Skocz do zawartości
Kirk42

Podział łącza

Rekomendowane odpowiedzi

"Ściągasz coś?"

To najczęstsze pytanie w moich dwóch mieszkaniach, niestety o dzieleniu łącza wiem niewiele zwracam się o pomoc. Mam łącze 4 Mbit ADSL (Netia) do tego router TP-Link TD-W8101G. W sieci pracują cztery komputery połączone bezprzewodowo i wszystko jest ładnie cacy dopóki ktoś nie włączu programów typu p2p np uTorrent, wtedy nagle predkość otwierania stron jest znikoma, stąd bierze się moje pytanie, co z tym zrobić, jak podzielić itp.

Dodam że w drugim mieszkaniu mam ten sam problem łącze 6 Mbit ADSL (neo) z routerem Linksysa chyba WRT54G o ile dobrze pamiętam i 3 komputery, proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ściągasz coś?"

To najczęstsze pytanie w moich dwóch mieszkaniach, niestety o dzieleniu łącza wiem niewiele zwracam się o pomoc. Mam łącze 4 Mbit ADSL (Netia) do tego routerTP-Link TD-W8101G. W sieci pracują cztery komputery połączone bezprzewodowo i wszystko jest ładnie cacy dopóki ktoś nie włączu programów typu p2p np uTorrent, wtedy nagle predkość otwierania stron jest znikoma, stąd bierze się moje pytanie, co z tym zrobić, jak podzielić itp.

Dodam że w drugim mieszkaniu mam ten sam problem łącze 6 Mbit ADSL (neo) z routerem Linksysa chyba WRT54G o ile dobrze pamiętam i 3 komputery, proszę o pomoc

Twój router TP-Link TD-W8101G z tego co widzę obsługuje QoS. Dzięki temu możesz podzielić łącze.

Tzn możesz ustawić dla WWW max lub min wartość łącza np 2Mbit/s. Dla kolejnych komputerów możesz rozdzielić łącze dla każdego IP. Wszystko zależy od możliwości Routera. Wbij się na niego i sprawdź. To samo tyczy się Linksysa tylko nie wiem czy on obsługuje Qos bo nie sprawdzałem ;)

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, każdy otrzyma odpowiednią przepustowość łącza (tak jak robi to twój provider)

Uważam jednak, że powinieneś zrobić inny myk. Ustawić dla komputera na którym grasz opcje minimalnej prędkości np 3Mbit/s i niezależnie od tego kto co będzie robił twój transfer będzie ~3Mbit/s. Jednak musisz mieć na uwadze,że to nie działa idealnie w tych wszystkich routerach i może być różnie. Dodatkowo jak ściągasz z torrenta to nie masz jednego połączenia jak przy ściąganiu z www. Łączysz się wieloma klientami i może to trochę przydusić router.

Musisz pokombinować z ustawieniami i zobaczyć jak się najlepiej sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, każdy otrzyma odpowiednią przepustowość łącza (tak jak robi to twój provider)

Uważam jednak, że powinieneś zrobić inny myk. Ustawić dla komputera na którym grasz opcje minimalnej prędkości np 3Mbit/s i niezależnie od tego kto co będzie robił twój transfer będzie ~3Mbit/s. Jednak musisz mieć na uwadze,że to nie działa idealnie w tych wszystkich routerach i może być różnie. Dodatkowo jak ściągasz z torrenta to nie masz jednego połączenia jak przy ściąganiu z www. Łączysz się wieloma klientami i może to trochę przydusić router.

Musisz pokombinować z ustawieniami i zobaczyć jak się najlepiej sprawuje.

No tak ale jeżeli sobie ustawie że mam mieć min 3Mbit/s to inne komputery bedą miały 1 (przy łączy 4 megowym) do podziału?

I chyba w tym przypadku bede musial ręcznie ustawiać IP? W tej chwili mam automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja minimum 3mbit nie oznacza, że reszta będzie miała tylko 1. jeżeli twój komputer będzie potrzebował 3Mbit/s to tyle transferu mu przypisze router. Jednak jeśli nie będziesz potrzebował reszta będzie korzystać z tego pasma. Przynajmniej tak działa to na moim routerze ModeCom MC418A.

Zazwyczaj jest tak, że IP nadawane automatycznie każdy komputer dostaje takie samo do momentu aż coś zaczniesz zmieniać z adresami ip lub komputer zacznie się inaczej nazywać. Dlatego najlepiej jest ustawić nadawanie adresu IP po adresie MAC sieciówki albo jak wolisz ręcznie. Nie ma to znaczenia większego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja minimum 3mbit nie oznacza, że reszta będzie miała tylko 1. jeżeli twój komputer będzie potrzebował 3Mbit/s to tyle transferu mu przypisze router. Jednak jeśli nie będziesz potrzebował reszta będzie korzystać z tego pasma. Przynajmniej tak działa to na moim routerze ModeCom MC418A.

