Skocz do zawartości
KungFuPanda

Co kupic do procesora Intel Core 2 Extreme QX9770

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Juz dawno stracilem jakiekolwiek rozeznanie w komputerach. Zadko gram i komputer byl mi potrzebny glownie do pracy. Pare dni temu znajmoy odwiedzil mnie z prezentem w postaci procesora Intel Core 2 Extreme QX9770 3.2 Ghz z nakazem zmiany mojego starego P4 3.2 Ghz na cos co by odpowiadlalo dzisiejszym normom. Co do samego procesora to nie mam za duzego pojecia pozatym ze jest, jak to kolega ujal "wypasiony". Pytanie pierwsze jakie mi sie pojawia to:

1. Jaka kupic plyte glowna?

Z tego co mi sie o uszy obja to jest jedna z rzeczy na ktorych nie powinno sie oszczedzac. Wiem ze bedzie to napewno Socket 775. I tu chyba moja wiedza sie konczy. Jak dla mnie potrzebuje czegos co bedzie dzialac jak burza, moze miec karte muzyczna zinetgrowana i dysponuje budzetem w granicach 400-450zl na ten zakup. Niekoniecznie chcialbym tyle wydac jesli istnieje plyta glowna ktora jest bardzo dobra za duzo nizsza cene. Jesli chodzi o zintegrowana karte muzyczna nie musi tam byc z prostej przyczynay ze mam osobna audigy 7.1 ktora moge tam wepchnac.

2. Jaki RAM?

1333, 1600? Liczby ktore nie maja dla mnie zadnego znaczenia niestety. Zapewne bedzie to mialo doczynienia z plyta glowna rowniez. Zamierzam kupic 2x2GB. Ceny sa w miare te same wiec nie bede pytal o to.

3. Wiatrak do chlodzenia.

Jesli o to chodzi to nie mam najmniejszego pojecia. Prosilbym o porade odnosnie jaki wiatrak bylby dobry zeby schlodzic taki procesor.

4. Jaka karta graficzna?

Wybor jest bardzo duzy wiec prosibym o porade odnosnie kart w granicach 600-700 zl. Z racji tego ze nie gralem na PCecie za duzo w ostatnich latach (przelozylem sie na konsole) postanowilem ze karta przynajmniej bedzie dobra. Zamierzam pograc co nieco tym razem skoro okazje sie nadaza :)

Jesli macie ochote prosze podajcie marki komponentow zebym mogl sobie spojrzec. Prosilbym rowniez jesli mozna o odrobine opisu dlaczego sa dobre. Nie za duzo - 2,3 zdania z doswiadczenia. Opis i specyfikacje znajde sobie na necie.

Dzikuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_158&products_id=26160

Powinno Ci wystarczyć. 755 wychodzi z mody także nie warto inwestować w coś super drogiego.

2. GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 370zł : Esc.pl

1600 są szybsze i kosztują tyle samo co 1333MHz także nie ma co tutaj kombinować

3. Ile jesteś w stanie wydać?

Arctic-Cooling Freezer Xtreme Rev.2 - 130zł : Esc.pl

Arctic-Cooling Freezer 7 Pro PWM Rev.2 - 79zł : Esc.pl

Czym drożej tym wydajniej i ciszej.

4. Do 700 GeForce GTX 260 do 600 Radeon 5770HD

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Grinch,

Dzieki za odpowiedz.

Jesli chodzi o punkt 1szy - plyte glowna. Jaka jest roznica pomiedzy Socket 775 a ta co zaproponowales? Watpie zebym podkrecal cokolwiek w komputerze. Nie znam sie na tym po prostu. Docenilbym pare slow od doswiadczonego PCtowicza jesli chodzi o ta plyte i jej podobne.

Jesli chodzi o wiatrak to nie mam pojecia. Chce zeby procek byl poprawnie chlodzony bez zadnych problemow. Nie bede go podkrecal znow - nie wiem jak. Ten za 130 zl brzmi zachecajaco. Moge na chlodzenie wydac troche wiecej. Tak do 200 zl.

Dzieki za porade odnosnie Grafiki. Myslalem o GeForce GTX260 samemu jak przegladalem strony.

Dziekulski

Edytowane przez KungFuPanda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

775 to podstawka pod procesor. Intel lubi je zmieniać dlatego napisałem, że już odchodzi w zapomnienie ta podstawka i każdy nowy procesor będzie wiązał się z nową płytą główną.

Ta płyta którą podałem jest w miarę nowoczesna, masz USB3.0 na przyszłość :P

Jeżeli możesz wydać więcej na chłodzenie no to nie ma się co zastanawiać. Musisz pamiętać, że to są już duże radiatory i nie każda obudowa potrafi pomieścić takie coś :) Jeżeli kręcić nie będziesz to IMO ten za 79zł zda rezultat. Wziął bym jednak tego za 130, jeżeli masz wolną gotówkę ;)

Do tego GF'a przydała by się jakaś dobra zasiłka, co masz obecnie?

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grinch,

Powiem ci szczerze ze sie nie zastanawialem na obudowa jeszcze ani nad zasilaniem. A masz racje. Stara obudowa nie pociagnie. Pozatym jest za mala zeby pomiescic chlodzenie. Jesli moglbys cos zaproponowac i podac jakis link bylbym niezmiernie wdzieczny. Pozatym jesli kupujac obudowe to na co mam patrzec oprocz zasilania? Pojemnosc to kolejna sprawa.

Andrew777,

Moglbys mi podac jakis link lub dwa? Chetnie bym zobaczyl.

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie brzydzisz się używkami, kup tę płytę:

DFI LANPARTY UT X48-T3R

Świetna płyta, a procesor przydałoby się podkręcić (wstydem byłoby nie wykorzystać odblokowanego mnożnika). O podkręcaniu możesz poczytać w moim poradnika (link w sygnaturze). Płyta podana wcześniej nie jest zbyt dobra jeśli chodzi o OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesci zakupione.

Pojawia mi sie teraz kolejne pytanie. Jak to do cholery zlozyc? Prosze podajcie jakies linki do poradnika jak samemu zlozyc a zwlaszcza jak podpiac zasilanie, reset, start i LED.

Dzieki raz jeszcze za pomoc.

Edytowane przez KungFuPanda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji obsługi płyty głównej powinieneś mieć odpowiedni opis jakie piny za co odpowiadają, ponadto na laminacie płyty głównej również powinieneś mieć skrótowy opis. Na kabelkach os obudowy również powinieneś mieć opis.

Postaraj się najpierw zamontować na płycie procesor i radiator na procesor oraz pamięć a dopiero potem wkręcać to do obudowy. Pamiętaj o nałożeniu pasty na cpu.

Postaraj się tak ułożyć kabelki aby nie tamowały przepływu powietrza.

Zamontuj wiatrak wyciągający powietrze z tyłu obudowy.

Wszystko rób na spokojnie, czytając manualna do MB ze zrozumieniem. Nic nie wciskaj na siłę...

Pamiętaj o podpięciu wszystkich wymaganych kabli zasilających.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss1394

To jakiegoś dobrego przyjaciela masz, jeżeli daje Ci CePa wartego ~1,500 zł (link).

PS: Taka rada: bierz się za kręcenie (z 4.0GHz spokojnie wyciągniesz) :)

Edytowane przez Adamuss1394

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiegoś dobrego przyjaciela masz, jeżeli daje Ci CePa wartego ~1,500 zł (link).

PS: Taka rada: bierz się za kręcenie (z 4.0GHz spokojnie wyciągniesz) :)

Nie da sie ukryc ze przyjaciel jest pierwszej klasy :)

Nawet jeszcze nie zbudowalem skrzynki. Czekam jeszcze na zasilanie i ta cholerna paste do procka/chlodzenia. Moze dzis lub jutro dojdzie.

Co do podkrecania to jak juz wspomnialem nie mam pojecia jak. Podejrzewam za jakis czas chec podkrecenia wezmie gore (chyba tylko po to zeby zobaczyc czy mi sie uda). Wtedy sie znow odezwe ale w innym dziale :)

Dzieki raz jeszcze wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

minus,

s755 nie będzie wspierany, ale widać, że szczęśliwy posiadacz CPU QX9770 nigdzie sie nie wybiera, dlatego minus, że poleciłeś tak słabą płyte

usb3 nie będzie wspierane przez intel, jest na zewnętrzynym kontrolerze prawdopodobnie nec'a

1. Gigabyte EP43T-USB3 /intel P43, DDR3-1333/ [GA-EP43T-USB3] - 345zł : Esc.pl

Powinno Ci wystarczyć. 755 wychodzi z mody także nie warto inwestować w coś super drogiego.

2. GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 370zł : Esc.pl

[...]

Edytowane przez Forin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym wszystkim pomocnym uzytkownikom podziekowac za pomoc i cenne uwagi. Komputer zlozylem sam pare dni temu i o dziwo dziala! :) Nie bylo to az takie trudne jak sie wydawalo na poczatku i wszystko dziala jaka nalezy...no prawie wszystko. Swiatelko od HDD mi sie jakos nie podlaczylo odpowiednio ale nie spieszy mi sie z naprawa tego wiec zaczekam z tym przez jakis czas.

Wszystko pracuje jak nalezy - Windows 7 i wszystkie inne programy ktorych uzywam. Gry smigaja jak burza - komputer nawet sie nie poci z grami jak Crysis z detaliami na high czy Empire:Total War - znow wszystkie detale na max.

Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi