Janek_SiD Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Kolega poprosił mnie o pomoc przy złożeniu komputera. Kwota do 2 tysięcy złotych za samą jednostkę centralną (bez monitora, klawiatury etc.). Zastosowanie, głównie multimedia (muzyka, filmy HD i FullHD), internet (Youtube i filmiki 1080p) i inne typowe zajęcia. Do tego trochę programów inżynierskich takich jak Inventor, ale nie jakoś bardzo intensywnie. Kolega w ogóle nie gra w gry na komputerze, karta graficzna ma służyć głównie do obsługi multimediów w wysokiej rozdzielczości. Najbardziej zależy mu, aby komputer był cichy i stabilny, bez podkręcania. Zastanawiam się jaką platformę mu polecić w tej cenie. Sam ma i7, ale to nie ten przedział cenowy. Z i5 może by się udało, ale ciężko. AMD wydaje się interesujące, ale ktoś musiał by coś podpowiedzieć w co warto wchodzić, bo w płytach pod AMD i prockach AMD nie mam rozeznania. Bezproblemowy. Ustawiony ma działać i tyle. Moja koncepcja jest taka: - jakaś w miarę nowoczesna płyta główna, chętnie z nowymi standardami (nowe sATA, USB 3.0) - jakiś procek 4 rdzeniowy, niekoniecznie bardzo szybki - RAM zależnie od platformy, prawdopodobnie 4 GB - jakaś grafika która jest cicha, może nawet pasywna, nie bardzo szybka, ale obsługująca nowe standardy i dobrze radząca sobie z dekodowaniem filmów HD DVD i HDD to w zasadzie szczegóły, jakieś tanie się dobierze Obudowa - nie za droga, ale nie tandetna. Co byście zaproponowali? Sam nie wiem co wybrać, bo zwykle składam komputery z innego przedziału cenowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Platforma Core i3 + H55 albo Athlon II X4 + 785G będzie do tych zastosowań optymalna. Obie mają swoje zalety i wady. Wtedy grafika zintegrowana wystarczy, nie trzeba by kupować nic innego. No chyba że ten Inventor jest w wersji 3D, w takim razie nie wiem, czy "integra" podoła. W multimediach na pewno. Z obudów polecam SilentiumPC Gladius 600, Cooler Master Dominator albo Antec Gamer Three Hundred. Gdyby karta graficzna musiała być trochę lepsza i pasywna, to może Zotac GT240 (ZT-20404-20L)? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Jechałam jakiś czas na integrze HD4200 z tym że używałem Solid Edge, a nie Inventora. Nie było źle, Integra dawała radę bez problemów. Wydaje mi się, że te programy są podobne jeśli chodzi o wymagania w 3D. Oglądanie filmów HD w każdej postaci bezproblemowe. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 W takim razie wydaje mi się, że można zrobić tak: kupić jakiś zestaw ze zintegrowaną kartą graficzną i przyoszczędzić na grafice, przynajmniej na razie. Podstawowe funkcje komputer i tak będzie spełniał, a porządniejszą grafikę można dołożyć później, jak się okaże że jednak jest potrzebna. W takim razie prosił bym o więcej sugestii co do platformy i samej płyty głównej. Zależy mi, aby płyta główna była solidna. Nie chce na niej oszczędzać. Dobra marka, dobrze wyposażona. Funkcje podkręcania i odblokowywania rdzeni raczej zbędne, ale zwykle występują w lepszych/droższych płytach, więc jak będą przy okazji to trudno. Jak wspomniałem wcześniej, dobrze, żeby posiadała nowe standardy takie jak USB 3.0. Do tego przyzwoity 4 rdzeniowy procek i 4 GB (2x2) dobrego, markowego RAMu. Jakieś propozycje? Aha, wszystko musi być dostępne w sklepach, na fakturę VAT, bo kolega wciągnie to na firmę. Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Raczej postawiłbym na AMD; Intel zrobił ogromny postęp jeśli chodzi o dekodowanie wideo i gry, ale nie wiem, czy jego integry równie dobrze radzą sobie w aplikacjach profesjonalnych. Radeon będzie pewniejszy. Jeśli płyta ma być solidna i z USB 3.0 (tej funkcji bym jednak nie przeceniał, kontroler na PCI-E x1 to koszt 70 zł), a możliwości podkręcania nie są najważniejsze, to Asrock 890GX Extreme3 będzie dobrym wyborem. Dodatkową zaletą jest najszybsza dostępna zintegrowana grafika (ex equo z integrą chipsetu 790GX). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Widzę, że zestawy komputerowe na kwiecień proponowane przez PurePC bazują właśnie na tej płycie. Dokładniej rzecz ujmując to propozycja za 2650 i 3100zł. Zestawy komputerowe na Kwiecień 2010 | PurePC.pl Zestawy komputerowe na Kwiecień 2010 | PurePC.pl Wygląda na to, że po odjęciu kwoty za grafikę i pozostaniu jedynie z integrą, budżet 2000 zł zostaje mniej więcej zachowany, tylko, że bez obudowy. Czy w takim razie te zestawy spełnią postawione założenia? Dobrze sprawdzą się w multimediach (filmy FullHD na monitorze 27 cali) i zastosowaniach wymagających obliczeń, ale niekoniecznie bardzo dużej mocy karty graficznej? Czy ta płyta ASrocka jest na pewno godna zaufania? Kiedyś ASrock miał taką sobie renomę, rozumiem, że to uległo zmianie. Ktoś ma jeszcze jakieś uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) filmy na 27calach to z całym szacunkiem(sam oglądam divxy na 19) pomyłka, tv >=37cali na takim czymś można oglądać filmy fullhd Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Tak, te zestawy bez grafiki będą ok. Do tego obudowa któraś z tych które poleciłem i gitara. Możesz jednak zaoszczędzić na procesorze i wziąć Athlona II X4 630. Cache L3 w które wyposażony jest Phenom przydaje się głownie w grach, a poza tym w nielicznych aplikacjach. Nie sądzę, żeby np. Inventor się do nich zaliczał, ale pewności nie mam. Możesz tych części poszukać po innych sklepach. Esc nie jest najtańszy ani nawet najsolidniejszy (sporadyczne problemy z realizacją gwarancji). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 filmy na 27calach to z całym szacunkiem(sam oglądam divxy na 19) pomyłka, tv >=37cali na takim czymś można oglądać filmy fullhd Po pierwsze monitor jest już zamówiony, po drugie to nie ja decyduję, bo to nie mój komputer będzie. Ja tylko pomagam w doborze części tak aby komputer spełniał oczekiwania znajomego. Nie mnie oceniać. Możesz tych części poszukać po innych sklepach. Esc nie jest najtańszy ani nawet najsolidniejszy (sporadyczne problemy z realizacją gwarancji). Zestaw to tylko punkt odniesienia, części będą zamawiane w hurtowni a komputer będę składał sam. Dziękuję wszystkim za pomoc, gdyby ktoś jeszcze miał jakieś uwagi, chętnie wysłucham. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...