Skocz do zawartości
shark31

Wymiana paru czesci...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcialbym dokupic do mojego juz wiekowego kompa pare nowych czesci. Kompa uzywam do wszystkiego, a z gier to gram tylko w World of Wacraft i PES2010 no ale na nowy sprzecie moze bym sobie jeszcze w cos popykal. I teraz pytanie czy takie cpu, plyta głowna, ramy i grafika beda dobre?

Procesor : AMD Athlon II X2 245

Płyta Główna : ASRock M3A770DE

RAM : GoodRam 2GB 1600MHZ

Karta Graficzna : Asus Radeon HD5670 512MB

Zastanawiam sie czy nie wziac cpu lepszego np. najslabszego Phenoma? Odczuje duza roznice co do tego Athlona?

A i jeszcze jedno czy moj dosc juz wiekowy zasilacz Chieftec 360w(z 2 wiatrakami) uciagnie ten sprzet? Dodatkowo mam do tego 1 dysk twardy na ATA i nagrywarke DVD.

Z góry dziekuje za odp. Jacek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to zdecydowalem sie na HD4850 512mb, Fortrona 400W, ramy i płyta głowna ta co byla.... ale niewiem ktore cpu wybrac:/ Zastanawiam sie nad Athlonem X3 a Phenomem X2. Jest duza szansa na odblokowanie dodatkowego rdzenia w Phenomie? Chociaz jednego? Aha i w gry to az tak duzo nie gram, najwiecej w World of Warcraft.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zastanawiałbym się bardziej nad x3, porównując niepodkręcane i nieodblokowane egzemplarze.

LINK DO RECENZJI X3

Przejrzyj sobie recenzję (na stronie 8 zaczynają się testy, w porównaniu znajdziesz phenoma 550 BE) i sam zdecyduj czy opłaca ci się dokładać kasę do phenoma, czy lepiej jest brać athlona. Ten drugi również przyzwoicie się podkręca. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam, to tylko pierwsze serie były produkowane na Denebie, bo nie mieli odpowiedniej ilości Propusa i Rany. Próbować zawsze można, ale w zwykłym użytkowaniu i graniu nie odczujesz ogromnej różnicy w wydajności z powodu braku L3 :)

Edytowane przez Rolex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że w Athlonie X3 można odblokować cache L3 i rdzeń, patrz w mojego siga ;) Szczęśliwie udało mi się trafić całkiem niezłą sztukę. Nadal można trafić na Athlony zbudowane z Deneba, jednak nawet jeśli trafisz "nowszy model" to nadal jest opcja odblokowania 4 rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna mała podpowiedź PORÓWNANIE PII 550 VS AII 435, uważaj na opis słupków(często mniej=lepiej). Interpretacja jest prosta, w zastosowaniach domowych Athlon będzie lepszy, a w grach tak samo dobry (przy 4850). Szansa na odblokowanie obu procesorów i Phenoma i Athlona jest taka sama. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie karta chodzi cicho na chłodzeniu zalmana, a na pewno nie głośniej niż referencyjne chłodzenie. Miało być cicho to znalazła się też pasywnie chłodzone, nie wiem ile masz kasy na grafikę. Nie wiem jak z innymi producentami. :]

Radeon HD4850 Gigabyte 512MB GDDR3, 2xDVI, PCI-E 2.0 Zalman - 398 zł

Radeon HD4850 Gigabyte 1024MB GDDR3, 2xDVI, PCI-E 2.0 OC 675/2000 - 459zł (osobiśnie sprawdzałem) :]

Radeon HD4850 Gigabyte 1024MB GDDR3, DVI, HDMI, PCI-E 2.0 - 474zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając testy warto wydać te 50zł więcej na 4850, sam tez długo się zastanawiałem co kupić w granicy 300zł, poczytałem i dołożyłem do 4850 co do producenta to też zależało mi na ciszy i chłodzie - Sapphire daje obie to rzeczy, zapomnij o gigusiu i asusie, masakrycznie głośne(poza tymi wersjami po 450zł gigabyta ale cena przegięcie!) X2 będzie wystarczający, ale w dniu dzisiejszym wziąłbym x3.. tak na przyszłość

Pozdrawiam

Edytowane przez bleys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Chieftec o ile się nie mylę ma 17A na 12V = 204W.

Athlon X3 - TPD 95W, Phenom X2 - 80W, Phenom X3 - 95W (po odblokowaniu).

Radeon HD5670 - TPD 61W, HD4850 - 110W.

Reszta pobiera mało i pobór wyrówna się mniej więcej z tym co będzie pobierane z innych linii niż 12V.

Zatem o ile zasilacz nie stracił z wiekiem za bardzo swoich właściwości, to nawet z HD4850 komp powinien raczej ruszyć bez problemu. Najwyżej na podkręcanie zabraknie zapasu. W wersji z HD5670 to już w ogóle nie powinno być problemów, nawet z średnim kręceniem.

Oczywiście lepiej mieć zapas na kręcenie i nie obciążać zasilacza na 100%, ale ewentualna jego wymiana nie jest naglącą kwestią.

Fortron FSP400W-60PFN ma teoretycznie 15A na 12V = 180W. Który będzie lepszy w praktyce trudno na sucho powiedzieć. Oba mają zabezpieczenia i przeciążone powinny się wyłączyć bez uszkodzeń sprzętu, więc możesz testować jak się będą spisywać pod obciążeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDP to maksymalny pobor pradu ktory uzyskano w warunkach laboratoryjnych , ktorego nigdy nie osiagniesz w domowym zaciszu ;)

Zasilacze bez jakiegos wiekszego bolu powinny dac sobie rade. Jest kilka os. na forum co mialy na szefie 360 quada q6600 z 9600gt lub 8800gt i dawaly rade nawet z jakims tam OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi