Skocz do zawartości
teqoos

Potrzebuje.. no właśnie.. czego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Więc sytuacja wygląda tak, do domu mam dociągnięty kabel osiedlówki, mam wykupione 2 stanowiska i na razie korzystam z switcha aby rozdzielic kabel.

Przyznane mam 2 zewnętrzne IP, nie są one przypisane do adresu MAC.

Jeden z komputerów to stacjonarny a drugi to laptop.

Problem polega na tym iż chciał bym korzystać z sieci WI-FI i w tym właśnie celu chciałbym kupić WI-FI (router czy switch czy access point którego podłącze w miejsce switcha).

Musi mieć on funkcje switcha gdyż jeden komputer pozostanie podłączony skrętką ('pierwsze IP'), natomiast Laptopa chciał bym połączyć przez Wi-Fi ('drugie IP'), i tu pojawia sie pytanie:

czy mogę przypisać 'drugie IP' do osprzętu WI-FI, i łączyć się do niego przez laptop.

Czy będę mógł podłączyć 2 laptopy do wifi pod 'drugie IP'?

Czy jest możliwość łączyć się do WI-FI tak jak do switcha, tzn przez sieć bezprzewodową ale z założeniem że wifi to tylko "przedłużenie kabla"?

Proszę o radę co i z jakimi funkcjami mam kupić, limit około 100zł, jak się uda to wi-fi 'n'. Jeżeli ktoś ma chwilkę to poproszę link do np. allegro, lub pełną nazwę.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Mam nadzieję że zrozumiale opisałem problem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mogę przypisać 'drugie IP' do osprzętu WI-FI, i łączyć się do niego przez laptop.

Tak możesz. Jeżeli masz przyznawane IP z automatu (DHCP) to wystarczy tylko jak podłączysz Router. W innym przypadku będziesz musiał ręcznie ustawić to co robisz na komputerze (laptopie)

Czy będę mógł podłączyć 2 laptopy do wifi pod 'drugie IP'?

Tak, będziesz mógł podłączyć tyle urządzeń Wifi ile będzie obsługiwać router.

Czy jest możliwość łączyć się do WI-FI tak jak do switcha, tzn przez sieć bezprzewodową ale z założeniem że wifi to tylko "przedłużenie kabla"?

Tak.

Do 100zł z N to coś takiego:

Router Pentagram Cerberus P 6361 WiFi N 150MB NOWY (998191742) - Aukcje internetowe Allegro

W miarę mocna antena, N, QoS i inne ciach!ły

lub

Router TP-Link TL-WR741ND WiFi DSL 150Mbit/s FV Kr (1010254260) - Aukcje internetowe Allegro

ewentualnie

Linksys WRTU54G Router WiFi NOWY FVAT SKLEP RUTER (1001387834) - Aukcje internetowe Allegro

Marka lepsza ale nie ma N'ki.

Musisz jednak pamiętać, że do wykorzystania prędkości 150mbit/s twój laptop musi działać w tym samym standardzie. Ewentualnym wyjściem jest kupno anteny na USB w standardzie N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Musi mieć on funkcje switcha gdyż jeden komputer pozostanie podłączony skrętką ('pierwsze IP'), natomiast Laptopa chciał bym połączyć przez Wi-Fi ('drugie IP'), i tu pojawia sie pytanie:

...

Switch wbudowany w router nie załatwi sprawy. W routerze jest on od strony lan, możesz oczywiście podłączyć tam kolejny komputer skrętką, nie będziesz miał na nim jednak dobrodziejstw drugiego zewnętrznego ip.

Będziesz musiał korzystać dalej z tego switcha co masz i do niego podłączysz router. Routerowi przypiszesz dla "WAN" adres mac laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem router pentagram.

Tak właśnie wszystko podłączyłem, działa bdb, ale rozumiem że nie ma możliwości korzystania jednie z routera bez straty jednego z ip?