Zazwyczaj jest tak, że IP nadawane automatycznie każdy komputer dostaje takie samo do momentu aż coś zaczniesz zmieniać z adresami ip lub komputer zacznie się inaczej nazywać. Dlatego najlepiej jest ustawić nadawanie adresu IP po adresie MAC sieciówki albo jak wolisz ręcznie. Nie ma to znaczenia większego.

No to zdecydowanie wole po MAC adresach bo często łącze z różnymi sieciami i każdorazowa zmiana adresów byłaby dość uciążliwa posprawdzam, potestuje i zobaczę jakie ustawienie będzie dla mnie najlepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ściągasz coś?"

To najczęstsze pytanie w moich dwóch mieszkaniach, niestety o dzieleniu łącza wiem niewiele zwracam się o pomoc. Mam łącze 4 Mbit ADSL (Netia) do tego router TP-Link TD-W8101G. W sieci pracują cztery komputery połączone bezprzewodowo i wszystko jest ładnie cacy dopóki ktoś nie włączu programów typu p2p np uTorrent, wtedy nagle predkość otwierania stron jest znikoma, stąd bierze się moje pytanie, co z tym zrobić, jak podzielić itp.

A ja proponuje Ci coś lepszego i działającego idealnie.

Każdy tu ustawianie QoS'ow i innych, a sami mowia, ze wiadomo jak to czasami dziala w tych routerach.

Ja zaryzykowalem i zrobilem inaczej na poczatek - cfosspeed. Instalujesz ten maly programik na wszystkich komputerach ktore dzialaja w Twoim domu, w opcjach ustawiasz na kazdym komputerze 'pasmo zmiennie: wspoldzielone' i dajesz kalibracje. Potem idziesz i na kazdym komputerze po kolei zapuszczasz test na 'speedtest.net' dla maks wykorzystania lacza.

Dziala IDEALNIE. Uzywam tego do dzielenia neo 2mb/s na 3 komputerach w domu.

Jeśli program jest aktywny i dziala na wszystkich komputerach podlaczonych do sieci to sam sie ze soba komunikuje i reguluje SAM miedzy komputerami. Oprocz tego w opcjach dla kazdego mozesz ustawic sobie czy wazniejsza bedzie dla Ciebie aktualnie 'szerokosc pasma' czy 'zmniejszenie pingu'.

Zapuszczam torrenty na komputerze siostry, a sam gram np w CS:s po sieci i - żadnych ścinek, żadnych lagów, wszystko elegancko chodzi. Tak samo ja mogę równocześnie przeglądać internet.

Ograniczeniem jest tylko maksymalna przepustowosc lacza jakie dasz cfosowi do zarzadzania. Masz 6mb i 8 mb - to duzo wiecej niz moje 2mb/s, wiec masz jeszcze wiekszy komfort.

I jeszcze dodatkowy plus - cfosspeed nie przydziela lacza 'na sztywno' - tzn, ze ustawiasz temu komputerowi 500kB/s i ani jednego kB wiecej ma nie ruszyc. On sam komunikuje sie z innymi PC i wie ktoremu jest teraz potrzebne ile i nigdy nie dochodzi do 'zapchania pasma'. Oczywiscie jesli bardzo Ci zalezy to mozesz ustawic na sztywno maksymalny transfer dla danego komputera, ale nie widze potrzeby ograniczac się kiedy dochodzi do sytuacji kiedy jeden komputer jest wlaczony tylko.

Naprawde polecam.

www.cfos.de - licencja kosztuje w tej chwili smieszne pieniadze - ok 30zl, a dziala.... i to jak dziala - optymalizuje łącze bardzo ładnie :)

Edytowane przez 3844A704

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy tu ustawianie QoS'ow i innych, a sami mowia, ze wiadomo jak to czasami dziala w tych routerach.

Działa różnie i zależy od klasy i oprogramowania routera, w jednym lepiej w drugim gorzej i do tego za darmo ;). Ale działa zawsze.

Program o którym piszesz jest ciekawą opcją w szczególności, że komunikuje się między komputerami. Jedynym minusem jest to, iż nie ma możliwości kontroli komputerów które podłączają się "czasami". Tzn komputer któy nie jest na stałe w sieci, komórka, TV, dekoder itp :)

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program o którym piszesz jest ciekawą opcją w szczególności, że komunikuje się między komputerami. Jedynym minusem jest to, iż nie ma możliwości kontroli komputerów które podłączają się "czasami". Tzn komputer któy nie jest na stałe w sieci, komórka, TV, dekoder itp :)

No wlasnie to jest ten minus. Ze podlaczajac dodatkowy komputer do sieci on tez musi miec zainstalowanego cfosa, zeby sie mogl komunikowac z innymi. A jak nie ma to pewnie troche lacza zabierze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi