runnerxx Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Witam. Może ktoś mi pomoże. Mam problem z konfiguracją - wydaje mi się, że coś pominąłem przy konfiguracji. W zakładce z protokołami internetowymi wpisałem swoje dane: Z adresem ip, maska pod sieci, bramka domyślna i niżej : preferowany serwer dns i alternatywny. Ale nadal nie mogę uzyskać połączenia. Ktoś wie co jeszcze muszę zrobić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Podaj dane sprzętu. Jaki router? Czy masz włączone DHCP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
runnerxx Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Podaj dane sprzętu. Jaki router? Czy masz włączone DHCP? DHCP to jest ta opcja z automatycznym ip?? Ip wpisałem tam sam więc nie jest automatyczne. internet satelitarny. Czy muszę utworzyć sieć bezprzewodową (ad hoc)? skoro mam internet drogą radiową? DHCP to jest ta opcja z automatycznym ip?? Ip wpisałem tam sam więc nie jest automatyczne. internet satelitarny. Czy muszę utworzyć sieć bezprzewodową (ad hoc)? skoro mam internet drogą radiową? Dodam, że mam ten problem z połączeniem po zmianie komputera. Dane Ip dns itd przepisałem z starego komputera jednak na tym nie mogę wejść w net. Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez runnerxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Tak DHCP to automat. Czy nie masz przypadkiem ustawionego udostępniania internetu po adresie MAC karty sieciowej? Nie rozumiem jaką masz infrastrukturę. Jakiś tuner satelitarny i z niego po kablu sygnał idzie do routera? Czy jak to jest? Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
runnerxx Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Tak DHCP to automat. Więc nie. Ip i pozostałe dane wpisałem samodzielnie tak jak w poprzednim komputerze. Czy nie masz przypadkiem ustawionego udostępniania internetu po adresie MAC karty sieciowej? Możesz bardziej wyjaśnić? :) Chodzi o to, że net się łączy tylko na określonym adresie Mac i o zmianie muszę powiadomić usługodawcę? Czy też ja sam coś muszę ustawić? Nie rozumiem jaką masz infrastrukturę. Jakiś tuner satelitarny i z niego po kablu sygnał idzie do routera? Czy jak to jest? Później napiszę dokładniej jak z tym jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Możesz bardziej wyjaśnić? :) Chodzi o to, że net się łączy tylko na określonym adresie Mac i o zmianie muszę powiadomić usługodawcę? Czy też ja sam coś muszę ustawić? Wszystko zależy co udostępnia internet do komputera. Rozumiem, że jakiś router bo piszesz o udostępnieniu radiowym. Podstawowym typem zabezpieczenia sieci WLAN jest udostępnianie internetu wybranym adresom MAC. Jeżeli zmienisz sieciówkę, płytę główną to zmienia się adres MAC. Możesz go sobie zmienić z poziomu windowsa. Dlatego pomimo dobry ustawień sieci router nie udostępnia internetu. Inna sprawa jak np w sieci osiedlowej internet jest nadawany też po MAC'ku wtedy prosisz usługodawcę o zmianę albo sobie sam zmieniasz jak pisałem wyżej. W każdym razie ty mówisz, że masz inet satelitarny więc tutaj nie ma chyba kwestii MACka. Napisz jak to jest rozwiązane, albo narysuj jak Ci wygodniej ;) Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
runnerxx Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Komputer nie stoi u mnie więc nie mogę na bieżąco sprawdzić. Routera natomiast nigdy tam nie widziałem - wydaje mi się, że przy satelicie jest coś w rodzaju tunera i do tego jest podłączony kabel sieciowy biegnący pod komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zawsze wpisywałeś ręcznie IP, Maskę itp? Jest możliwość jakiegoś administrowania tym urządzeniem poprzez przeglądarkę? Cięzko mi pomóc bo nigdy nie miałem do czynienia z takim dostępem do internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
runnerxx Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zawsze wpisywałeś ręcznie IP, Maskę itp? Tak w ten tylko w ten sposób był zrobiony dostęp do neta. Jest możliwość jakiegoś administrowania tym urządzeniem poprzez przeglądarkę? W chwili obecnej nie wiem. Jak będę miał możliwość to sprawdzę. A jeśli jest ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Spisz mac (adres fizyczny) karty poprzedniego komputera. Wejdź w konfigurację karty sieciowej nowego kompa i wpisz tam mac starego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zrób tak jak napisał Klaus - być może musisz mieć ten sam MAC co w starej sieciówce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...