Kalwas Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 No właśnie jak w temacie. chce sobie samemu zrobić chłodnice z cieniutkich płytek miedzianych. Musze zrobić sam bo chce dopasować do obudowy. Myślałem żeby zlutować je ale teraz czy jest jakaś cyna o wyższej przewodności cieplnej bo normalna to ma 0,67 W/cm*K dla porówanania miedź 4 a aluminium 2,3. Klejenie klejem termoprzewodzącym odpada. Może można gdzieś w Warszawie kupić sproszkowanąmiedź to będzie chyba tlenek miedzi iwymieszać z jakimś klejem a może POXIPOLEM? WB też chce zrobić ale jeszcze nie mam dokładnego projektu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crackers Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 Ja tam słyszłem, że lutownica jest dobrym sposobem, ale nie próbowałem tego jeszcze robić. Powodzenia! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 u siebie polutowałem instalacje z rurek do CO 15mm i póki co to nie narzekam, a efekt jest niezły, tylko do lutowania radżę użyć cynę z kalafonia i osobnego topnika , bo jak lutowałem bez topnika to się troszku babrało, no i najgorsze jest podgrzać rurkę do temp ok. ~180’C,a jak się tego nie zrobi to cyna się nie będzie się chciała łapać miedzi, a tak to ładnie się łączy z miedzią,. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 Ja chodzę do elektronicznej budy i wiem że czasami wykorzystuję się cynę z domieszką srebra a jak wiadomo cyna ze srebrem hyba lepiej przewodzi prąd niż sama cyna. Słyszałem też że idzie lutować czystym srebrem ale trzeba do tego lutownicę gazową (jakieś 10zł) no i srebro (podobno wystarczy pochodzić gdzieś pod ruską granicą po targach, giełdach itp. tam mają przewody srebrne z jakiegoś odzysku wychodzi podobno 20zł za metr) ps. to o tym srebrze przy granicy tylko słyszałem więc nie jestem pewien na 100% pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 u siebie polutowałem instalacje z rurek do CO 15mm i póki co to nie narzekam, a efekt jest niezły, tylko do lutowania radżę użyć cynę z kalafonia i osobnego topnika , bo jak lutowałem bez topnika to się troszku babrało, no i najgorsze jest podgrzać rurkę do temp ok. ~180’C,a jak się tego nie zrobi to cyna się nie będzie się chciała łapać miedzi, a tak to ładnie się łączy z miedzią,.Czyli jest szansa polutować blok zwykłą lutownicą? Bo ja chyba innym sprzętem nei będę dysponował,a lutownicę i tak będę pożyczał... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Lutownica gazowa nie roztopisz srebra- próbowałem. Najlepiej kupic lutownice gazową, cyne, i paste do lutowania na miekko (ta pasta do CO). Ja uzywałem jakiejs innej pasty jak zrobilem dziure w chłodnicy od WC ale słabo sie lutowało :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Ja polutuje sobie blok lutownica grzejna (taka co sie rozgrzewa). Udziadka niedawno w garazu taka zobaczylem, patrze na napis na niej a tam jest napisane 400W. Pozniej sie dowiedzialem ze taka to sie rynny lutowalo :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...