Skocz do zawartości
jacekk20

problem z odtwarzaniem DVD

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chodzi o to że od jakiegoś czasu nie odtwarzałem płyt DVD, a kiedy teraz chciałem obejrzeć film, to wrzucam płytkę, odpala się, ale obraz jest jakby spłaszczony góra-dół i dodatkowo jakby przesunięty w prawą stronę, po prostu obcięty kawałek obrazu, pewnie przez samo to że jest spłaszczony, ale nie wiem czy i tak by się nie obcięło. mam rozdzielczość monitora 1280x1024. przesuniecie widać choćby po tym że na początku filmu pojawia się logo wytwórni, i jest ono do tego stopnia przesunięte w prawo że kawałek się nie mieści w monitorze.

nie wiem kiedy dokładnie coś się namieszało, może któryś z instalowanych programów coś zmienił, nie mam pojęcia, działało dobrze i już nie działa

zaktualizowałem sterownik karty graficznej, ale to spowodowało tylko że obraz przesunął się jeszcze bardziej...

problemu nie ma z odtwarzaniem innych filmów które mam na komputerze, wygląda to tak jakby dotyczył tylko płyt DVD, a przynajmniej innych nie znalazłem do tej pory.

może ktoś pomóc w naprawieniu problemu?

dodatkowe informacje podam tylko powiedzcie co konkretnie może być pomocne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie DVD zawsze startowało i odtwarzałem w windows media playerze, ale próbowałem też innymi, np. Media Player Classic, real player i efekt na ekranie komputera taki sam. zwykłe pliki wideo odtwarzam najczęściej best playerem, bo tam są najlepsze kolory.

Edytowane przez jacekk20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% jest ustawione domyślnie, ale przełączałem teraz na różne inne i też nic nie skutkuje,

a co do "dopasowywania" to powoduje ono jedynie zmniejszenie widoku filmu albo jego powiększenie w oknie odtwarzacza, z zachowaniem za każdym razem tego przesunięcia które rozciąga i ucina mi obraz. więc to nie tu raczej leży problem

Edytowane przez jacekk20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wkurzyłem się i odinstalowałem kodeki, przeczyściłem system i rejestr, zainstalowałem na nowo i DVD odtwarza się normalnie, prawidłowo. jedyne co to coś pliki rmvb nie chciały ruszyć w odtwarzaczach które mam, były bez dźwięku, więc doinstalowałem sobie dziobasa i w nim działają.

co do dekodera mpeg-2 to teraz jak patrzałem to mam ustawiony na "wyłączony" nie wiem jak było wcześniej jak był problem, czy on miał związek z mpeg-2 czy nie.

teraz już działa ok. więc dzięki za pomoc.

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi