Skocz do zawartości
Kalwas

Czym łączyć miedz w warunkach domowych?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie jak w temacie.

chce sobie samemu zrobić chłodnice z cieniutkich płytek miedzianych. Musze zrobić sam bo chce dopasować do obudowy.

Myślałem żeby zlutować je ale teraz czy jest jakaś cyna o wyższej przewodności cieplnej bo normalna to ma 0,67 W/cm*K dla porówanania miedź 4 a aluminium 2,3.

Klejenie klejem termoprzewodzącym odpada.

Może można gdzieś w Warszawie kupić sproszkowanąmiedź to będzie chyba tlenek miedzi iwymieszać z jakimś klejem a może POXIPOLEM?

WB też chce zrobić ale jeszcze nie mam dokładnego projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie polutowałem instalacje z rurek do CO 15mm i póki co to nie narzekam, a efekt jest niezły, tylko do lutowania radżę użyć cynę z kalafonia i osobnego topnika , bo jak lutowałem bez topnika to się troszku babrało, no i najgorsze jest podgrzać rurkę do temp ok. ~180’C,a jak się tego nie zrobi to cyna się nie będzie się chciała łapać miedzi, a tak to ładnie się łączy z miedzią,.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chodzę do elektronicznej budy i wiem że czasami wykorzystuję się cynę z domieszką srebra a jak wiadomo cyna ze srebrem hyba lepiej przewodzi prąd niż sama cyna.

Słyszałem też że idzie lutować czystym srebrem ale trzeba do tego lutownicę gazową (jakieś 10zł) no i srebro (podobno wystarczy pochodzić gdzieś pod ruską granicą po targach, giełdach itp. tam mają przewody srebrne z jakiegoś odzysku wychodzi podobno 20zł za metr)

ps. to o tym srebrze przy granicy tylko słyszałem więc nie jestem pewien na 100%

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie polutowałem instalacje z rurek do CO 15mm i póki co to nie narzekam, a efekt jest niezły, tylko do lutowania radżę użyć cynę z kalafonia i osobnego topnika , bo jak lutowałem bez topnika to się troszku babrało, no i najgorsze jest podgrzać rurkę do temp ok. ~180’C,a jak się tego nie zrobi to cyna się nie będzie się chciała łapać miedzi, a tak to ładnie się łączy z miedzią,.

Czyli jest szansa polutować blok zwykłą lutownicą?

Bo ja chyba innym sprzętem nei będę dysponował,a lutownicę i tak będę pożyczał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lutownica gazowa nie roztopisz srebra- próbowałem.

Najlepiej kupic lutownice gazową, cyne, i paste do lutowania na miekko (ta pasta do CO). Ja uzywałem jakiejs innej pasty jak zrobilem dziure w chłodnicy od WC ale słabo sie lutowało :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...