Udalo mi sie to zrobic tak:

......LAN1.......LAN2.......LAN3.......LAN4.......WAN.......WIFI

...osiedlowka.....PC.......pusty.......WAN........LAN4.....Laptop

zalozmy ze moje adresy to 1.1.1.1 i 1.1.1.2

PC ma 1.1.1.1 , dla WAN ustawilem 1.1.1.2 , dla laptopa 192.168.0.13 i brama 1.1.1.2

Czy to ma jakikolwiek sens? jak narazie dziala, z tego co mi sie wydaje moge podlaczyc nawet kolejnego laptopa

Edytowane przez teqoos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowo ustawia się adresy 192.168.0.1 albo 192.168.1.1 - teqoos ustawił tak a nie inaczej.

Ale! Jeśli chodzi o podłączenie.

......LAN1.......LAN2.......LAN3.......LAN4.......WAN.......WIFI

...osiedlowka.....PC.......pusty.......WAN........LAN4.....Laptop

W Wan powinna być podłączona osiedlówka, Lan1-4 służy do podłączenia PC.

Wtedy adres routera będzie 1.1.1.1, a kolejnych PC 1.1.1.2-3-4-5

Brama będzie wtedy 1.1.1.1

Podłączyłeś odwrotnie ;-) Mimo, że działa zmienił bym tak jak być powinno.

@teqoos

Tak właśnie wszystko podłączyłem, działa bdb, ale rozumiem że nie ma możliwości korzystania jednie z routera bez straty jednego z ip?

Nie ma.

Mówiąc łopatologicznie do routera wpinasz jedno źródło internetu ŹRÓDŁO 1, i możesz je rozdzielić na 4 LAN + 16 (zależy od routera) WIFI - lub za routerem wpiąć switcha lub kolejny router i rozdzielać dalej. Będziesz tak mógł rozdzielić ŹRÓDŁO 1.

Mówisz, że masz dwa źródła internetu - dlatego musisz mieć dwa oddzielne urządzenia.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie, chodzi o to ze 1.1.1.1 i 1.1.1.2 to stale IP przypisane dla mnie przez dostawce internetu(przykladowo), kable podlaczylem tak specjalnie, nie wiem tylko czy taka budowa sieci ma sens.

Chodzi o to ze chcialem aby PC mial mozliowsc laczenia sie bezposrednio z siecia zewnetrzna dlatego oba kable(siec i pc) podlaczylem do wejsc LAN natomiast polaczylem takze LAN z WAN(czyli kabel router-router) i WAN przypisalem drugie IP aby moc korzystac z wi fi uzywajac wiecej niz jednego komputera. Dodam ze kompletnie sie na tym nie znam :D Sprawdzajac zewnetrzne IP w serwisach pokazuje mi dla pc 1.1.1.1 a dla lapa 1.1.1.2. Wiec juz nie wiem czy dziala to tak ak chcialem czy inaczej

dodam ze to co w mojej rospisce u gory to wejscia routera a na dole to z czym sie lacza, a zrodlo internetu mam jedno czyli kabel 'osiedlowka'

chodzi o to ze chce doprowadzic kabel z internetem do routera. Z ktorego nastepnie wyprowadze kabel do PC ktory ma miec stale IP 1.1.1.1. Chce takze laczyc sie przez wifi dla ktorego bedzie przypisane drugie IP 1.1.1.2 z tym ze do urzadzenia(dlatego przypisalem je dla wan) gdyz chce sie polaczyc wiecej niz jednym laptopem.

Edytowane przez teqoos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to zeby laczyc wszystkie kable tylko przez router, bo wszedzie pisano mi ze musze polaczyc to jeszcze przez switch (aby pociagnac kabel do PC przy zachowaniu IP), a moze jest jakies prostsze rozwiazanie?

Rozumiem ze podlaczajac kabel od internetu do WAN i przypisujac mu IP to przez to ip laczyl bym sie kazdym komputerem podlaczonym do lan i wifi. A chodzi mi o to zeby wlasnie to ominac i czy moj sposob ma jakis sens ;)

Edytowane przez teqoos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi