skinny500 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) No więc... Od dłuższego czasu zastanawia mnie czy możliwe było by wyrzucenie z motocykla standardowych lamp z przodu i zastąpienie ich jakimiś ultra mocnymi diodami. Istnieją samochody, w których za podstawowe oświetlenie drogi służą diody więc zakładam, że to możliwe. Jakie diody by to musiały być? Tutaj dla przykładu jest latarka diodowa, która świeci wg mnie bardzo ale to bardzo konkretnie, oczywiście taka ilość diod w grę nie wchodzi. Kwestię homologacji pomińmy. Nie wiem czy dobry dział, może jest jakiś bardziej odpowiedni? Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zarowka H4 ma strumien rzedu 1000lm. Tutaj masz diode mocy o strumieniu 1000lm http://seguro.pl/sklep/?zobacz=4791&producent= Cena niezla. Do tego wymaga radiatora i specjalnego zasilacza bo na takiej diodzie odklada sie napiecie 16V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzięki. Diod będzie kilkanaście, więc jedna aż tak mocno świecić nie musi. Myślę że 30 będzie można zamontować albo i więcej. Fajnie jakby te diody były w miarę małe (myślę że średnica poniżej 1 cm była by dobra). Coś tego typu powinno się chyba sprawdzić, tylko nie podali jaką to ma średnicę Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Kwestię homologacji pomińmy.Powiesz to patrolowi, który zabierze ci dowód i skitra pojazd na parking policyjny. Diody w samochodach nie oświetlają drogi (jeszcze), służą za światła do jazdy dziennej - mocniejsze niż zwykłe pozycyjne, ale dużo słabsze niż światła mijania. W prototypach owszem, coś tam się pojawia, ale zanim to wejdzie do zwykłych, analogowych samochodów, minie jeszcze kilka lat. Sam jestem fanem półprzewodnikowych świecidełek, ale to naprawdę mocno nierozsądne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Diody w samochodach nie oświetlają drogi (...)...no właśnie - lumeny fajnie się mierzy przyrządami, ale ludzkie oko nie lubi światła spolaryzowanego - ale to by było jeszcze pół biedy - wiele przedmiotów częściowo polaryzuje światło przy odbiciu -> są b. słabo widoczne w świetle "diodowym". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...