potem na ekran jest tylko wyrzucany wyink zapytania do bazy.

... no chyba nie do końca: silnik UD można porównać raczej do starożytnego algorytmu wykrywającego niewidoczne płaszczyzny - których nie trzeba liczyć, texturować i oświetlać - patent polega na tym, że tutaj wyliczane są piksele które zostaną zrzutowane na ekran i nie bardzo ma to związek z bazą obiektów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ze ostatni post z 2010 roku, daje link do "nowego" filmiku sprzed pół roku:

Abstraciach!ac juz od samej technologii to gosc na filmie wydaje sie dosc sensownie gadac, nie wydaje sie zeby projekt mial upasc...

Moze warto przeniesc temat z tego rzadzacego sie dziwnymi zasadami działu do jakiegos normalnego np. kart graficznych?

Edytowane przez _q_b_a_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi